anydress logo zwart
Menu
Blog pasvormproblemen oplossen

Hoe los jij pasvormproblemen op?

In een eerder blog heb ik jullie al uitgelegd, waar de grootste frustratie met betrekking tot naaipatronen vandaan komt. Namelijk de matentabellen die gebaseerd zijn op gemiddelde maten van vrouwen. Een gevolg van deze maattabellen is dat er pasvormfouten ontstaan. Ieder zijn lichaam is anders en daardoor juist uniek.

Hopelijk ben jij die naaister, die vervolgens haar uniciteit omarmt en toch aan de slag gaat met dat confectiepatroon. Om de pasvormproblemen aan te pakken, maak je netjes een proefmodel, waarna je het patroon aanpast. Fijn, uiteindelijk na heel veel werk heb je dan toch het juiste patroon voor jouw unieke lijf en kun je aan de slag met de echte stof. Het kost je tijd, maar dan heb je ook wel wat. Good work, you go girl!

Maar er zijn ook heel veel naaisters, die direct de handdoek in de ring gooien. Want jeetje dan moet je eerst een proefmodel maken en dat kost me heel veel tijd. Die heb ik al niet dus, laat maar. Je gaat uiteindelijk toch maar wat kopen in de winkel, waar je eigenlijk tegen hetzelfde probleem aanloopt.

3 snelle tips

Daarom deel ik hieronder graag een 3 snelle tips met je. Natuurlijk is het maken van een proefmodel een goede oplossing, maar er zijn meer mogelijkheden:

1. Je kunt voordat je begint met het maken een proefmodel in elk geval al heel veel maten nameten en controleren, zodat je vooraf kunt bepalen of het de moeite wel waard is een proefmodel te maken. Zijn er namelijk heel veel maten die afwijken, dan is het ook een behoorlijke klus om deze goed aan te passen en is het slimmer een ander patroon uit te zoeken.

2. Zie je dat aanpassen en proefmodellen echt helemaal niet zitten, gebruik dan een patroon dat je al eerder naaide en maak deze gewoon nog een keertje, maar dan in een hele andere stof. Varieer eventueel nog in mouwlengte, hals of lengte. Niemand zal zien dat het exact dezelfde jurk is. Trust me.

3. Je kunt ook een eerder gebruikt en goed zitten patroon erbij pakken en daar het door jouw gewenste model in tekenen. Dan hoef je niet helemaal opnieuw te beginnen en is je basis al kloppend. Let wel, de fit (zoals wij dat noemen) moet wel vergelijkbaar zijn. Anders heeft het nog niet veel nut.

Misschien spreekt er in je achterhoofd inmiddels een stemmetje ‘Linda, had in datzelfde speldenprikje aangegeven dat je dit kunt oplossen door patronen te leren tekenen!’. Maar pffff, dat vind ik zo lastig en ook dat kost me heel veel tijd! </>

Tijd besparen

Dan kan ik je vertellen dat er nog een oplossing is, waar je heel veel tijd mee bespaart! Ik kan jou een sterk vereenvoudigde manier van patroontekenen leren. Waarmee je in ongeveer 45 minuten een basispatroon van een jurk opzet. Dit basispatroon kun je voor je volgende project met maximaal 10 minuten aanpassen in één van de 27 andere varianten jurken. En als je één of meerdere jurken hebt genaaid, kunt je dit patroon ook nog eenvoudig omzetten, naar een patroon voor een t-shirt, top, trui, rok of vest. Kijk als dat geen tijdsbesparing is…..

Wil jij dus tijd besparen en toch kledingstukken naaien 100% passen op jouw lijf, zodat je geen pasvormproblemen meer hoeft weg te werken, bekijk dan de mogelijkheden van het online leslokaal ‘Jurk in 1 dag’.

 

Liefs Linda

 

P.S. toch liever eerst met onder mijn begeleiding aan de slag? Doe dan mee met de Real Life workshop ‘Jurk in 1 dag’. Dan maken we samen jouw basis en kun je daarna thuis lekker aan de slag om die andere 26 varianten uit te proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen:

meer zoals dit:

Ebook naaiwijzer

E-BOOK: 5 VEEL VOORKOMENDE FOUTEN!

WAAROM JOUW ZELF GENAAIDE KLEDING NIET STAAT.