anydress logo zwart
Menu
workshop onderjurk

Waarom een onderjurk?

Een onderjurk? Ik hoor je denken, worden die nog gedragen. Dat is toch heel ouderwets? Geloof me, ja ze worden nog gedragen en in mijn omgeving steeds meer! Gek hé? 😉 Een onderjurk mag dan wel ouderwets zijn, maar heeft absoluut een aantal hele handige functies.

Welke functies heeft de onderjurk?

In het verleden droeg men vooral een onderjurk omdat het lekker zat onder de wollen truien, het beschermde de panty, het verschafte extra warmte, was antistatisch en slijten deden ze praktisch niet. Tegenwoordig wordt een onderjurk vooral gedragen onder alle soorten jurken, waardoor:

  • door het dragen van ondergoed, bh’s en panty’s creëren we oneffenheden, welke door je jurk heen soms zichtbaar zijn. Bij het dragen van een onderjurk worden deze oneffenheden verdoezeld,
  • de onderjurk zorgt er ook voor dat je jurk niet doorschijnt,
  • door een onderjurk valt de jurk mooier om het lijf,
  • door de onderjurk plakt je jurk niet aan je huid, benen of panty, zodat je niet en valt de jurk mooier om het lijf,,
  • een onderjurk werkt als extra isolerend laagje,
  • en je een comfortabele stof op je huid hebt, zodat deze niet gaat irriteren.

Waar moet je op letten bij het maken of aanschaffen?

Zorg ervoor dat je onderjurk zo min mogelijk naden heeft. Deze zorgen anders alleen maar weer voor die extra oneffenheden zoals in de vorige alinea genoemd. Zorg er ook voor dat de onderjurk van een glad materiaal is. Zodat beiden jurken mooi over elkaar heen kunnen glijden. En zorg ervoor dat je onderjurk is gemaakt van een antistatisch materiaal.

Let erop dat je de juiste lengte onderjurk koopt, of deze desnoods aanpast of aan laat passen. De onderjurk mag namelijk niet onder de gewone jurk uit komen. Ook niet als je gaat zitten. Zorg ervoor dat je onderjurk een cm-er of 5 korter is.

Welke kleur kies je?

De kleur van je onderjurk is afhankelijk van de kleur van de jurk die je eroverheen draagt. Draag je licht gekleurde jurken dan draag je er over het algemeen een huidkleurige onderjurk onder. Bij donkere kleuren kun je kiezen voor zwart of donkerblauw.

Het is vooral belangrijk te weten dat je onder een witte jurk geen witte onderjurk draagt. Maar een huidkleurige, crèmekleurige of een rode onderjurk. Je zult je verbazen over het effect van een rode onderjurk onder wit. De rood tinten in je huid trekken naar de kleur rood toe, waardoor het contrast tussen je huid en de jurk minder wordt.

Waar koop of maak je een onderjurk?

In het huidige tijdperk zijn onderjurken niet zo gemakkelijk meer te koop. Ga daarom op zoek naar een goede speciaalzaak. Deze verkoopt ze over het algemeen nog wel. En ook hier maak je nog kans dat je keuze hebt in verschillende soorten.

Liever een onderjurk volledig aangepast aan jouw maten en wensen, maar hem dat zelf. Weet je zelf niet hoe je met dit naaiproject moet starten. Schrijf je dan in voor de workshop ‘Onderjurk in 1 dag’. Dan help ik je stap voor stap met het maken van jouw perfect zittende onderjurk.

 

Liefs Linda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen:

meer zoals dit:

Ebook naaiwijzer

E-BOOK: 5 VEEL VOORKOMENDE FOUTEN!

WAAROM JOUW ZELF GENAAIDE KLEDING NIET STAAT.