anydress logo zwart
Menu
blog - fouten voorkomen bij het gebruik van patronen

Fouten voorkomen bij het gebruik van patronen – Ontdek waarom goede patronen zo belangrijk zijn!

Veel voorkomende fouten bij het gebruik van patronen – Ontdek waarom goede patronen zo belangrijk zijn!

Als je net begint met naaien en patroontekenen, kunnen er veel valkuilen zijn die je tegenkomt. Maar geen zorgen, ik neem je in dit speldenprikje mee en geef je enkele veelvoorkomende fouten als voorbeeld, zodat jij ze niet meer hoeft te maken. En jouw volgende naaiproject wordt afgerond met een super mooi resultaat.

Het verkeerde model kiezen

Het begint allemaal met de juiste maat. Een veelvoorkomende fout is het kiezen van een verkeerd patroon/model dat niet past bij jouw lichaam. Kijk dus goed naar je lijf, naar je eigen stijl en denk goed na of het gekozen model dat je wilt maken of tekenen wel past bij jouw figuur.

Niet nauwkeurig meten

Laat jezelf nauwkeurig opmeten zodat je de juiste maat kiest of met de juiste maten gaat tekenen. Dit betekend dat je niet zelf je maten neemt, want je kunt nooit jezelf goed opmeten. Vraag hierbij altijd hulp.

Geen rekening houden met voldoende overwijdte

Ieder van ons heeft een uniek figuur. Dit betekend dat de ene vrouw het prettig vindt wat meer overwijdte te hebben dan de andere vrouw. Hier moet dus rekening mee gehouden worden bij de keuze van een patroon of het tekenen van een patroon. De hoeveelheid overwijdte heeft namelijk ook heel veel invloed op de pasvorm. Zorg er dus voor dat het patroon past bij jouw wensen.

Niet juist knippen van de stof

Op je patroondelen of de patroontekening staan verschillende extra hulplijnen en hulptekens weergegeven. Zoals bijvoorbeeld de recht van draad lijn. Deze bestaat meestal uit een rechte lijn voorzien van een pijl. Deze geeft aan in welke richting de recht van draad van de stof moet lopen.

Door deze pijl netjes evenwijdig aan de zelfkant te leggen (door dit na te meten aan het begin en einde van de pijl) zorg je ervoor dat de stof geen gekke draaiingen gaat maken, als de stof eenmaal geknipt is.

Als de verschillende hulptekens niet netjes worden overgenomen, heeft dit tot gevolg dan het kledingstuk minder gemakkelijk gemaakt kan worden en er fouten ontstaan. Knip dus netje en secuur. En vergeet de hulptekens niets.

Niet de juiste naadtoeslagen

Er wil nog wel eens verwarring ontstaan tussen patronen met en zonder naadtoeslagen. Hierdoor gaat het tijdens het nameten wellicht al mis, maar dit kan er ook voor zorgen dat het tijdens het naaien mis gaat.

Vergeet dus niet te controleren of er naadtoeslag in je patroon zit en dat er meer naad aanwezig moet zijn bij de zomen dan bij de gewone naden.

Het verwisselen van patroondelen

Sommige patroondelen lijken heel erg op elkaar. Dit kan ervoor zorgen dat het verkeerde deel op de verkeerde plaats gebruikt wordt. Zorg er dus voor dat je duidelijk je patroondelen benoemd. Dat je aangeeft op elk patroondeel hoeveel keer deze geknipt moet worden en van welke materialen.

Neem je je patronen over uit een zelfmaakmodeblad noteer dan ook nog uit welk blad het patroon komt en welke maat je hebt overgenomen.

Geen proefmodel maken

Veel naaisters vinden het maken van een proefmodel te veel werk. Jij ook? Het maken van proefmodel zorgt er wel voor dat je technieken eerst kunt oefenen, je kunt zie hoe je kledingstuk uiteindelijk wordt. Je daardoor nog aanpassingen aan je patroon kunt maken, je geen dure stof verknipt en uiteindelijk dus niet teleurgesteld raakt.

 

Geen gebruik maken van hulpmiddelen

Inmiddels zijn er al zoveel hulpmiddelen ontwikkeld die het naaien gemakkelijker maken. De ene wat goedkoper dan de andere. Echter elk hulpmiddel is ontwikkeld omdat iemand het een lastig klusje vond. En als er één naaister het ingewikkeld vindt, is de kans groot dat er meerdere zijn.

Wees dan ook niet zuinig op de verkeerde manier, door niet te investeren in de hulpmiddelen, want naast dat het naaien gemakkelijker wordt, is het resultaat daardoor vaak ook veel mooier en voorkomt het heel veel frustratie.

Wil jij nu zeker weten dat een patroon goed aansluit op jouw lichaam, jouw maten, jouw wensen en jouw stijl? Overweeg dan de

Jaaropleiding Patroontekenen

Dan leer ik je stap voor stap het tekenen van jouw patronen, volledig op jouw eigen maten, waarmee jij jouw naaiprojecten naar een hoger niveau kunt tillen.

Zie ik je in September?

 

P.S. Heb je vragen of twijfel je of de jaaropleiding geschikt is voor jou? Schroom niet om contact op te nemen, dan bespreken we samen bespreken wat de mogelijkheden zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen:

meer zoals dit:

Ebook naaiwijzer

E-BOOK: 5 VEEL VOORKOMENDE FOUTEN!

WAAROM JOUW ZELF GENAAIDE KLEDING NIET STAAT.