anydress logo zwart
Menu
Ultra Violet 18-3838 Pantone kleur van het jaar

Pantone kleur van het jaar 2018: Ultra Violet 18-3838.

Ultra Violet 18-3838 – de Pantone kleur van het jaar.

Sinds het jaar 2000 roept Het Pantone Color Institute elk jaar een kleur uit tot kleur van het jaar. In de wereld van design wordt deze kleur als de trendkleur van dat jaar gezien. Maar inmiddels is het meer dan de kleur van het jaar, doordat mensen steeds meer leren over de kenmerken en uitwerkingen van kleur. Men leert het strategisch te gebruiken en er mee te communiceren.

Het Pantone Color Institute

Maar wat houdt Het Pantone Color Institute eigenlijk in? Het is een adviesdienst die wereldwijde kleurentrends voorspelt en bedrijven adviseert over kleur in merkidentiteit en productontwikkeling, voor de toepassing en integratie van kleur als een strategisch middel. Herkend over de hele wereld als een toonaangevende bron van kleureninformatie. De coderingen, zoals PMS 200 (‘Pantone Matching System’), zijn een eenduidige afspraak tussen alle partijen in een ontwerp- en productieproces (bijvoorbeeld ontwerper, textielleverancier en drukkers).

Betekenis Paars/Ultra Violet volgens Pantone

Het Pantone Color Institute heeft een aantal kenmerken meegegeven aan deze kleur, zodat we de kleur op een strategische en gewenste manier kunnen toepassen.

  • Het is een dramatische en provocerende kleur
  • Het communiceert originaliteit en vindingrijkheid
  • Het is een complexe en mysterieuze kleur
  • Het is de kleur van de tegencultuur en artistieke uitspattingen
  • en het is een kleur vol emoties

Betekenis voor mij van Paars/Ultra Violet

Ultra violet blog
Ultra violet blog

Genoeg over alle technische zaken. Op naar de kleur. Onlangs nam ik deel aan een workshop ‘Visionboard’ maken. Een visionboard is een

manier om wensen, dromen en verlangens weer te geven. In sfeer, kleur en beeld haal jij je binnenste naar buiten en geef je het vorm op papier. Voorafgaand moesten we een visualisatie oefening doen. Ik kan je vertellen, ik vind ze verschrikkelijk….. , niet echt mijn ding. Maar braaf als ik ben deed ik netjes mee. Na de moeite met ontspannen te hebben losgelaten en de omgevingsgeluiden te hebben weggedrukt, kwamen zowaar ook mijn visualisaties. En de kleur die op het laatst aan mij verscheen was Paars. En kleur die ik totaal niet verwachte.

De volgende vraag was dan natuurlijk ook welke dromen en verlangens zorgden voor de kleur Paars / Ultra Violet.

Via mijn gemaakte Visionboard liet de kleur Paars me zien dat het mij inspireert, dat het mij vertrouwen geeft en dat ik bij anderen vertrouwen wek. Dat ik perfectionistisch ben, maar dat ik vooral ook mijn eigen weg wil bewandelen. Ik moet proberen en durven me over te geven. Verder liet het me zien dat ik een denker ben, hoe lichter ik de kleur paars kan laten worden, hoe rustiger het in mijn hoofd zal worden. Ik regelmatig mijn hakken in het zand zet, wat mijn gevecht tegen dogmatisme communiceert. Maar ook dat ik soms best eens om hulp mag vragen.

Algemene betekenis van Paars/Ultra Violet

Over het algemene bestempelen we de kleur Paars / Ultra Violet als een dramatische, artistieke, magische en rijke kleur. Een stemmige, spirituele, formele en koninklijke kleur en straalt de kleur kracht, authenticiteit en vastberaden uit. Best een pittige kleur dus!

Heb jij al ervaring met deze kleur? Heb je misschien al een kledingstuk aangeschaft in deze kleur? Of een muur geverfd? Ben je wat voorzichtiger te werk gegaan door het in je interieur aan te brengen middels accessoires? Met andere woorden…..wat betekend de kleur Paars / Ultra Violet voor jou? Wat voel, denk of ervaar jij erbij? Ga je het proberen of negeer je deze kleur dit jaar? Persoonlijk ben ik zeer nieuwsgierig naar de antwoorden op deze vragen, misschien wil je ze met me delen door te reageren onder dit blog?

Wil je meer lezen of weten over de effecten van kleur, lees dan ook mijn blog ‘Kleur wat doet het voor je?’ Wil je liever zelf ervaren welke kleur voor jou betekenis heeft, doe dan zelf mee met de workshop ‘Visionboard maken’

Lfs Linda

 

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen:

meer zoals dit:

Ebook naaiwijzer

E-BOOK: 5 VEEL VOORKOMENDE FOUTEN!

WAAROM JOUW ZELF GENAAIDE KLEDING NIET STAAT.