anydress logo zwart
Menu
blog - Shop jij bewust?

Shop jij bewust?

Kleding kopen of zelf maken: een persoonlijk perspectief

Kleding kopen is voor mij niet iets wat vaak voorkomt. Naast het feit dat de pasvorm bijna nooit juist is, merk ik vaak dat de afwerking van kleding te wensen overlaat, ondanks het prijskaartje dat eraan gehangen is. Er wordt vaak zo weinig aandacht besteed aan de details, en dat vind ik dan zo teleurstellend…

Zeldzame aankopen: waarom kies ik voor kopen?

Die zeldzame keren dat ik toch iets nieuws koop om aan mijn garderobe toe te voegen, heeft vaak te maken met het feit dat het betreffende kledingstuk moeilijk zelf te maken is, met name als het gaat om speciale details zoals de wassingen van spijkerjasjes en spijkerbroeken bijvoorbeeld.

De unieke wassing: een uitdaging

Hoewel je deze kledingstukken in mooie modellen zelf zou kunnen naaien, is het juist de unieke wassing die ze bijzonder maakt. Helaas is het zelf creëren van deze wassingen niet eenvoudig en vereist het vaak gespecialiseerde technieken.

Tips voor bewuste kledingaankopen

Graag wil ik nog wat tips met je delen voor het geval jij ook besluit om iets te kopen in plaats van zelf te maken. Waar wil je dan op letten:

1. Pasvorm: het fundament van stijl

De pasvorm van je kledingstuk is essentieel. Koop kleding die goed aansluit op je lichaamstype en pas deze indien nodig aan. Goed passende kleding ziet er namelijk altijd beter uit.

2. Kwaliteit boven kwantiteit

Investeer in kwalitatieve kledingstukken, zelfs als ze wat duurder zijn. Deze gaan vaak langer mee en behouden hun vorm en kleur beter dan goedkopere alternatieven.

3. Afwerking: de details maken het verschil

Check of je kledingstuk netjes is afgewerkt. Zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde. Ook een goede afwerking zorgt ervoor dat je kledingstuk langer mee gaat.

4. Stofkeuze: comfort en functie

Let op het materiaal van de kleding. Katoen en natuurlijke vezels zijn meestal comfortabeler en ademender dan synthetische stoffen. Denk ook goed na over de functie van het kledingstuk en of de stof daar dan geschikt voor is.

5. Duurzaamheid: voor een betere wereld

Denk eens na over duurzame kleding. Koop kleding die gemaakt is van milieuvriendelijke materialen en onder goede arbeidsomstandigheden. Dit draagt in elk geval bij aan een betere wereld en kan vaak nadat het kledingstuk versleten is worden hergebruikt.

6. Koop bewust: voorkom miskopen

Als laatste en misschien ook wel de belangrijkste: koop bewust. Denk na voordat je kleding koopt. Heb je het echt nodig? Is het tijdloos of slechts een tijdelijke trend? Dit geldt trouwens ook voor het maken van kleding.

Al koop ik zelf dus heel weinig kleding en maak ik liever, hoop ik dat deze tips je helpen om bewuste keuzes te maken bij het kopen van kleding, zodat je kunt voorkomen dat er miskopen in je kast komen te hangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen:

meer zoals dit:

Ebook naaiwijzer

E-BOOK: 5 VEEL VOORKOMENDE FOUTEN!

WAAROM JOUW ZELF GENAAIDE KLEDING NIET STAAT.