anydress logo zwart
Menu
Matentabellen blog

Vind jij matentabellen ook zo frustrerend?

Matentabellen frustrerend?

Tja, daar ben je dan echt niet de enige in. Helaas heeft elk merk zijn eigen matentabellen, elke land zijn eigen basismaten en ook elk patronenmerk zijn eigen matenrange. Probeer in deze brei van matentabellen dan maar eens de juiste maat er voor jezelf uit te pikken.

Soorten Matentabellen

En dan heb ik het nog niet over het verschil in de soort matentabellen. Kiest het merk voor de matenrange S, M, L, XL of 36, 38, 40, 42. Natuurlijk gaan we ervan uit dat elk bedrijf zijn matentabellen heel nauwkeurig en op basis van betrouwbare gegevens heeft samengesteld. Waardoor wij moeiteloos altijd dezelfde maat kunnen bestellen. Als je van een bedrijf eenmaal de juiste maat weet dan kan dit ook, maar het is vaker regel dan uitzondering dat dit niet het geval is.

Zo merk ik tijdens het lesgeven dat de maten van bijvoorbeeld de Knip en de Burda niet echt realistisch zijn. Als mijn dames zichzelf meten komen ze vaak 3 maten groter uit. Waarop ik vervolgens vraag welke maat ze normaal gesproken dragen. Vervolgens gebruiken we deze maat en 9 van de 10 keer zitten we dan gewoon goed.

Niemand is universeel

Nu kan iedereen natuurlijk wel begrijpen dat het onmogelijk is om een matentabel te creëren die voor iedereen past. We zijn namelijk geen van allen precies hetzelfde en ondanks dat er vaak wat anders wordt gezegd maakt dit ons uniek. Zo gemiddeld als de matentabellen willen dat we zijn, zijn we nu eenmaal niet.

De Modint is al een aantal jaar bezig met het ontwikkelen van een Europese matensysteem waarmee het voor de consument vele malen makkelijker zou moeten worden. Helaas zal dit matensysteem niet verplicht worden, waardoor we nog steeds afhankelijk zullen zijn van welke bedrijven er wel of niet met dit systeem zullen gaan werken.

Any ShapeWelke shape ben jij?

Ter verbreding van mijn bedrijf ben ik gestart met het opzetten van een digitale patronenlijn. Hiervoor heb ik ook heel erg moeten nadenken wat ik ging gebruiken als matentabel. Uiteindelijk heb ik matentabellen ontwikkeld welke gebaseerd zijn op je Shape. En daar bedoel ik mee de meest kenmerkende vorm van je lichaam. Na ruim 2-4 jaar onderzoek, vergelijken van matentabellen, meten van dames van diverse pluimage en het maken van vele testmodellen heeft mij dit gebracht tot de 4 Shapes van Any Shape.

De A-Shape of peerfiguur, de H-Shape of recht figuur, de O-Shape of appelfiguur en de X-Shape of zandloperfiguur.

Inmiddels zijn we alweer een aantal jaren verder en heb ik mijn eerste collectie patronen ontwikkeld. Hierover lezen jullie in mijn volgende blog meer…… Ben jij ondertussen nieuwsgierig naar jou eigen Shape? Doe dan hier de test!

 

Lfs

Linda

P.S. Liever een op maat gemaakt patroon? Overweeg dan eens de workshop ‘Maak je eigen jurk in 1 dag’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen:

meer zoals dit:

Ebook naaiwijzer

E-BOOK: 5 VEEL VOORKOMENDE FOUTEN!

WAAROM JOUW ZELF GENAAIDE KLEDING NIET STAAT.