anydress logo zwart
Menu
Blog - Winterjas naaiavondturen

Winterjas naaiavonturen: Van idee tot trots resultaat

Kennen jullie het verhaal van die winterjas? Waarschijnlijk niet, lees verder en ik neem je mee.

Waarom ik toch niet alles zelf maak?

Ondanks dat ik 85% van mijn kleding zelf naai, zijn er projecten die ik soms oversla en waarbij ik toch overstag ga om ze te kopen. Waarom? Sommige projecten kosten veel tijd, zijn ingewikkeld, of mijn ervaring is wat roestig omdat ik het niet vaak genoeg doe.

De noodzaak van een nieuwe winterjas

De noodzaak voor een nieuwe winterjas was er deze winter echt. Eigenlijk al vorige winter, maar nu echt. Het was weer tijd voor een uitdaging, en zo besloot ik tijdens een stoffenshopsessie bij Harrie Bosch in Eindhoven dat ik de jas zelf zou maken. Mede omdat ik daar een prachtige stof vond.

Stapje voor stapje

Ik had mezelf voorgenomen niet te hard van stapel te lopen en rustig stapje voor stapje te werken. Als hij deze winter niet af zou zijn, geen probleem. Het moest vooral netjes en duurzaam worden.

Creativiteit in de zakkleppen

Patroon getekend, proefmodel gemaakt, patroon aangepast, proefmodel aangepast, en toen was het moment daar om daadwerkelijk te starten. Ik begon voorzichtig met het maken van de zakkleppen. Naast gave stof scoorde ik bij Harrie Bosch ook nog mooie naaisteentjes, en ik wist al helemaal hoe ik het wilde hebben.

De niet opgelegde druk van cursisten

Trots en tevreden hing ik mijn zakkleppen op mijn paspop in het atelier. In hetzelfde atelier geef ik naailessen, dus al snel kwamen de vragen over wat ik aan het maken was. Als juf zijnde verhoogde dat de druk, omdat het goed en mooi moest worden. Ook al ben ik zelf een mens, ik heb toch een voorbeeldfunctie.

Uitdagingen en aanpassingen

Vol enthousiasme ging ik verder. Alle delen uitgeknipt en begonnen (zoals ik mijn cursisten leer) met het moeilijkste gedeelte: de knoopsgaten. In eerste instantie paspelknoopsgaten. Mmmm, niet helemaal zoals ik me had voorgesteld. Dan maar een nieuw pandje knippen en machinale knoopsgaten. 100% mooier. Totdat ik nog eens goed keek!

Ahhhhhh, mijn wollen stof leek qua goede en verkeerde kant zo op elkaar dat ik met de verkeerde kant naar boven had gewerkt. Dus weer opnieuw, maar nu had ik ook nog een stoftekort probleem. Gelukkig had Harrie Bosch nog een stukje en kon ik weer verder. Drie keer is scheepsrecht.

Traditionele technieken

Tijdens het maken van mijn winterjas heb ik ook gebruikgemaakt van traditionele kleermakerstechnieken, dus sommige verwerkingen duurden wat langer dan anders. En zo verstreek de tijd, tot het moment daar was dat ik voor een eerste pas in de originele stof kon passen.

Teleurstellingen horen erbij

Wederom een teleurstelling. De stof wilde niet naar het model dat ik in gedachten had. Dat vroeg om aanpassingen en concessies. Pfff, ook al ben ik een ervaren naaister, op zo’n moment ben ik ook wel even klaar. Dus het project ging een maandje op pauze.

Tocht trots op het eindresultaat

Al met al is de jas natuurlijk wel afgekomen. Naast de druk van mijn cursisten (die ik voor mezelf voelde) had ik toch een nieuwe winterjas nodig. Inmiddels heeft de jas ongeveer een maand op de pop gehangen en moest hij alleen nog worden afgeglanst (laatste keer persen).

Inmiddels was ik de jas helemaal zat. Mijn hoofd was nog niet gewend aan de jas die het geworden was in vergelijking met het ontwerp dat ik in gedachten had.

Waarom deel ik dit met jou?

Wat is nu de moraal van dit verhaal en wat wil ik jullie vertellen?

  • Soms is het helemaal niet erg een project even weg te leggen en er later weer mee verder te gaan. Ingewikkelde naaiprojecten zijn processen.
  • Je bent je eigen grootste criticus, luister dus beter naar alle complimenten die je ontvangt.
  • Al doende leert men. Uithalen en nog eens proberen.
  • Wees trots op je eigen creaties.

Want inmiddels ben ik blij met mijn jas. Ben ik trots op het resultaat en neem ik alle complimenten heerlijk in ontvangst.

Nou vooruit, hier is hij dan.

Creatieve groeten,

Linda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen:

meer zoals dit:

Ebook naaiwijzer

E-BOOK: 5 VEEL VOORKOMENDE FOUTEN!

WAAROM JOUW ZELF GENAAIDE KLEDING NIET STAAT.