anydress logo zwart
Menu
Blog 'Goeie vragen cursist'

Goede vragen van een beginnende cursist!

Hoe grappig hé! Dat als je dingen een tijdje doet, er al zoveel vanzelfsprekend wordt dat je er niet meer over nadenkt. Als dit om dingen gaat waar je zelf mee bezig bent is dat natuurlijk alleen maar handig, maar als je zoals ik les geeft vergeet je dus wel eens wat te vertellen of uit te leggen.

Vragen van een cursist

Zo kreeg ik namelijk onlangs van een cursist welke nog niet zo lang op les zit, eigenlijk een paar hele goede vragen. Niet elke cursist is het zelfde, zoals je kon lezen in een eerder geschreven blog , dus wellicht ben jij ook een beginner of niet, maar kan je wel wat hebben aan het antwoord op deze vragen.

Vraag 1: Ruim stof kopen, maar hoe ruim?

Deze cursist kocht het e-book ‘Naaijuf in PDF’ en heeft deze op haar gemak helemaal uitgeplozen. Wilde vervolgens mijn advies opvolgen om niet te zuinig te zijn met het inkopen van stof. En liep daardoor tegen de vraag aan hoe ruim koop je stof in.

Daar zijn eigenlijk meerdere antwoorden op mogelijk, maar dit is wat ik hanteer.

 • Ik koop eigenlijk altijd ongeveer 25 cm meer. Dit omdat de stof kan krimpen na het wassen, of als blijkt dat ik niet lekker zuinig kan inleggen er gewoon nog wat extra ruimte is. Voor het geval je een nieuw beleg moet knippen of een andere onvoorziene omstandigheid. Gewoon zekerheidshalve.
 • Als ik aan een opdracht werk, of als jij zelf aan een mooi stuk aan het werk bent voor een speciale gelegenheid, dan koop ik eigenlijk meer extra stof. Ik hanteer dan, dat ik een patroondeel nog eens opnieuw moeten kunnen knippen. Waardoor je dus al gauw 1-1.5 meter meer stof koopt. Je wil namelijk niet meemaken, dat er per ongeluk iets fout gaat en dat de stof voor die speciale gelegenheid niet meer verkrijgbaar is.
 • Better safe then sorry!

 

Vraag 2: Hoeveel klosjes garen heb je nodig per project?

Ook op deze vraag is eigenlijk geen eenduidig antwoord te geven, sorry!

Garen zijn er in veel verschillende soorten en maten. Maar het belangrijkste in dit geval is dat je weet hoeveel meter garen er op een klosje zit. De meeste klosjes bestaan uit 200 meter. Maar ze zijn er ook van 500 meter en 100 meter. Afhankelijk van de metrages van de klosjes heb je dus meer of minder nodig.

Ondanks dat ik niet een 100% antwoord kan geven, zal ik je toch een indicatie proberen te geven.

 • Een eenvoudig en niet te groot project is meestal prima af te ronden met 1 klosje van 200 meter.
 • Moet je veel extra stiksels geven vanwege veel deelnaden of omdat je veel doorstiksels maakt, dan raad ik je aan om 2 klosjes aan te schaffen.
 • Mocht je nu een lockmachine bezitten, dan kun je het weer prima af met 1 klosje omdat je al je naden dan afwerkt met je lockmachine.

 

Vraag 3: Hoeveel meter garen zit er op een spoeltje?

Om deze vraag heb ik echt hartelijk gelachen. Want echt in al die jaren heb ik die vraag nooit zelf bedacht, maar ook nooit gehad. Op het moment dat mijn cursist de vraag stelde, moest ik het antwoord dan ook schuldig blijven.

Maar na wat rondbellen bij diverse naaimachine handels, vond ik het antwoord. Dit is namelijk gemiddeld 50 meter. Natuurlijk ook weer afhankelijk van het soort spoeltje wat je in je machine hebt.

 

Vraag 4: Hoe maak je een proefmodel en van welk materiaal?

De regel is dat als je een proefmodel maakt, je probeert deze te maken in een stof welke zo veel mogelijk lijkt op de stof welke je gaat gebruiken voor je originele stuk. Alleen dan in een goedkopere variant.

Daarnaast is het proefmodel voornamelijk bedoeld om de pasvorm te checken of eventueel je naaitechnieken te oefenen. Om deze reden zet je het proefmodel dan ook op een vereenvoudigde manier in elkaar, namelijk:

 • Door het gebruik van een grotere steek dan normaal.
 • Je werkt naden niet af.
 • Je knipt zomen niet aan.
 • Beleggen e.d. worden ook niet genaaid, mits je dit wilt oefenen.
 • Eigenlijk naai je alleen hetgeen essentieel is voor de pasvorm van je kledingstuk.

 

Ik hoop jullie met het antwoord op deze vragen weer wat verder op weg te hebben geholpen. Mochten jullie zelf ook vragen hebben waar je graag een antwoord op wilt, laat deze dan achter in de reacties. Dan beantwoord ik deze voor je en wie weet komt jou vraag wel in het volgende blog te staan.

 

Lfs Linda

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen:

meer zoals dit:

Ebook naaiwijzer

E-BOOK: 5 VEEL VOORKOMENDE FOUTEN!

WAAROM JOUW ZELF GENAAIDE KLEDING NIET STAAT.