Menu
Werktekening Isabella

Weet jij hoe een digitaal naaipatroon tot stand komt?

Misschien heb je het laatste nieuwe digitale naaipatroon al voorbij zien komen ‘de Isabella’ in onze nieuwe stijl, maar ik vroeg me af of jullie weten hoe zo’n digitaal naaipatroon tot stand komt. En wellicht is het ook leuk om te weten waarom ik voor een nieuwe stijl heb kozen.

Maar laten we beginnen bij het begin.

Stap 1: Het ontwerp

Door middel van de vele visuele beelden die ik zie zoals o.a. catwalks, televisieprogramma’s en social media ontstaat er inspiratie voor een nieuw te maken model jurk. Na het tekenen en schetsen van wat ideetjes ontstaat er een vastomlijnd basisplan. Waar ik dan vervolgens een werktekening van maak zodat ik hiermee aan de slag kan voor het digitale patroon.

Stap 2: Het digitale naaipatroon

De werktekening zorgt ervoor dat ik weet wat voor een basispatroon ik voor het digitale naaipatroon moet opzetten. In mijn patroontekenprogramma maak ik vervolgens een basispatroon in een basismaat. In mijn geval werk ik met basismaat 40.

Stap 3: Het proefmodel

De basismaat van het patroon wordt uitgeprint en uitgevoerd in de gewenste stof. Waarna de nieuwe jurk wordt doorgepast. Tijdens het doorpassen kijk ik naar het algehele ontwerp, naar de pasvorm, naar wat kan er beter of wat wil ik anders. Nu is dit namelijk allemaal nog redelijk eenvoudig aan te passen of te veranderen.

Ik onderzoek ook wat er nog meer voor variaties mogelijk zijn met dit naaipatroon. Zoals een ander soort rok, een langere of een kortere mouw en een andere soort hals.

Stap 4: De aanpassingen

De ontdekte en gewenste aanpassingen worden doorgevoerd op het digitale basispatroon en de basismaat. Waarna ik ook van de extra variaties patroondelen maak in de basismaat.

Stap 5: Het tweede proefmodel

We printen een tweede jurk uit in een variant van het basismodel en maken ook deze in de gewenste stof. Ook dit model wordt doorgepast op de basismaat en aan een grondig inspectie onderworpen. Misschien nog wat aanpassingen, maar die zijn over het algemeen maar heel klein.

Stap 6: Meerdere maten van het digitale naaipatroon maken

Als het digitale naaipatroon en het ontwerp volledig naar wens is ga ik meerdere maten van het patroon maken. Dit wordt graderen genoemd. Hiervoor bereken je formules welke je toekent aan het patroon, waardoor deze per maat een gewenste hoeveelheid groter of kleiner wordt. Hoeveel cm een maat groter of kleiner wordt is al lang geleden bepaald door mijn matentabel.

Stap 7: De werkbeschrijving

Als het patroontechnische gedeelte in orde is ga ik aan de slag met het maken van een werkbeschrijving. Want aan alleen een digitaal naaipatroon hebben jullie niks. Ik schrijf en teken de stappen welke jullie moeten doorlopen om de jurk te maken stap voor stap voor jullie uit.

Stap 8: Welke variant komt in welke versie

Zoals je wellicht hebt gezien zijn er 3 versies van elk digitale naaipatroon. De basic, extra en special. In deze fase beslis ik welke variant in welke versie van het patroon komt. En dat is soms best puzzelen om jullie zoveel en logisch mogelijk aan te bieden.

Stap 9: Het patroon inleggen

Omdat jullie de patronen zelf kunnen uitprinten op jullie A4 printer, maak ik een inlegtekening om ervoor te zorgen dat jullie zo min mogelijk A4-tjes hoeven uit te printen. Want hoe minder A4-tjes hoe minder jullie aan elkaar hoeven te plakken.

Stap 10: Het inlegoverzicht

Om te laten zien wat op welke A4-tje staat maak ik een overzicht voor jullie. Dit overzicht helpt jullie ook bij het in elkaar plakken van jullie patroon.

Stap 11: Welk pagina printen voor welk onderdeel

Ik probeer het jullie zo gemakkelijk mogelijk te maken door uit te schrijven welke pagina’s je moet printen voor welk onderdeel van je gekozen probleem. Zo hoef je niet alle A4-tjes van het totale digitale naaipatroon te printen wat veel onnodig papier scheelt.

Stap 12: Hoeveel stof voor welk model

Tijdens de voorbereiding van een naaiproject ga je onder andere stof kopen waar je je jurk van wilt maken, daarom reken ik uit wat je nodig hebt voor welk onderdeel. Tel de metrages van de onderdelen bij elkaar op en je hebt altijd stof genoeg.

Stap 13: Ontwerp van voorkant

Als jullie het patroon in eerste instantie zien, is het ook welk handig als je weet wat het patroon nu bevat en hoe de jurk eruitziet die je gaat maken. Daarvoor ontwerpen we een gave voorkant waarop je dit allemaal in 1 oogopslag kunt zien.

Stap 14: Alle onderdelen samenvoegen

Als alle onderdelen gemaakt en compleet zijn wordt alles samengevoegd tot 1 digitaal bestand. Zodat met 1 druk op de knop het hele digitale naaipatroon in je digitale brievenbus valt.

Stap 15: In de webshop zetten

Maar voordat het in je digitale brievenbus kan vallen moet het wel in de webshop worden gezet. Worden voorzien van een leuke tekst, waar ik jullie enthousiast probeer te maken. En worden gekoppeld aan het betalingsysteem.

Stap 16: Jullie informeren

Rest mij nog 1 ding om te doen en dat is jullie en anderen laten weten dat er een nieuw digitaal naaipatroon is. Via de nieuwsbrief, website en sociale media start ik dus een reclame campagne, waarin ik laat weten hoe en waar je het nieuwe patroon kunt aanschaffen. En jullie heel veel plezier te wensen met het maakproces van jullie nieuwe jurk. Ons laatste nieuwe digitale naaipatroon is dus de Isabella, welke je hier kunt bestellen.

Zoals jullie gelezen is het maken van een digitaal patroon best een aantal uurtjes werk. Want we doen het graag goed en zo compleet mogelijk. Had jij verwacht dat dit er allemaal bij kwam kijken??

Nu had ik jullie aan het begin van deze blog beloofd dat ik jullie ook nog zou vertellen waarom ik mijn systeem heb aangepast. Omdat deze blog al best wel lang is geworden heb ik besloten om jullie dat in de volgende blog te vertellen. Dus blijf me volgen en lees over 2 weken waarom mijn patronensysteem is aangepast. Tot over 2 weken.

 

Linda

 

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen:

meer zoals dit:

E-BOOK: 5 VEEL VOORKOMENDE FOUTEN!

WAAROM JOUW ZELF GENAAIDE KLEDING NIET STAAT.