blog - verschillende patroontekenmethoden

Welke verschillende soorten patroontekenmethoden zijn er?

Welke verschillende soorten patroontekenmethoden zijn er? Ontdek wanneer welke methode de voorkeur heeft.

Mijn doel in mijn bedrijf is zoveel mogelijk dames te leren hoe je kleding kunt maken die perfect past bij jouw unieke lichaam en volledig is aangepast aan jouw maten. Dit doe ik door het geven van naailessen, patroontekenlessen en workshops. Middels mijn speldenprikjes wil ik jullie motiveren technieken te proberen die je nog niet kent. Daarom neem ik je vandaag mee in de wereld van patroontekenmethoden.

Patroontekenmethoden voor verschillende niveaus

Patroontekenen kan op verschillende manieren. Het is maar net welke wensen of doelen je hebt. Elke methode heeft zijn eigen voordelen, nadelen en toepassingen.

Methode 1: Gebruik van bestaande patronen

Bestaande patronen zijn fijn als je een beginnende naaisters bent. Je hoofd zit al vol met alles waar je op moet letten, hoe je machine werkt, hoe een kledingstuk in elkaar te zetten, dus ook nog leren patroontekenen zou net een balletje teveel in de lucht zijn.

Bestaande patronen zijn al getest en aangepast voor algemene maten. Doorgaans kies je een patroon dat het dichtst in de buurt komt van jouw maten en vervolgens maak je samen met de juf kleine aanpassingen om het patroon beter te laten aansluiten.

Zeker bij het maken van eenvoudige kledingstukken is gebruik maken van kant en klare patronen en het maken van kleine aanpassingen een prima optie. Dit scheelt vooral in het begin best wat tijd en je hebt niet veel kennis over patronen nodig.

Methode 2: Draperen op een paspop, moulage

Moulage wordt vaak gebruikt door ontwerpers en designers die unieke eenmalige kledingstukken maken die complex zijn en niet één, twee, drie vanuit een basispatroon gemaakt kunnen worden.

Door het draperen van stoffen op een paspop in de maten van de klant wordt de gewenste vorm gecreëerd. Dit creatieve proces is zeker niet goedkoop en gemakkelijk dat veel vakmanschap en oefening vraagt, maar het resultaat is een one-of-a-kind kledingstuk dat perfect past.

Wil jij je creativiteit de vrije loop laten en een uniek ontwerp maken? Dan is Moulage de meest geschikte methode om te gebruiken.

Methode 3: Patronen tekenen uit het niets

Deze methode wordt door velen als de meest uitdagende manier gezien, maar levert uiteindelijk wel de meest bevredigende naaipatronen op. Het kost wat tijd, maar dan heb je ook wat.

Door het leren patroontekenen krijg je de volledige controle jouw ontwerp en de beste pasvorm voor jouw eigen kleding.

Bij deze methode begin je met het nauwkeurig opmeten van je lichaamsmaten, waarna je jouw patronen vanuit het niets volledig op eigen maten tekent.

Het kost wat tijd, maar dan heb je ook wat. Als je het eenmaal kunt, wil je niet meer anders, want geloof me dit scheelt je heel veel frustratie.

Wil jij dus af van al die onzekerheden, frustraties en ingewikkelde aanpassingen op de pasvorm van bestaande patronen, dan is het zelf leren tekenen absoluut de beste methode voor jou!

Het kiezen van de juiste patroontekenmethode hangt dus af van de ervaring die je op dit moment hebt en de wensen die je hebt qua kleding. Geen enkele methode is fout! Maar lees jij mijn speldenprikjes omdat je graag je patroontekenvaardigheden naar een hoger niveau wilt tillen? Denk dan eens na over de Jaaropleiding Patroontekenen.

Leer hoe je met de juiste maten en de juiste methoden patronen maakt die aansluiten op jouw lichaam en wensen. Schrijf je vandaag nog in via deze link en je plek is verzekerd.

 Vanaf 2 september gaan we samen de uitdaging aan!

P.S. Twijfel je, heb je vragen, wil je graag met mij bespreken wat de mogelijkheden zijn, schroom dan niet even contact op te nemen via mail of telefoon.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen:

meer zoals dit:

Ebook naaiwijzer

E-BOOK: 5 VEEL VOORKOMENDE FOUTEN!

WAAROM JOUW ZELF GENAAIDE KLEDING NIET STAAT.