Je hebt mij er al vaker over gehoord. Je hoeft niet elke keer helemaal opnieuw te beginnen. Gebruik gewoon nogmaals hetzelfde patroon, er is echt niemand die het zal opmerken. Naast een andere stof kun je ook nog leuke doorstiksels geven, welke je de eerste keer niet hebt gebruikt. En voila, compleet andere uitstraling.
Wist je trouwens, dat je doorstikken op 2 verschillende manieren kunt gebruiken?
1. Functioneel
2. Decoratief
Functioneel doorstikken
Het functionele doorstikken noem ik ook wel het 2 mm stiksel. Dit wordt vaak gebruikt bij halsbeleggen en taillebanden bijvoorbeeld. Je zet op 2mm afstand van je gestikte naad een doorstiksel, met een wat grotere steek. Door het vaststikken van de naad op je beleg of tailleband zorg je ervoor dat de naad niet kan terugrollen. Soms zie je dat namelijk wel eens gebeuren. Als je de naad niet fixeert, dan piept er net zo’n klein randje stof boven je tailleband of halslijn uit. En dat is toch minder mooi.
Op 2 mm afstand stikken is best wel lastig. Daarvoor heb je een vast hand nodig. En met de nodige oefening kom je er wel, maar er is ook een hulpmiddel voor. Als je gebruik maakt van een kantgeleider voetje gaat het stukken gemakkelijker.
Decoratief doorstikken
Met decoratief doorstikken, heb je echt legio mogelijkheden. Zo kan je decoratief doorstikken op 2 mm, 8 mm (ook wel voetje breed genoemd), 1 cm of elke andere steek op je naaimachine gebruiken. Door elke steek ontstaat er een andere uitstraling. Vergeet dan ook niet op voorhand even het stiksel uit te proberen op een proeflapje.
Na het proeflapje kun je ook de uitstraling van het stiksel nog aanpassen door te bepalen of je het op een open gestreken naad stikt of een samen weggestreken naad stikt. Beide zal een ander beeld geven.
Doorstikgaren
Als je denkt dat dit alle opties zijn, dan heb je het mis. Naast doorstikken met gewoon stikgaren, bestaat er ook nog dikker doorstikgaren. Ook dat kan een gaaf effect geven, maar let wel op dat je dan je naald vervangt. En een doorstiknaald gebruikt, deze heeft namelijk een groter oog, waardoor het garen niet opgestroopt raakt.
Persoonlijk gebruik ik op mijn spoel dan wel gewoon garen, maar daar zijn de meningen nogal over verdeeld.
En dan wil ik je nog een tip geven over het doorstikken zelf. Zowel bij het functioneel als het decoratief doorstikken, stik je met een grotere steek door. Je stikt door met een steeklengte die 1-1.5 mm groter is dan je normale stiksel. Hierdoor blijft je doorstiksel mooi op de stof liggen in plaats van dat deze in de stof getrokken wordt.