anydress logo zwart
Menu
Kantfabriek

Benieuwd naar mijn bezoek aan een kantfabriek in Polen??


Weten jullie het nog?? Velen van jullie wel, dat ik in de herfstvakantie op inkoop ben geweest in Polen. Waarom Polen? Eenvoudig, ze hebben er andere stoffen dan in Nederland. Veel winkels en webshop kopen in bij dezelfde leveranciers, waardoor je eenzelfde stof bij verschillende winkels tegenkomt.

Polen dus… zodat ik jullie andere leuke stoffen kan aanbieden. 

Benieuwd of er iets leuks voor je tussen zit? Neem dan een kijkje in de shop. 

Nu is Polen niet echt naast de deur, dus gedrieën stapten wij in de auto voor een weekje werkvakantie. Werken hebben we zeker gedaan, vakantie helaas niet, maar wat een lol hebben we gehad.

Buiten werken en lol, mochten we ook nog iets bijzonders meemaken. Namelijk een rondleiding in een KANT fabriek. Waar wij nog dachten snel door de fabriek geleid te worden, liet onze gastvrouw Anna ons alles uitgebreid bekijken, fotograferen en vragen stellen.

Anna leidt momenteel de fabriek, heeft een cultuuromslag teweeg gebracht en heeft er voor gezorgd dat het bedrijf zijn hoofd boven water heeft kunnen houden in moeilijke tijden, ontwerpt en netwerkt als een dolle.

Digitaal ontwerp van het Kant, waar vervolgens de moderne machines mee worden aangestuurd. Ook maken ze nog gebruik van oude machines, welke nog met een metalen pons systeem werkt. 

 


Honderden spoelen met garen worden aan de machine verbonden welke het kant vervaardigd. Als er een draad breekt, gaat er een alarm af op de machine en stopt deze automatisch. Wel moet dan nog handmatig de gebroken draad worden gezocht.

Maar als alle draden dan verwerkt zijn, ontstaat er wel een mooi stukje kant.


Anna heeft ook een methode ontwikkeld om met de oudere machines, nieuw soorten kant te ontwikkelen. Het kant wordt op een patroon vervaardigd, uitgerekt en op een ondergrond geplakt, waardoor een nieuw soort kant op een onderlaag ontstaat.

 

In de fabriek wordt ook strokenkant vervaardigd. In eerste instantie worden alle stroken aan elkaar gebreid. 


Na het breien wordt het met een laser in losse stroken gesneden, waarna met een snijmachientje het laatste randje er nog vanaf wordt gesneden.

 


De laatste fase in het traject is dan nog de controle en het wikkelen van de stroken op konen of plankjes.


Sommige kanten worden na het vervaardigen nog gewassen of geverfd, over gerold, gevouwen en verzendklaar gemaakt.

Wij vonden het zeer bijzonder en een super gave ervaring deze rondleiding mee te mogen maken in de fabriek van Anna. Middels dit blog hoop ik jullie een klein beetje van mijn enthousiasme te hebben meegegeven. 

 
 
  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen:

meer zoals dit:

Ebook naaiwijzer

E-BOOK: 5 VEEL VOORKOMENDE FOUTEN!

WAAROM JOUW ZELF GENAAIDE KLEDING NIET STAAT.