Menu
Blog 4 tips duurzame kleding

4 tips voor duurzame kleding!

Een gesprek wat steeds vaker plaats vindt. Zeker gezien het feit dat wij (bijna) allemaal meer kleding in onze kast hebben hangen dan we daadwerkelijk dragen. De gemiddelde Nederland heeft in totaal 173 kledingstukken in zijn kast, waarvan er gemiddeld 50 al een jaar lang niet meer zijn gebruikt.

Daarnaast kopen we elk jaar gemiddeld nog 46 nieuwe kledingstukken terwijl we er maar 40 per jaar weg doen. Langzaamaan wordt die kledingkast dus voller en voller.

Duurzaamheid van kleding is dus een prima gesprek om te voeren. Want wat zijn er nu voor oplossingen te bedenken.

  1. Koop tweedehands

Langzaamaan begint deze trend te groeien. Steeds meer mensen kijken eerst of ze een leuk item in een tweedehands winkel of kringloopwinkel kunnen vinden. Het blijft echter lastig, omdat je gebonden bent aan hetgeen je kunt vinden. Er hangen geen kant en klare setjes in de winkel die perfect mixen en matchen dus het vraagt wat creativiteit en doorzettingsvermogen van de persoon zelf.

Eerlijk toegegeven vind ik het ook nog best lastig, maar ik probeer het wel steeds weer. Inmiddels heb ik mijn eerste tweedehands aankoop gedaan. 100% Duurzaam. Daarnaast zijn er ook dames die je voor jou op pad kunt sturen om leuke tweedehands kleding voor te scoren. Op deze manier heb ik ook al 2 blouses weten te scoren. En zie het maar zo, alle kleine beetjes helpen.

  1. Koop betere kwaliteit

Je ontkomt er echt niet altijd aan om wat nieuws te kopen. En dat hoeft ook helemaal geen probleem te zijn. Maar let dan wel op een aantal dingen, zoals:

  • Koop kleding van goede kwaliteit
  • Van mooie materialen
  • Tijdloze modellen
  • En welke 100% bij jou stijl passen
  • Bij twijfel, niet doen!

Zo gaan je kledingstukken langer mee en hoef je dus minder snel nieuwe kleding te kopen. En dus meer duurzaam.

  1. Huur in een kledingbibliotheek of

Momenteel zie je ze op steeds meer plekken verschijnen en zijn ze er in verschillende soorten en maten. Kledingbibliotheken. Hier kun je kleding onder bepaalde voorwaarden huren. Niet alleen voor een speciale gelegenheid maar ook voor in het dagelijks leven.

De bibliotheek heeft losse stuks of setje welke jij voor een bepaalde tijd huurt, waarna je het retourneert en een ander ervan kan genieten. Delen is het nieuwe hebben.

Zo kun je dus elke maand je kledingkast vernieuwen op een duurzame manier.

  1. Maak het zelf

Misschien een optie die niet voor iedereen is weggelegd, maar wat niet is kan altijd nog komen. Door het zelf maken van kleding weet je in elk geval zeker dat er geen kinderhanden aan te pas zijn gekomen en dat de maker niet onderbetaald is en de verkoper alle winst opstrijkt.

Het geeft voldoening want je heb het toch maar mooi zelf gemaakt en het is passend qua maat, stijl en volledig naar je eigen wensen. Plus het heeft geen duizenden kilometers af hoeven leggen om bij jou in je kledingkast terecht te komen.

Daarnaast kun je natuurlijk ook nog stoffen uit de kringloopwinkel gebruiken of hele leuke dingen maken van stofrestanten. Zo maak ik bijvoorbeeld al mijn onderbroekjes van restanten tricot.

Ben jij al bezig met kleding en duurzaamheid?

2 reacties

  1. Ik zou graag meer weten over de ecologische footprint per materiaal. Een overhemd van polyester, hoe verhoudt zich dat ecologisch gezien tegenover een overhemd van katoen?

    Heeft iemand een linkje naar een tabel?

  2. Hoi Chris,

    Helaas kan ik je hier niet aan helpen. Zo ver rijkt mijn kennis helaas niet. Wellicht kan je wat informatie achterhalen door bijvoorbeeld contact op te nemen met een stoffenleverancier wel GOTS gecertificeerd is.

    Mvgr. Linda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen:

meer zoals dit:

E-BOOK: 5 VEEL VOORKOMENDE FOUTEN!

WAAROM JOUW ZELF GENAAIDE KLEDING NIET STAAT.