Soorten naaigarens

Naaigaren, welke gebruik je voor wat?

Alle begin is moeilijk. Er zijn dus behoorlijk wat dingen waar je niet op let als je net met naaien begint, want je bent al blij dat je eindelijk je machine aan de praat krijgt. En het je ook nog lukt de machine in samenwerking met jou te laten doen wat jij wilt. Laat staan dat je nadenkt over verschillende soorten naaigaren.

Specialiseren

Als je eenmaal verder bent ga je je zoals wij dat noemen specialiseren. Om je daarbij te helpen hebben we al een blog geschreven over diverse soorten naalden en over diverse soorten spelden. Je maakt de keuze die het beste bij je past en welke het beste bij je gekozen project past.

Dit geldt ook voor het soort garen. Net als de spelden en naalden zijn hier ook meer soorten van dan je verwacht.

Soorten garen

  • Universeel naaigaren

    De naam zegt het al, is geschikt voor alle soorten projecten en bestaat voornamelijk uit een katoenen draad met een polyester coating. De polyester coating zorgt ervoor dat het garen gemakkelijker door de stof heen gaat en de katoenen basis langer mee gaat.

  • Polyester naaigaren

    Is een sterk en zich kwalitatief soort garen, welke door het strijken enigszins de vorm van de gestikte naad aanneemt.

  • Katoen naaigaren

    Katoenen naaigaren worden vaak gebruikt als je wilt dat je garen past bij je soort stof. Sommige mensen willen een katoenen stof alleen naaien met een katoenen draad. Katoen garen is ook handig als je je kledingstuk wilt verven. Dan kleurt je genaaide draad namelijk netjes mee, wat bij Polyester garen niet het geval is. Je zult niet de eerste zijn die haar t-shirt heeft geverfd en dan overal witte stiksels ziet zitten. 😉

  • Doorstik naaigaren

    Normale garen worden over het algemeen in een dikte van 120 gemaakt. Dit is een reguliere dikte waarmee je alle soorten kledingstukken in elkaar kunt zetten. Hoe lager het getal echter, hoe dikker het garen wordt. Zo heb je dus ook garen 80 waar vaak mee wordt doorgestikt. Dit geeft dan net een extra effect op je kledingstuk.

  • Lockgaren

    Van lockgaren bestaan ook verschillende soorten. Zo heb je de klassieke grote konen meestal met polyester garen, maar je hebt ook heel mooi dun lockgaren wat ik persoonlijk ken van Serafil. Maar welke vast ook van andere merken wordt verkocht.  Serafil creëert een dunnere afwerking en het garen is ook sterker. Naast dun lockgaren is er ook nog een mousse lockgaren deze wordt voornamelijk gebruikt voor elastische stoffen, lingerie en badkleding.

  • Elastisch naaigaren

    Elastisch naaigaren wordt gebruikt wanneer je een specifiek effect wilt bereiken. Daarom wordt het meestal gebruikt om te smocken. Het garen draai je met de hand op je spoeltje, de bovendraad ik regulier naaigaren, waarna je met een grote steek je stof stikt. Het elastische naaigaren zorgt ervoor dat het geheel gaat rimpelen.

En last but not least, onzichtbaar naaigaren. Een naaigaren wat gemaakt is van Nylon en transparant is. En zoals het woord al zegt wordt dit garen gebruikt als je niet wilt dat er garen zichtbaar is. Dit gebruik je dus vooral bij transparante stoffen, zodat er geen draden door je naden heen schijnen.

Je ziet keuze genoeg. Welk garen ga jij als eerste uitproberen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen:

meer zoals dit:

Ebook naaiwijzer

E-BOOK: 5 VEEL VOORKOMENDE FOUTEN!

WAAROM JOUW ZELF GENAAIDE KLEDING NIET STAAT.