anydress logo zwart
Menu
blog - Wat werkt voor jou het beste??

Wat werkt voor jou het beste??

Mijn doel of missie (net hoe je het noemen wil) binnen Any Dress is om zoveel mogelijk dames die interesse hebben in het zelf maken van kleding, te leren hoe je kleding kunt maken die aansluit bij jouw unieke lichaam en volledig is aangepast aan jouw maten.

Dit omdat ik in het begin van mijn naai-carrière ook volledig gefrustreerd raakte omdat ik mijn lijf niet goed in bestaande patronen kreeg en niet wist hoe dit op te lossen. Totdat ik zelf leerde patroontekenen. Inmiddels 15+ jaar ervaring verder, draai ik voor de meeste dingen mijn hand niet meer om. En dat is zo fijn, want ook mijn lichaam veranderd door de jaren heen!

Patroontekenmethoden voor verschillende niveaus

Het zelf leren patronen te tekenen was hiervoor de oplossing. Tjonge jonge jonge, dan gaan er ineens een hoop kwartjes vallen. Ik kan je vertellen dat ik ineens snapte waarom de ene aanpassing van een bestaan patroon wel werkte en het andere niet.

Leren patroontekenen kan op verschillende manieren. Het is maar net waar je naar streeft. Elke methode heeft zijn eigen voor- en nadelen en die wil ik je graag in dit blog laten lezen.

Methode 1: Gebruik van bestaande patronen

Bestaande patronen zijn fijn als je een beginnende naaisters bent. Je hoofd zit al vol met alles waar je op moet letten, hoe je machine werkt, hoe je een kledingstuk in elkaar moet zetten, wat de juiste volgorde van naaien is enz. Om op dat moment ook nog zelf te willen leren patroontekenen zou net een balletje teveel in de lucht zijn.

Het voordeel van bestaande patronen is, dat deze al zijn getest en aangepast aan gemiddelde maten. Je kiest dus een patroon wat het dichtst in de buurt komt van jouw eigen maten en vervolgens leer je kleine aanpassingen aan het patroon maken zodat het beter bij jouw figuur aansluiten.

Zeker bij het naaien van simpele modellen is het gebruik van kant en klare patronen en het maken van kleine aanpassingen een prima optie. Dit scheelt vooral in het begin best wat tijd en je hebt niet veel kennis over patronen nodig.

Methode 2: Draperen op een paspop, moulage

De moulagetechniek wordt vaak gebruikt door mode ontwerpers en designers die unieke eenmalige kledingstukken maken, welke complex zijn en niet één, twee, drie vanuit een basispatroon gemaakt kunnen worden.

Door het draperen van stoffen op een paspop in de maten van de klant wordt de gewenste vorm gecreëerd. Dit proces is zeker niet goedkoop en gemakkelijk, en vraagt veel vakmanschap en oefening. Het resultaat is echter wel een one-of-a-kind kledingstuk dat perfect past.

Deze techniek is dus niet echt geschikt voor dagelijks gebruik zoals wij naaisters graag onze zelfgemaakte kleding willen naaien.

Ben je wel al heel bedreven in het naaien en wil meer je creativiteit de vrije loop laten? Dan is moulage een hele geschikte manier om dit te bereiken.

Methode 3: Patronen zelf leren tekenen uit het niets

Zelf patronen leren tekenen wordt door veel naaisters al een behoorlijke uitdaging gezien. Het is ingewikkeld, bevat veel wiskundige berekeningen en kost veel tijd. Uiteindelijk levert het zelf tekenen van patronen wel de meest bevredigende naaipatronen op.

Door het leren patroontekenen krijg je de volledige controle over jouw ontwerp en de beste pasvorm voor jouw eigen kleding. Bij het zelf leren tekenen begin je met het nauwkeurig opmeten van je lichaamsmaten, waarna je jouw patronen vanuit het niets volledig op eigen maten tekent. Dit leer je stap voor stap en elke keer valt er weer een kwartje waardoor het steeds gemakkelijker wordt.

Het grootste nadeel is dat het tijd kost. Als je het eenmaal kunt patroontekenen, wil je niet meer anders. Naast dat je af bent van de frustraties van niet goed passende patronen, zul je ook leren dat het je vanaf dat moment heel veel tijd gaat schelen!!.

Wil jij dus af van al die onzekerheden, frustraties en ingewikkelde aanpassingen op de pasvorm van bestaande patronen, dan is het zelf leren tekenen absoluut de beste methode voor jou!

ANNEMIEKE: LINDA ZAL ER ALLES AAN DOEN OM IEDEREEN MET EEN GOED GEVOEL WEG TE LATEN GAAN!

Welke methode past het beste bij jou?

Het kiezen van de juiste patroontekenmethode hangt dus af van je ervaring op dit moment en de wensen die je hebt qua kleding. Elke methode is dus wel voor iemand geschikt. Er is geen goed of fout!

Ben jij op dit moment op het punt dat je graag zelf weer leren patroontekenen, denk dan eens na over de Jaaropleiding Patroontekenen. Leer hoe je met de juiste maten en de juiste methoden patronen maakt die aansluiten op jouw lichaam en wensen. We starten in september. Durf jij samen met mij de uitdaging aan te gaan?

Heb je na het lezen van dit blog het idee dat zelf patronen leren tekenen nog een brug te ver is? Geen probleem. Met mijn kennis over patronen leer ik jou ook heel graag hoe je op een slimme en juiste manier bestaande patronen aanpast tijdens de LIVE online naailessen. Gewoon stapje voor stapje, zodat jij precies weet wat je doet en het volgende keer ook kunt.

Naast het leren aanpassen van patronen mag je natuurlijk ook elke vraag stellen over naaitechnieken 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen:

meer zoals dit:

Ebook naaiwijzer

E-BOOK: 5 VEEL VOORKOMENDE FOUTEN!

WAAROM JOUW ZELF GENAAIDE KLEDING NIET STAAT.