Patroon aanpassing op proefmodel aangegeven.

Waarom je een proefmodel niet mag overslaan!

Ontdek waarom het maken van een proefmodel cruciaal is voor een perfect passend kledingstuk en voorkom teleurstellingen bij het knippen van je mooiste stof!

Het lijkt soms zoveel werk, dat maken van een proefmodel. Toch zweer ik erbij! Je kunt namelijk al veel aanpassen aan je patroon om het beter aan te laten sluiten op je eigen maten, maar betekent dat dan dat je geen proefmodel meer hoeft te maken? Helaas niet! Hoe goed je ook meet en aanpast, een patroon is altijd 2D en jouw lichaam is 3D. Dat betekent dat er altijd kleine foutjes in de pasvorm kunnen zitten die je pas opmerkt als je het kledingstuk aantrekt.

Door je patroon vooraf aan te passen, heb je al 80% van de pasvormproblemen opgelost. Je proefmodel komt hierdoor een stuk dichter bij het uiteindelijke resultaat. De resterende 20% gebruik je om de laatste foutjes eruit te halen, zodat alles helemaal goed zit. Denk je echt dat je die stap kunt overslaan? Ik denk van niet!

Waarom een proefmodel maken?

Zie een proefmodel als de generale repetitie voor je uiteindelijke kledingstuk. Hierin mogen nog fouten in zitten, die je er dan eenvoudig uit kunt halen voordat je je dure stof verknipt. Want zeg nu zelf, niemand wil eindigen met een kledingstuk dat niet goed past nadat je uren werk hebt gestoken in het maken ervan.

Een proefmodel laat je bijvoorbeeld zien of de deelnaden mooi uitkomen, of de zakken op de juiste plek zitten en of het kledingstuk goed valt. Het helpt je ook ontdekken of het kledingstuk je figuur flatteert en of het comfortabel zit. Dat wil je toch weten voordat je die toffe stof aan stukken knipt?

Welke stof gebruik je voor een proefmodel?

Voor een proefmodel gebruik je meestal een goedkopere stof, zoals proefkatoen (ook wel pitjeskatoen genoemd). Dit werkt goed voor niet-rekbare kledingstukken. Maar, een slimme tip: gebruik een stof die vergelijkbaar is met de stof die je uiteindelijk wilt gebruiken, maar dan goedkoper. Zo weet je zeker dat het kledingstuk zich hetzelfde gedraagt als het echte werk.

Het maken van een proefmodel is dus geen stap die je zomaar kunt overslaan. Het is een investering in een goed eindresultaat. Denk je aan een chique jurkje van zijde? Gebruik dan een goedkopere zijachtige stof voor je proefmodel. Het verschil tussen katoen en zijde is enorm, en dat wil je niet pas ontdekken als het te laat is.

Tips voor een goed proefmodel

Wil je dat je proefmodel écht nuttig is? Hier zijn een paar handige tips:

  • Teken de lijnen van je bovenwijdte, taille en heup netjes over op de stof. Zo kun je tijdens het passen controleren of alles op de juiste plek zit.
  • Voeg extra naadwaarde toe, zoals 2-3 cm aan de naden en bijvoorbeeld 6 cm aan de zoom. Dit geeft je wat speelruimte om het model aan te passen.
  • Naai met een grotere steek zodat je het makkelijk kunt uithalen en aanpassen waar nodig.
  • Zie het als een oefening. Een proefmodel is niet alleen nuttig om de pasvorm te perfectioneren, maar ook om technieken te oefenen die je nog niet helemaal onder de knie hebt. Zo haal je er dubbel voordeel uit!

En vergeet niet: een proefmodel maken is geen extra stap, maar juist een kans om te oefenen en alles goed te krijgen. Uiteindelijk bespaart het je tijd en frustratie, en kun je vol zelfvertrouwen aan de slag met je echte project.

Gratis vraag & antwoordsessie!

Omdat ik je graag wil helpen, heb ik een nieuw E-book geschreven: “Het Stappenplan om iouw kant-en-klare naaipatroon passend te maken op je eigen maten”. Als bonus krijg je toegang tot een gratis vraag- en antwoordsessie op donderdagavond 14 november om 19.30 uur. Tijdens deze sessie kun je al je vragen stellen over het aanpassen van patronen, proefmodellen maken en nog veel meer.

Wil je hier graag bij zijn? Zorg er dan voor dat je mijn stappenplan aanschaft voor 14 november. Mis niets en wacht niet te lang, want de sessie is al over 9 dagen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen:

meer zoals dit:

Ebook naaiwijzer

E-BOOK: 5 VEEL VOORKOMENDE FOUTEN!

WAAROM JOUW ZELF GENAAIDE KLEDING NIET STAAT.