Stressvrij naaien

6 tips om stressvrij te naaien

Stress is tegenwoordig van alle dag en heeft invloed op lichaam en geest. Des te belangrijker is het dat we een middel hebben voor onszelf om te ont-stressen. Waar het voor de één yoga, sporten of muziek maken is, kan dat voor de ander naaien zijn. Er vanuit gaande dat je naait voor je hobby. Uit ervaring weet ik dat het anders soms ook stress kan opleveren 😉

Nu is het natuurlijk wel fijn als je hobby geen extra stress oplevert. Hoe? Dat vertel ik je in 2 blogs. In dit blog krijg je alvast 6 tips om ontspannen met je hobby om te gaan.

1. Werk aan 1 project tegelijk.

Of hooguit 2. Ik snap ook wel dat als je in de stoffenwinkel loopt die mooie stoffen allemaal naar je roepen en je gelijk al 20 projecten voor ogen hebt. Dat is ook helemaal geen probleem. Maar begin ze niet allemaal gelijktijdig. Koop gerust 2 of 3 stoffen. En bedenk wat je ervan gaat maken, maar geef jezelf ook de vrijheid dit idee later nog bij te stellen.

Kies 1 project en ga van start, waarna je stap voor de stap je overige projecten afwerkt. Misschien is het wel handig om niet meer dan 5 projecten op de plank te hebben, want anders kan de berg projecten je juist stress opleveren, terwijl je hobby bedoeld is om te ontspannen en relaxen.

Bonustip!  Wees kritisch met betrekking tot de aanschaf van je stoffen. Zorg er voor dat je de stof zo leuk vindt, dat je de stof nog net zo leuk vindt als deze al een jaar op de plank ligt. Twijfel je daarover? Dan lekker laten liggen.

2. Geniet van je momenten achter de naaimachine.

Dit betekend vooral, werk met al je aandacht, inspiratie en vrijheid aan je projecten. Laat je niet afleiden en probeer niet te multi-tasken. Dit helpt niet voor je naai project en ook niet voor de taken die je tegelijkertijd wilt doen, maar veel belangrijker nog ook niet voor jou relaxt zijn. Zorg er dus voor dat alle klusjes zijn gedaan, voordat je achter je naaimachine kruipt. Slecht jij en je project. Verder niets.

3. Zorg dat het mooi wordt, maar wel op jouw manier.

Regelmatig hoor ik van cursisten dat ze volledig in de stress raken van de naai-beschrijvingen. Dat is dan ook precies de reden waarom ik ze nooit lees. Vaak vind ik de volgorde welke ze gebruiken onlogisch of worden dingen nodeloos moeilijk gemaakt. Naai dus vooral op jouw manier. Het gaat om het resultaat wat telt en er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, dus kies lekker je eigen weg. Zo blijft het naaien leuk.

4. Wees niet te streng voor jezelf.

Nobody is perfect. Iedereen kan het leren, maar gun jezelf tijd en straf jezelf niet gelijk als iets niet lukt. Ten slotte is het je hobby en hoef je er niet je brood mee te verdienen. Dan gelden namelijk wel een aantal andere regels ;). Denk vooral, jammer, nu weet ik in elk geval hoe het niet moet en de volgende keer gaat het wel goed. Het gezegde is namelijk niet voor niets dat als je nooit iets fout doet je ook niets leert.

En vergeet niet. Jij weet wat er fout is gegaan. Zolang je het aan niemand verteld, durf ik te wedden dat (bijna) niemand het ziet.

5. Plak jezelf geen label op.

Labels zorgen voor stress. Zeker als ze negatief zijn!! Daarmee bedoel ik dat je niet hoeft te benadrukken dat je een beginner bent, of slechts een hobbynaaister, dat je tijdens het showen van je zelfgemaakte kledingstuk opsomt wat er allemaal niet klopt of wat er beter had gekund. Ga gewoon de uitdaging aan, geniet van je project en ontdek wat je eigenlijk allemaal kunt en show het resultaat met trots, want TROTS mag je zeker zijn op hetgeen je zelf maakt.

6. Ga moeilijke klusjes niet uit de weg.

Het is nu eenmaal onvermijdelijk dat je tijdens het naaien wel eens een onderdeel tegenkomt wat je moeilijk vindt. Maar ga dit niet uit de weg. Dan wordt de drempel alleen maar hoger. En hoe hoger de drempel hoe meer stressvol het naaien wordt. Probeer het dus gewoon.

Heb je hulp nodig, kijk of de naaibeschrijving je kan helpen, kijk of je bij iemand naailessen kunt volgen, zoek eens op You-Tube of je een filmpje kunt vinden over dat onderdeel. Of check één van de vele naaigroepen op Facebook, misschien kan iemand het je daar uitleggen.

Want hé als je dadelijk dat moeilijke onderdeel hebt gedaan, glunder je van trots. Het zorgt ook voor een enorme kick dat je het gewoon zelluf hebt gedaan!

Zo zie je maar, als je niet oppast kan je hobby je ook nog stress opleveren. Om er nu voor te zorgen dat je geen stress krijgt van deze stressvrij naaien tips, heb ik de tips in 2 blogs verdeeld. Probeer het eerst maar eens met deze tips, dan volgen over 2 weken de andere tips.

Welke tip moet jij nodig toe gaan passen?

 

Lfs

Linda

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen:

meer zoals dit:

Ebook naaiwijzer

E-BOOK: 5 VEEL VOORKOMENDE FOUTEN!

WAAROM JOUW ZELF GENAAIDE KLEDING NIET STAAT.