anydress logo zwart
Menu
Any Dress | Blog 'Maatwerk'

Maatwerk kost geld!

Mijn mailbox geeft aan dat de voorbereidingen voor het trouwseizoen weer zijn begonnen. Gemiddeld 3 tot 4 mailtje per week met de vraag wat het kost om iets te laten maken. Super fijn natuurlijk dat mensen mij weten te vinden, maar deze periode zorgt bij mij soms ook voor de nodige frustratie. Want ‘Newsflash’ maatwerk kost geld!

Verwachtingen

Even een paar voorbeelden;

Klanten vragen mij of ik in een week tijd een maatwerkstuk kan maken, omdat de webwinkel het zo snel niet kan leveren. Ze verwachten dat ik voor de helft of minder van de bruidswinkelprijs hun droomjurk kan maken volledig aangepast aan haar wensen. Of men verwacht dat ik voor een vergelijkbare prijs als hun internetfotojurk van 49 dollar dezelfde jurk kan maken, hoe realistisch is dat?

In mijn beleving zijn dit dus nogal onrealistische verwachtingen. En ik zal je uitleggen waarom.

Waarom onrealistisch

  • In de eerste plaats ik werk alleen, met af en toe helpende handen, dus planning is essentieel.
  • Ik heb gestudeerd en een vak geleerd, al deze opgedane kennis wordt gebruikt om jouw maatwerkstuk te vervaardigen.
  • Er wordt gewerkt in goede arbeidsomstandigheden, met goede materialen, goede apparatuur en tijdens normale werkdagen.

Natuurlijk snap ik dat mijn uurloon voor velen van jullie heel hoog lijkt, maar zelf werk je toch ook niet voor niets?  Daarnaast is er nog een groot verschil, met name omdat het grootste gedeelte van de mensen in loondienst werkt.

Loondienst versus ondernemer

Jouw baas zorgt er namelijk voor dat jij een goede werkplek hebt in een fijn bedrijfspand. Dat je goed gereedschap hebt om mee te werken. Dat je salaris wordt doorbetaald als je ziek bent of op vakantie gaat. Dat scholingskosten worden betaald en je verzekerd bent tijdens je werkzaamheden en zo zijn er nog veel meer punten. In werkelijkheid betekent dit dat jouw baas dus je uurloon en alle overige kosten betaalt. Dit bij elkaar opgeteld komt eigenlijk neer op mijn uurloon.  Alle hiervoor genoemde regel ik namelijk zelf. Geen probleem, maar hopelijk wordt hiermee het verschil tussen het uurloon van een werknemer en een zelfstandige duidelijk.

ZZP-er versus grootwinkelbedrijf

Naast het verschil tussen een werknemer en een zelfstandige, is er nog het verschil tussen een kleine ondernemer en groot winkelbedrijf.

Zo kan een grootwinkelbedrijf groot en voordelig stoffen en materialen inkopen, worden de kledingstukken van deze bedrijven in lage lonen landen vervaardigd, waar de arbeidsomstandigheden en werknemers leeftijden niet altijd netjes zijn. En worden er zo veel  kledingstukken gemaakt waardoor er vele ook weer vernietigd worden welke nog nooit gedragen of verkocht zijn.

Zoals je kunt lezen behoorlijk wat verschillen dus. Hopelijk wordt het hiermee iets duidelijker waarom mijn uurloon hoger ligt dan verwacht en ik zeker niet bezig ben met over de rug van mijn klanten rijk te worden. Ik streef er slechts naar een eerlijk salaris te verdienen net als iedereen.

Benieuwd naar hoe het proces van een maatwerk kledingstuk verloopt? Lees dan mijn werkwijze.

Lfs,

 

Linda

 

 

4 reacties

  1. Goed stuk Linda.
    Ik denk dat er vaak ook nog onderschat wordt, hoeveel uren erin gaan zitten. Speciale wensen, speciale prijzen…
    Ik werk in een stoffenwinkel, waar ook bruidsstoffen verkocht worden, daar wordt ook vaak gevraagd, kennen jullie een goedkope kleermakerster….dan zeg ik meestal, gelukkig niet, het is een specialistisch vak. Ik leg dan wel uit, dat net als bij onze winkel, mensen serieus met hun vak bezig zijn, daar zit een kostplaatje aan. Er wordt om maatwerk gevraagd, dat kost dat tijd en geld, dan mag je ook verwachten dat er iets moois voor jouw mooiste dag van je leven gemaakt wordt, heel realistisch dat de man of vrouw, die dat gaat maken ook een normaal salaris mag krijgen.

  2. Heldere uitleg! En komt mij als ZZPer zeer bekend voor. Mensen denken dat je ‘ze wel erg makkelijk verdient’ zo maar vergeten voor het gemak even welke kosten er allemaal in die uurprijs verpakt zitten. Echt mensen, als je iemand voor een dienst inhuurt reken dan minimaal op 40 tot 60 euro per uur, een heel redelijk tarief. Dit komt echt niet netto op onze spaarrekening terecht.

    1. Dank je wel Sandra voor je support. Voor veel mensen is de reden van onze prijzen onbekend en lijkt het inderdaad of wij ze heel gemakkelijk verdienen. Dat was ook de reden van het schrijven van dit blog. Ik hoop hiermee mensen die de reden niet kennen wat inzicht te kunnen geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen:

meer zoals dit:

Ebook naaiwijzer

E-BOOK: 5 VEEL VOORKOMENDE FOUTEN!

WAAROM JOUW ZELF GENAAIDE KLEDING NIET STAAT.