Blog 'Scharen'

Welke scharen gebruik jij?

Jullie hebben me er vast al vaker over gehoord, maar naast de verschillende soorten garen, naalden en spelden, gebruiken we tijdens het naaien ook nog verschillende soorten scharen.

Bij het juiste gebruik van de juiste schaar zal het je naaiwerk er zeker beter uit laten zien en het proces vergemakkelijken.

Het belangrijkste punt voor je naai scharen is het volgende:

  • Gebruik je naai scharen alleen voor het knippen van stoffen of draadjes, anders zijn ze binnen de kortste keren bot en geloof me dat frustreert enorm.
  • Zorg ervoor dat je huisgenoten dit ook weten. Je zult de eerste niet zijn wiens scharen door het huis zwerven en door een andere huisgenoot van hun scherpheid worden ontdaan.
  • Plak dus een grote sticker op je schaar, met AFBLIJVEN!!! 😉

Kleermakersschaar

Persoonlijk ben ik van mening (als je je hobby een beetje serieus neemt), dat elke naaisters een goede kleermakersschaar moet bezitten. Niet te licht, niet te zwaar, maar in elk geval met scherpe en lange bladen. Dit zal je knipwerk zoveel versoepelen. Maak bij gebruik zo groot mogelijke halen en sluit het puntje van je schaar niet.

En ja een goede kleermakersschaar is een metalen schaar! Welke indien hij onverhoopt bot raakt geslepen kan worden.

Kartelschaar

Een kartelschaar wordt tijdens het naaien vaak gebruikt om naden te knippen. Door het zigzag knipsel zullen de naden minder rafelen. Een techniek die in het verleden vaak gebruikt werd, voordat men kon zigzaggen met de naaimachine en er lockmachines bestonden.

In de huidige tijd wordt de kartelschaar regelmatig gebruikt bij het knippen van voering. Zo hoef je de gladde stof niet af te werken en voorkom je extra dikte welke door je kledingstuk heen te zien kan zijn.

Rotary cutter

Inderdaad geen schaar, maar een rolmes. Tegenwoordig voor velen een vervanging van de stofschaar. Toegegeven voor het snijden van rekbare of hele gladde stoffen is dit zeker een prettig alternatief. Doordat je langere lijnen in 1 keer kunt verwerken zullen je stoffen veel minder verschuiven. Echter bij sommige stoffen vergt het ook wel wat kracht.

Daarom wissel ik vaak af. Lastig hoekjes en dergelijke vind ik met een schaar toch gemakkelijker. Daarnaast moet je je rolmes regelmatiger vervangen, omdat deze sneller bot wordt dan een schaar.

Borduurschaartje

Het borduurschaartje, ik noem het ook wel dradenschaartje. Doordat het schaartje klein is en soms een gebogen einde heeft, kun je hier eenvoudig draadjes mee afknippen. Veel ervaren naaisters of naaisters in een atelier dragen een dergelijk schaartje met een koordje om de nek, zodat zij het schaartje altijd in de buurt hebben.

Hebben jullie al deze scharen al in je bezit? En zit er een grote sticker op !

 

Lfs Linda

 

4 reacties

  1. Wat een leuke en leerzame website! Scharen heb ik gekocht bij Meesterslijpers in Amsterdam. Dan kun je ze daar gelijk laten graveren met je naam. (Of met ‘afblijven!’ 🙂

    1. Dank je wel voor het compliment Inge, dikke glimlach hier achter de computer :). Fijn dat jullie in Amsterdam nog zo’n mooi bedrijf hebben waar ze nog kwaliteit verkopen en je gelijk kunt laten graveren. Ik zou zeker afblijven erin graveren. Alleen al voor de lol. Hahahaha.

      1. Beste Wilma,

        Dat is een hele goede vraag. Ik moet bekennen dat ik het antwoord zelf niet wist, dus heb ik vanmorgen even contact opgenomen met de scharenslijper. Helaas is het antwoord nee. Alleen scharen met rechte bladen kunnen geslepen worden.

        Wat jouw kartelschaar betreft betekend dat dus helaas vervangen voor een nieuwe.

        Fijne dag.
        Mvgr. Linda

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *