anydress logo zwart
Menu

Vroeger op school heb ik leren naaien.

Met haar 68 jaar is Willy Langerak de oudste cursist bij Any Dress. Ze had al veel verstand van naaien, maar heeft inmiddels veel nieuwe dingen van Linda geleerd.

‘Vroeger op school heb ik leren naaien en dat heb ik gedaan, tot ik weer ging werken in 1994’, vertelt Willy. ‘Toen is het een beetje op een zijspoor geraakt. Twee jaar geleden vertelde een collega over een cursus waar je een jurk in één dag kon leren naaien. Onmogelijk, dacht ik. Maar mijn kennis was natuurlijk al wel wat verouderd en ik was er wel nieuwsgierig naar. Zo kwam ik bij Any Dress terecht en ik zit er nog steeds!’

Oud en nieuw

Willy wilde het naaien ook graag weer oppakken, omdat veel kleding in haar kast een beetje gedateerd was. ‘De kwaliteit was prima, maar ik wilde er iets anders van maken. Ik had een heel lange rok van streepjesstof met een overslag bijvoorbeeld. Daar heb ik een kortere rok van gemaakt waar ik de streepjesstof creatief in heb verwerkt: schuin en recht door elkaar. Heb je iets nieuws in je kast hangen, dat eigenlijk oud is. Maar ik maak natuurlijk ook nieuwe dingen. Zo ben ik nu een jurk van wollen stof aan het maken. Nooit eerder gedaan.’ Willy heeft al meerdere workshops bij Linda gevolgd, maar van één heeft ze heel veel opgestoken. ‘De workshop Locker! Ik heb er zelf één, maar had er al jaren niet meer aan gezeten. Het inrijgen vond ik altijd lastig. Natuurlijk heb je wel een handleiding, maar als de steek niet goed is dan weet je ook niet precies wat je moet doen. Nu heeft de locker geen geheimen meer voor me.’

Trevira

Naaien anno nu is volgens Willy heel anders dan het vroeger was. ‘Vroeger hadden we trevira, een stof waar je van alles en nog wat mee kon. Is nu nergens meer te koop. Tegenwoordig worden stoffen van plastic flessen gemaakt. Ook stretchstof bestond vroeger niet. Nu hoef je niet eens meer een rits in een jurk te zetten, want je schiet er zo in. Het naaien is er wel simpeler op geworden. Ook al zou ik het nu best alleen af kunnen, het is gewoon leuker om in een groepje te naaien. En we hebben een heel gezellig clubje. Het klikt goed. We kijken naar elkaars werk, geven tips en denken met elkaar mee. Maar Linda heeft er natuurlijk de meeste kijk op. Ze legt goed uit en doet het ook goed voor. Ik ga voorlopig lekker elke veertien dagen naar Any Dress!’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen:

meer zoals dit:

Ebook naaiwijzer

E-BOOK: 5 VEEL VOORKOMENDE FOUTEN!

WAAROM JOUW ZELF GENAAIDE KLEDING NIET STAAT.