Blog-Welk type cursist ben jij?

Welk type cursist ben jij?

Iedereen heeft een andere manier van leren. Een andere manier van kennis tot zich nemen. Daar waar de één heel visueel is ingesteld, werkt het bij de ander veel beter met woorden. De één leert het liefst alleen, terwijl de ander veel meer kennis kan opnemen als zij in een groep is.

Onderzoek naar cursisttypes

Zo heeft een oud-stagiair van mij in het verleden een onderzoek moeten uitvoeren naar wat voor soort cursisten er bij mij op les zitten. Want naast de marketingtechnische doelgroep en persona, vertellen je eigen leerlingen je natuurlijk het meest.

Na grondig onderzoek waren dit de soorten cursisten die zich onderscheidden:

  1. De “Dat lukt mij toch niet”-cursist. Vaak een wat onzeker type dat meer kan dan ze denkt. Met een beetje aansporen, hulp, voordoen, motivatie en resultaat behalen, groeit ze langzaam naar een zelfverzekerde naaister. Uiteindelijk komt ze er wel.
  2. De “Ik zit op naailes maar eigenlijk vooral voor het beppen”-cursist. Dit is de gezellige cursist. We beginnen met een lekker kopje koffie of thee en kletsen bij. Even bespreken wat we hebben meegemaakt voordat we aan het werk gaan. Als dit wil lukken, want praten en werken tegelijkertijd is niet haar sterkste punt. Ze vermijdt stiltes door met iedereen een gesprekje aan te knopen, zelfs als dat betekent dat ze aan het einde van de les niet veel heeft gedaan.
  3. De “Mij hoor en zie je niet”-cursist. Als tegenpool van de bovengenoemde cursist hebben we de stille muis. Zij is druk aan het werk, gaat helemaal op in haar naaiwerk en gaat gestaag en geconcentreerd door met het naaien van haar kledingstuk. Je hoort haar dan ook alleen als ze een vraag heeft.
  4. De “Ik heb -2 weken”-cursist. Deze cursist heeft het liever gisteren dan vandaag af. Stelt onmogelijke deadlines aan zichzelf, maakt het zichzelf het liefst nog ingewikkelder dan gemakkelijker en heeft nog nooit gehoord van eenvoudig en rustig. Ze gaat er altijd met volle vaart in, ook al worden de deadlines meestal niet gehaald. Geen probleem, we gaan gewoon stug door.
  5. De “Vertel me alsjeblieft meer”-cursist. Deze cursist wordt doorgaans een grote fan van je. Ze hangt aan je lippen wanneer je iets aan het uitleggen bent. Ze vraagt door en is in haar hoofd al 15 stappen verder. Want stel dat ze op dat punt aankomt terwijl jij niet in de buurt bent. Elk stukje informatie zuigt ze als een spons op, al blijft het niet altijd even goed hangen. Maar je kunt het maar weten.
  6. De “Super fan”. Deze cursist is bij de eerste ontmoeting jouw überfan. Ze vindt alles wat je zegt, doet en mogelijk is super interessant en schroomt dan ook niet om jou te helpen als dat nodig is. Ze doet graag mee met alle lessen, workshops en cursussen die er zijn en is er altijd heel enthousiast over.

Samenkomen van cursistentypes

Het leuke is dat er vaak in elke cursistengroep wel een aantal verschillende types zitten, waardoor er een leuke en evenwichtige dynamiek ontstaat. Wat ik persoonlijk nog het meest bijzondere vind, is dat de juiste cursisten meestal automatisch bij elkaar in een groep komen, zonder dat ik daar de hand in heb!

Nieuw soort cursisten

Tegenwoordig is er echter nog een 7e soort cursist. Namelijk de “Online” cursist. Deze cursist werkt graag met een stappenplan op het moment dat het haar uitkomt. Dus niet op specifieke tijden, maar wanneer het in haar schema past. Ze houdt van gemak maar wil wel goed leren. Ze wil graag van jou leren, maar hoeft niet te reizen en te zeulen om de cursus te volgen. Ze naait gewoon even 5 minuten tussendoor of een hele dag als anderen aan het werk zijn.

En door de ‘Online’ cursist is er eigenlijk ook nog een 8e cursist ontstaan. Namelijk de online cursist die toch nog wel graag wat extra begeleiding wil en jou gemakkelijk vragen wil kunnen stellen.

Nieuw aanbod: LIVE online naailessen

Daarom is er een nieuw product ontstaan in mijn modevakschool. Vanaf het nieuwe seizoen in september 2024 starten er op maandagavond van 19.30-21.30 uur online naailessen.

Tijdens deze lessen hebben we contact via een online verbinding, mag je vragen stellen in de chat en help ik je op weg. Je kunt gezellig kletsen met de andere dames, want als ik jouw vraag beantwoord neem ik je apart. Via WhatsApp kunnen foto’s worden verstuurd ter verduidelijking. Waarna ik je via het tekenbord uitleg welke stap je nu moet nemen. Gaandeweg wordt er een online omgeving gebouwd met filmpjes van naaitechnieken. Zodat je deze op je gemak kunt bekijken tijdens je naaiproces.

Heb je interesse in deze LIVE online naailessen? Lees dan meer over mijn ‘Online naailessen (live)’. Heb je vragen over de LIVE online naailessen, schroom dan niet me een mailtje te sturen.

Welke cursistentype ben jij?

Wat mij nu nog nieuwsgierig maakt? In welke cursist herken jij je? Ongeacht of je nu wel of geen lessen bij mij volgt.

2 reacties

    1. Leuk Yvonne, ikzelf ben ook zeker een online cursist geworden. Mede door mijn werk, omdat de cursussen vaak gegeven worden als ik aan het werk ben.

      Wat voor soort cursussen volg je online?

      Mvgr. Linda
      Any Dress

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen:

meer zoals dit:

Ebook naaiwijzer

E-BOOK: 5 VEEL VOORKOMENDE FOUTEN!

WAAROM JOUW ZELF GENAAIDE KLEDING NIET STAAT.