Pas jij je draadspanning aan als je een andere stof gaat naaien?

Blog draadspanning

We mopperen soms wat af over onze naaimachine. Zinnen als, hij deed het al die tijd goed, maar ineens. Of ik krijg geen mooie steek, snap er niks van.

Meeste van deze zaken hebben ook enigszins te maken met een goede voorbereiding. Want pas jij je draadspanning bijvoorbeeld aan als je een andere stof gaan naaien? Maak jij eerst een proefstiksel om te kijken of je stiksel wel netjes is šŸ˜‰.

Laten we daarom eens vanaf het begin beginnen.

Wat is draadspanning?

DraadspanningĀ isĀ de spanning van de steken aan de onder- en bovenkant die er voor zorgen dat je stiksel mooi in balans blijft. Met andere woorden, dit is waardoor de steken aan de voor- en achterkant er hetzelfde uit zien.

Als je een nieuw project start, is het raadzaam om je spanningen te checken door een proefstiksel op de te gebruiken stof te maken. Is deze netjes, niets aan doen. Maar kan het beter, dan is het slim je spanning aan te passen. Check even of je hem wel juist hebt ingeregen voor je de spanning aanpast.

Onder- en bovendraad spanning

  • Is de spanning van de onderkant van de stof niet netjes, dan is de spanning van je machine niet goed ingeregen of niet op de juiste weerstand ingesteld. Dit is je bovendraad spanning.
  • Als de spanning van de bovenkant van de stof niet netjes is, dan kan zowel de bovendraad spanning niet op de juiste weerstand zijn ingesteld of is de spanning van je spoeltje niet goed. Dit is je onderdraad spanning.

Voordat je start met het aanpassen van je spanningen is het raadzaam om eerst een nieuwe naald in je machine te zetten. Hij lijkt misschien nog okƩ, maar kan ongemerkt toch al bot zijn. En daardoor dus zorgen dat je spanning afwijkt. Wist je trouwens dat je je naald eigenlijk na elk project moet vervangen?

Zorg er ook voor dat je zowel op je spoeltje en in je machine hetzelfde garen gebruikt van een goede kwaliteit. Ook dit zorgt voor een mooier resultaat van je stiksel en kan ook onnodige frustratie voorkomen.

Afstellen spanning

Bij de meesteĀ naaimachinesĀ is het zo dat de juisteĀ draadspanningĀ ligt tussen de 3 en de 5. Deze draadspanning is geschikt voor het meeste van je projecten.

  • Als de bovendraad zichtbaar is aan de onderkant van de stof, draai je de spanningsknop hoger.
  • Als de onderdraad zichtbaar is aan de bovenkant van de stof, draai je de spanningsknop lager.

Instellen spanning spoelhuis

Lukt het niet een mooi stiksel te krijgen met het afstellen van de spanningsknop dan kun je de spanning van het spoeltje nog aanpassen. Althans als je een machine bezit met een metalen spoelhuis, want hierop zit een schroefje welke vaster of losser gedraaidĀ  kan worden.

  • Rijg je spoelhuis met je spoeltje in zoals nodig. Pak de draad beet en hou je spoelhuis middels de draad omhoog. Het is zaak dat het spoeltje langzaam afrolt, zonder al te veel weerstand.
Draadspanningsknop
Draadspanningsknop
spoelhuis
Spoelhuis
Spoelhuis spanning
Spoelhuis spanning

Mocht het onverhoopt zo zijn dat je de draadspanning niet naar wens krijgt ingesteld, dan is het wellicht tijd voor een kleine onderhoudsbeurt van je naaimachine. Ook dat hoort er af en toe bij. Hoe vaak per jaar dit nodig is, hangt af van hoe intensief de machine wordt gebruikt.

Zorg er wel voor dat je de onderhoudsbeurt door een goede naaimachinehandel laat uitvoeren. Zij hebben verstand van diverse soorten machines en kennen de juiste manieren om met je machine om te gaan.

Nu vraag ik me af, is deze informatie nieuw voor je of wist je dit allang šŸ˜‰?

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anydress.nl gebruikt geanonimiseerde analytische cookies, mogen we ook onze marketing cookies in je browser plaatsen om de website en ons aanbod nog beter te maken? Klik dan snel op 'Akkoord'