Je hebt vorige week heerlijk ontspannen gezocht naar nieuwe stoffen. Ongeacht hoeveel er al in je voorraad ligt, wat extra stoffen zijn altijd welkom. Je hebt een paar geweldige stoffen gescoord!
Goede stofvoorbereiding is het halve werk.
Voordat je echter aan je nieuwe naaiproject begint, is het van groot belang om je stof op de juiste manier voor te bereiden. Ik neem je mee in het stappenplan dat ik zelf altijd volg:
Stap 1 – Correct opvouwen van de stof
Bij het opvouwen van de stof is het van belangrijk om dit op de juiste manier te doen. Een veelvoorkomende fout is het op elkaar leggen van de zelfkanten in de breedte, terwijl dit in de lengte moet gebeuren.
Controleren of je het goed hebt gedaan? Aan één zijde heb je een stofvouw en aan de andere zijde de zelfkanten.
Stap 2 – Patronen spelden op de goede kant
Bij het spelden van je patronen is het tijd om een keuze te maken. Er wil nog wel eens discussie zijn over aan welke kant je je patronen spelt. Mijn voorkeur gaat uit naar het spelden van je patronen op de goede kant van de stof. Dit maakt het makkelijker om beschadigingen en onvolkomenheden te zien voordat je begint met knippen. Voorkomen is altijd beter dan genezen.
Stap 3 – Juiste draadrichting voor patroondelen
Het juist neerleggen van je patroondelen is erg belangrijk. Meet vanaf de draadrichtinglijn op je patroon naar de zelfkant of stofvouw. Als dit aantal centimeters over de gehele lengte van de draadrichtinglijn gelijk is, ligt je patroon mooi recht. Dit is vooral belangrijk om te voorkomen dat je kledingstuk onbedoeld gaat draaien tijdens het dragen.
Stap 4 – Let op met prints en motieven
Wanneer je met stoffen werkt die prints hebben, zoals bijvoorbeeld bloemen, is het belangrijk goed op de details te letten. Controleer of de bloemen in de juiste richting liggen en niet ondersteboven hangen. Het zou zonde zijn als je creatie eruitziet alsof de bloemen geen water hebben gehad!
Stap 5 – Alle patronen één kant op.
Zorg ervoor dat alle patroondelen in dezelfde richting liggen. Dit voorkomt kleurverschillen als er onverhoopt vleug in de stof zit. Op deze anier houd je een samenhangend geheel.
Zoals je ziet is het goed voorbereiden van je stof een belangrijk onderdeel van een een succesvol naaiproject. Met deze stappen kun je vol vertrouwen beginnen en voorkom je vervelende verrassingen tijdens het naaien.
Meer tips nodig? De naaiwijzer!
De Naaiwijzer is onmisbaar als je zelf naait en regelmatig voor talloze keuzes komt te staan.
Denk bijvoorbeeld aan:
– Wat is een slimme volgorde om iets te naaien?
– Wanneer maak je een proefmodel?
– Waar let je op bij online stoffen kopen?
– Hoe zet je een zoom onzichtbaar vast?
– En nog veel meer…
De Naaiwijzer biedt praktische tips en adviezen bij de belangrijkste naaitechnieken voor naaien met de naaimachine.
Super belangrijke feiten en weetjes die ik als coupeuse dagelijks gebruik om te zorgen dat je mooie jurk ook mooi blijft.
Gebaseerd op de meest gestelde vragen van (ervaren) naaisters aan mij als coupeuse.
Concrete adviezen om snel aan de slag te kunnen zonder het naaiboekje.
Meer dan 77 tips en naaitechnieken die direct toepasbaar zijn.
Zodat je je items echt gaat (af)maken.
Wil jij dus het naadje van de kous weten en goed beslagen ten ijs komen, bestel dan de Naaiwijzer.
Gebruik de code naaiwijzer10 en de Naaiwijzer valt voor slecht 9,- in plaats van 19,- euro in je mailbox, direct klaar voor gebruik.
Veel plezier met naaien!