Blog draadspanning

Pas jij je draadspanning aan als je een andere stof gaat naaien?

We mopperen soms wat af over onze naaimachine. Zinnen als, hij deed het al die tijd goed, maar ineens. Of ik krijg geen mooie steek, snap er niks van.

Meeste van deze zaken hebben ook enigszins te maken met een goede voorbereiding. Want pas jij je draadspanning bijvoorbeeld aan als je een andere stof gaan naaien? Maak jij eerst een proefstiksel om te kijken of je stiksel wel netjes is 😉.

Laten we daarom eens vanaf het begin beginnen.

Wat is draadspanning?

Draadspanning is de spanning van de steken aan de onder- en bovenkant die er voor zorgen dat je stiksel mooi in balans blijft. Met andere woorden, dit is waardoor de steken aan de voor- en achterkant er hetzelfde uit zien.

Als je een nieuw project start, is het raadzaam om je spanningen te checken door een proefstiksel op de te gebruiken stof te maken. Is deze netjes, niets aan doen. Maar kan het beter, dan is het slim je spanning aan te passen. Check even of je hem wel juist hebt ingeregen voor je de spanning aanpast.

Onder- en bovendraad spanning

  • Is de spanning van de onderkant van de stof niet netjes, dan is de spanning van je machine niet goed ingeregen of niet op de juiste weerstand ingesteld. Dit is je bovendraad spanning.
  • Als de spanning van de bovenkant van de stof niet netjes is, dan kan zowel de bovendraad spanning niet op de juiste weerstand zijn ingesteld of is de spanning van je spoeltje niet goed. Dit is je onderdraad spanning.

Voordat je start met het aanpassen van je spanningen is het raadzaam om eerst een nieuwe naald in je machine te zetten. Hij lijkt misschien nog oké, maar kan ongemerkt toch al bot zijn. En daardoor dus zorgen dat je spanning afwijkt. Wist je trouwens dat je je naald eigenlijk na elk project moet vervangen?

Zorg er ook voor dat je zowel op je spoeltje en in je machine hetzelfde garen gebruikt van een goede kwaliteit. Ook dit zorgt voor een mooier resultaat van je stiksel en kan ook onnodige frustratie voorkomen.

Afstellen spanning

Bij de meeste naaimachines is het zo dat de juiste draadspanning ligt tussen de 3 en de 5. Deze draadspanning is geschikt voor het meeste van je projecten.

  • Als de bovendraad zichtbaar is aan de onderkant van de stof, draai je de spanningsknop hoger.
  • Als de onderdraad zichtbaar is aan de bovenkant van de stof, draai je de spanningsknop lager.

Instellen spanning spoelhuis

Lukt het niet een mooi stiksel te krijgen met het afstellen van de spanningsknop dan kun je de spanning van het spoeltje nog aanpassen. Althans als je een machine bezit met een metalen spoelhuis, want hierop zit een schroefje welke vaster of losser gedraaid  kan worden.

  • Rijg je spoelhuis met je spoeltje in zoals nodig. Pak de draad beet en hou je spoelhuis middels de draad omhoog. Het is zaak dat het spoeltje langzaam afrolt, zonder al te veel weerstand.

Draadspanningsknop
Draadspanningsknop

spoelhuis
Spoelhuis

Spoelhuis spanning
Spoelhuis spanning

Mocht het onverhoopt zo zijn dat je de draadspanning niet naar wens krijgt ingesteld, dan is het wellicht tijd voor een kleine onderhoudsbeurt van je naaimachine. Ook dat hoort er af en toe bij. Hoe vaak per jaar dit nodig is, hangt af van hoe intensief de machine wordt gebruikt.

Zorg er wel voor dat je de onderhoudsbeurt door een goede naaimachinehandel laat uitvoeren. Zij hebben verstand van diverse soorten machines en kennen de juiste manieren om met je machine om te gaan.

Nu vraag ik me af, is deze informatie nieuw voor je of wist je dit allang 😉?

 

 

6 reacties

    1. Hoi Hilde,

      Dank je wel voor het mooie compliment. Graag gedaan. En fijn te lezen dat het je op weg heeft kunnen helpen.

      Mvgr. Linda

  1. Ik heb een bernina naaimachine…
    Nu wil ik een linnen broek maken.
    Hoe hoog moet de spanning.
    Bovendraad staat +-
    Onderdraad staat 4.

    1. Beste Odette,

      Deze vraag is wat lastig te beantwoorden op afstand. Elke machine heeft hier namelijk andere instellingen voor. Mijn advies.
      Maak eerst een proefstiksel op een stukje linnen. Ziet het stiksel er netjes uit dan niets veranderen. Is de onderdraad te strak of te los dan pas je deze met 1tje naar boven of beneden aan. Is de bovendraad niet goed dan pas je die met 1tje naar boven of beneden aan. Zo ga je stapje voor stapje zoeken naar welke instelling het beste is bij jouw linnen stof.

      Succes en veel naaiplezier. Op naar een mooie linnen broek.

      Mvgr. Linda

  2. Hoi!
    Enig idee waarom mijn stof niet meer mooi aansluit tijdens het stikken? Het lijkt wel of de stof uitgetrokken wordt tijdens het proces. Hierdoor lukt mijn box kussen niet. 🙁
    De lappen hebben een identieke maat.. maar helaas loopt het stuk stof over de randen heen. Ik gebruik momenteel viscose linnenlook.. geen stretch stof dus. Dankjewel!

    1. Hoi Kirsten,

      Ik weet natuurlijk niet precies hoe je te werk bent gegaan, maar dit is de manier waarop ik het zou doen:

      Als je lappen identiek van maat zijn, dan leg je de te stikken naden op elkaar. Je spelt het begin van de naad en het eind van de naad. Het liefst haaks op de stikrichting. Daarna verdeel je de tussenliggende ruimte met spelden totdat er overal ongeveer 5 cm tussen zit. Dan ga je stikken, maar stik je over de spelden heen. Je haalt ze er onderweg dus niet uit!

      Ik vermoed namelijk dat de persdruk van je voet een beetje te hoog is en dat deze de stof opduwt. Mocht het genoemde niet helpen, dan zal je moeten gaan werken met een boventransport. Als deze niet op je machine aanwezig is(wat ik vermoed) dan zijn deze voor de meeste machines los aan te schaffen.

      Laat me even weten of het is gelukt en of ik je verder nog kan helpen.

      Met vriendelijke groeten,

      Linda

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *