anydress logo zwart
Menu
Any Dress | Blog 'Spelden'

Één speld, twee spelden, hoeveel spelden gebruik jij?

Een kledingstuk in elkaar naaien met behulp van spelden maakt voor velen het leven een stuk gemakkelijker. Als je dan ook nog eens de verschillen weet tussen alle opties, kan je de informatie toepassen zoals dat jou het beste uitkomt.

Kopspelden

Kopspelden zijn spelden met een gekleurd balletje aan de bovenkant. Deze sparen je vingers bij het vastspelden van patronen op de stof en zijn makkelijker te vinden als ze op de grond vallen.  Onder de kopspelden verstaan we twee verschillende soorten; spelden met een glazen bovenkant en spelden met een plastic bovenkant. Op het eerste gezicht is er geen groot verschil tussen beiden. Het enige nadeel van plastic is dat deze niet te vertrouwen zijn onder een heet strijkijzer. Strijk daarom liever met glaskop spelden óf -nog beter- met de koploze variant.

Koploze spelden

Hoewel de naam anders kan doen vermoeden, zijn koploze spelden niet geheel koploos. Ze hebben namelijk in de plaats van een gekleurde bovenkant een plat, metalen schijfje welke ervoor zorgt dat de stof er niet aan de andere kant weer vanaf glijdt. Deze spelden zijn het prettigst om mee te werken wanneer je ze haaks speldt, zo kan je er goed overheen naaien zonder dat je bang hoeft te zijn dat de koppen onder je naaimachine voetje blijven haken.

Quilt spelden

Mocht je toch een speld met kop willen gebruiken om overheen te stikken, zijn quilt spelden ook nog een optie. Deze spelden komen in een variant met een platte kop in de vorm van bijvoorbeeld een bloem zodat ze zonder problemen onder het voetje door transporteren. Tevens is deze soort ook nog eens extra lang, wat het makkelijker maakt om goed vast te spelden of de kop verder van de stof te laten zitten zodat de kans dat hij in de weg zit minder groot is.

Clips

Voor sommige stoffen zoals leer kan je geen spelden gebruiken in verband met de gaatjes die achter blijven. Clipjes bieden hierin een uitkomst; hiermee klem je de patroondelen op elkaar vast zodat ze niet uit zichzelf aan de wandel kunnen gaan.

Zijdespelden

Andere stoffen zoals satijn of voile zijn beter af met zogenaamde zijdespelden. Deze spelden zijn dunner dan de reguliere variant en hebben een scherpere punt. Over het algemeen kan je ervan uit gaan dat wanneer je een stof met een microtex naald gaat stikken je zijdespelden kunt gebruiken en visa versa.

Uiteindelijk ligt het vooral aan jezelf waarmee je het liefst werkt: De ene werkt vooral met een enkele variant en de ander haalt het liefst alles uit de kast. Probeer vooral zo veel mogelijk uit en kies wat jij het prettigst vindt werken.

Welke speld ga jij zeker uitproberen?

 

Succes,

Jamie-Lee (Team Any Dress)

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen:

meer zoals dit:

Ebook naaiwijzer

E-BOOK: 5 VEEL VOORKOMENDE FOUTEN!

WAAROM JOUW ZELF GENAAIDE KLEDING NIET STAAT.