Menu
capsule wardrobe

Tips en trucs die zorgen voor jouw perfecte kledingcapsule

Heb je mijn 3 vorige blogberichten gelezen?? Mocht je ze gemist hebben, dan kun je altijd nog even terugkijken via onderstaande links:

Ja, heb je ze gelezen? Dan kunnen er 2 gedachten in je opkomen. Eén, pffff das nog best een dingetje die kledingkast van mij, waar moet ik beginnen. Of je denkt yes, dit is wat ik altijd al heb gewild, waar kan ik beginnen.

Graag geef ik je daarom wat tips en trics, zodat ook jij die heerlijke kledingcapsule kunt maken. En je niet meer hoeft af te vragen wat je aan moet trekken. Natuurlijk hoeft niet alles tegelijk. Je kunt ook stapje voor stapje bouwen.

Tips om stap voor stap je kledingcapsule aan te passen

  1. Ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit . Als je een goed kledingstuk hebt in een mooie stof en je onderhoud je kleding netjes, dan volstaat één goed exemplaar.
  2. Probeer niet in één keer alle ontbrekende kledingstukken of niet kloppende kledingstukken te kopen of vervangen.
  3. Koop niet in één keer een gehele nieuwe garderobe passend bij je persoonlijk omschreven stijl.
  4. Leer combineren met je capsule collectie (check nog even mijn 3×3 challenge op Instagram en Facebook). Blijf vooral proberen.
  5. Voeg mondjesmaat nieuwe kledingstukken toe, waardoor je collectie nog meer waard wordt.
  6. Leer jezelf styling trucs, die je collectie kunnen up- of downgraden zodat je garderobe nog veelzijdiger wordt.
  7. Hou één keer in de zoveel tijd een Fitting sessie met al je kledingstukken en accessoires.

Voorkom miskopen

Bij het aanpassen van je persoonlijke collectie horen ongetwijfeld wat shoppingsessies. Al dan niet voor kledingstukken of stoffen om je kledingstuk van te maken. Maar hoe voorkom je miskopen en verleidingen van winkels, webshops en sales. En zorg je dat nieuwe items die je koopt of maakt perfect passen bij je reeds samengestelde capsule collectie.

Maak een gedetailleerde shopping list, zorg ervoor dat je lijstje zo gedetailleerd en specifiek mogelijk is. Omschrijf kleur, materiaal, stijl, patroon, mouwlengte, hals enz. Hierdoor weet je beter wat je zoekt. Hoe beter je bent voorbereid hoe minder kans dat je voor verleidingen zult zwichten en impulsaankopen zult doen omdat je gefocust bent en gericht op je doel afgaat.

Take it slow. Kijk, vergelijk, onderzoek en maak weloverwogen beslissingen voor je capsule collectie. Je collectie hoeft niet morgen helemaal perfect te zijn. Let ook goed op de details. Zelfs het kleinste detail kan ervoor zorgen dat een stuk wel of niet bij jou persoonlijke stijl past.

In het beginsel zal deze nieuwe vorm van winkelen zeker niet makkelijk zijn. Mede door kleine paskamers met niet flatterend licht, rijen wachtende mensen achter je, uitverkoop en 2 voor de prijs van 1 artikelen, wordt je constant in de verleiding gebracht. Probeer ze echter allemaal te weerstaan! Ook dat voor 95% goede topje wat je na een dag lang winkelen hebt gevonden. Niemand gaat namelijk graag met lege handen naar huis. Maar wees streng, want het maken van deze bijna 100% keuze in dit soort stresssituaties resulteert onvermijdelijk in miskopen.

Makkelijker gezegd dan gedaan

Nu klinkt dit natuurlijk heel makkelijk gezegd, maar hou je er maar eens aan. En probeer als je in die slecht verlichte paskamer staat met een zuchtende man die op je wacht, maar eens aan al deze punten te denken. Maak daarom voor jezelf korte vragenchecklist als ruggensteun. Om je te helpen de juiste beslissing te nemen, want alleen 100% is goed genoeg.

  • Past het kledingstuk bij mijn persoonlijke stijl?
  • Vind je het mooi staan als je het aan hebt?
  • Past het stuk bij mijn reeds bestaande garderobe?
  • Is dit kledingstuk combineerbaar met de andere kledingstukken uit mijn kast?
  • Past het bij mijn levensstijl?
  • Past het kledingstuk je goed en voelt het comfortabel?
  • Zit het kledingstuk goed in elkaar en is het van kwalitatief materiaal gemaakt?
  • Ben ik bereid om op de juiste manier voor dit kledingstuk te zorgen?
  • Vult dit kledingstuk een gat in mijn kledingcapsule?
  • Is het aanschaffen van dit stuk budget technisch de beste keuze of zou een ander stuk verstandiger zijn?
  • Gebruik je de aanschaf van dit kledingstuk niet als afleiding of excuus bv sale of verveling?
  • Kan ik met dit stuk minimaal 3 combinaties maken welke ik ook werkelijk zal dragen?
  • Zie ik mezelf dit kledingstuk langdurig dragen?

Stop dit lijstje in je portemonnee of telefoon, zodat je het altijd bij de hand hebt. Ook tijdens een onverwachte shop sessie.

Wat is kwaliteit?

Om een hoogwaardige kledingcapsule te bouwen heb ik al een aantal maal aangegeven ‘Ga voor kwaliteit’. Maar wat is kwaliteit en hoe herken je een kledingstuk van goede kwaliteit, goed gemaakt en goed van uitstraling (ook na een aantal wasbeurten) ten opzichte van een kledingstuk wat er op het hangertje mooi uitziet, maar welke je na twee wasbeurten naar het ronde archief kan laten verdwijnen.

Kwaliteit staat eigenlijk voor een aantal dingen zoals duurzaamheid, het moet meerdere seizoenen mee kunnen. Ook willen we degelijke kleding waarin we ons fatsoenlijk kunnen bewegen zonder ons zorgen te hoeven maken over wijkende naden en afspringende knopen. Kledingstukken moeten vormvast blijven tijdens en na het dragen, niet uitrekken of krimpen na verloop van tijd, niet pillen, niet vaal worden, bestaan uit mooie stoffen, nette naad- en zoomafwerkingen hebben en niet uit elkaar vallen na 2 keer dragen.

Afwerking naden

Mooi op de hanger is dus niet zo moeilijk te bewerkstelligen, maar over het algemeen kost kwaliteit geld. Al deze kenmerken worden bepaald door het samenspel van de soort stof, afwerking van de naden, tailoring, voering en details. De afwerking van de naden geeft over het algemeen een goede indicatie over de kwaliteit van het kledingstuk.

Zijn de naden netjes recht gelocked? Zijn er losse steken? Is er meermaals over een zelfde naad gelocked? Nee, dan zijn dit allemaal tekenen van slechte kwaliteit.Tekenen van goede kwaliteit en extra moeite die genomen zijn onder andere afgebiesde naden en doorlopende patronen bij de naden. Dit geeft blijk van investering in het kledingstuk en niet perse kostenbesparende afwerkingen.

Tot slot: Een kledingcapsule is a constant work in progress. Zo zal een kledingcapsule door de seizoenen en jaren heen veranderen. Groter of kleiner worden, van kleur veranderen of qua stijl kleine aanpassingen ondergaan. Maar zo kun je er ook voor kiezen om alles toe te passen wat ik de afgelopen 4 blogs heb omschreven of er gewoon dingen uit te pikken die het voor jou makkelijker maken.

Succes met jouw perfecte capsule collectie.

 

Lfs Linda

 

P.S. Ik ben benieuwd of jullie deze 4 delige blogserie leuk vonden? Hoor het graag van jullie.

 

 

 

 

4 reacties

  1. Ik begrijp helemaal waarover jij het hebt, Linda. De blogstukken sluiten ook heel goed aan op elkaar.
    Ik ben er zelfs ook al aan begonnen, de trucs toe te passen. Het shoppen is veel leuker met je partner erbij en heb je liever ook niet dat die heel snel baalt, dus probeer ik mij aan je trucs te houden.
    Echt niet zo gemakkelijk, maar ik probeer het een deel van mijn lifestyle te maken 😉

    1. Dank je wel voor het compliment. De blogs zijn ook speciaal zo geschreven dat ze elkaar opvolgen. Leuk dat je de tips en trucs toepast. Natuurlijk is shoppen met manlief erbij veel leuker, vergeet niet alle begin is moeilijk en al doende leert men. Dus hou vol.

      Succes en maak er een mooie garderobe van.

      Lfs Linda

  2. Zo, dat was een hele hap aan tips en trucs. Ik moet er ook echt wat aan gaan doen.
    Ik vraag mij dan nog af wanneer hiermee van start te gaan. Moet er de tijd voor maken he, Linda?!
    Komt goed. Bedankt voor de tips!

    Groetjes,
    Evi

    1. Beste Evi,

      Het zijn inderdaad behoorlijk wat tips. Je hoeft niet alles tegelijk te doen. Zoek bijvoorbeeld eerst uit wat jou kleurenpalet is zodat je alles wat je in het vervolg koopt of maakt in elk geval in de juiste kleuren koopt of maakt. En ook de tip om na te denken hoe vaak je het nieuwe kledingstuk kunt combineren is vrij eenvoudig toe te passen. Wil je een opgeruimde kast, tja, dan moet je er inderdaad even tijd voor maken ;). Succes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen:

meer zoals dit:

E-BOOK: 5 VEEL VOORKOMENDE FOUTEN!

WAAROM JOUW ZELF GENAAIDE KLEDING NIET STAAT.