Blog- Ben jij op zoek naar jou dubbelganger?

Ben jij op zoek naar jou dubbelganger?

Het is heerlijk om te merken dat je content, zoals speldenprikjes, Insta/FB-posts, reels, enzovoort, gelezen en gewaardeerd wordt. Zeker wanneer je al meer dan 15 jaar ondernemer bent. Bedenk daarbij dat ik sinds maart 2018 content deel via deze kanalen.

Recent kreeg ik naar aanleiding van mijn speldenprikjes ‘Het onverwachte van het leven en naaien’ een e-mail van een lezeres met een interessante vraag. Ze vroeg: “Heel herkenbaar. Ik heb niemand in mijn omgeving die bijvoorbeeld kan afspelden, dus gebruik ik een paspop, maar die heeft andere vormen dan ikzelf. Kun je uitleggen hoe je dan toch een kledingstuk passend kunt maken? Of hoe je de paspop kunt aanpassen? Maar hoe dan?”

Het gebruik van een paspop

Ik schrijf deze speldenprikjes voor jou, hopend dat je er iets van leert of er baat bij hebt. Als jij mij dus een vraag stelt, kan ik je verder helpen door het schrijven van een nieuw speldenprikje.

Dus daar gaan we!

Een paspop kan een geweldige aanvulling zijn bij het maken van je eigen kleding. Voordat je echter op pad gaat om je perfecte paspopmaatje te vinden, zijn hier een paar slimme tips om te overwegen:

  1. Kies een paspop die zo nauw mogelijk aansluit bij je lichaamsmaten. Zo weet je zeker dat de kledingstukken die je op de pop past straks ook goed zullen passen.
  2. Zoek naar een paspop die verstelbaar is. Hierdoor kun je hem/haar aanpassen voor verschillende soorten naaiprojecten. Controleer in elk geval of de belangrijkste maten voor jou (bijvoorbeeld BW, TL of HP) bereikt kunnen worden met de aanwezige instelmogelijkheden.
  3. Zorg ervoor dat je paspop stevig en stabiel staat, zodat deze tijdens het ontwerpen en passen op zijn plaats blijft.

Overwegingen bij het gebruik van een paspop

Hoewel een paspop zeker een handige aanvulling kan zijn bij het maken van kleding voor jezelf, zijn er ook enkele aandachtspunten:

  1. Het kan zijn dat de gekozen paspop qua ruglengte niet overeenkomt met jouw ruglengte, waardoor het bovenlichaam van de pop korter kan zijn dan jouw eigen bovenlichaam. Dit kan van invloed zijn op de pasvorm.
  2. Paspoppen hebben doorgaans geen buikje. Hoewel de taillewijdte gelijk kan zijn, betekent dit niet noodzakelijk dat het overeenkomt met je eigen figuur. De paspop wordt immers, ondanks de maten, weergegeven in een zo perfect mogelijk figuur.

Aanpassingen aan de paspop

Nu kan het zo zijn, dat je bij de aanschaf van een paspop wel heel dicht bij je eigen figuur kunt komen, maar dat je toch zo hier en daar wat volume of centimeters mist.

Dan is er nog de mogelijkheid om je paspop aan te passen. Die doe je door de ruimte die je te kort komt op te vullen. Heb jij bijvoorbeeld niet voldoende volume op de borst van je paspop. Geef je paspop een oude bh aan en vul de cups op.

Mis je bij de heup en de buik wat volume, dan kun je deze ruimte opvullen door je paspop met fibelfill te omwikkelen. Net zolang totdat te voldoende centimeters hebt, maar probeer ook de ruimte toe te voegen daar waar je echt nodig hebt. Maak dus een paar goede foto’s van jezelf in ondergoed, zodat je goed kunt analyseren hoe jou eigen lijf eruitziet.

Zoals je leest, geeft een paspop geen garantie. Mijn advies is daarom ook om een paspop vooral te gebruiken als hulpmiddel om verhoudingen te visualiseren en er niet blindelings op te vertrouwen dat als iets goed zit op de paspop, het ook goed zal zitten op je eigen lichaam.

Handig zeker, perfect niet!

Veel plezier met je dubbelganger en jezelf 😉

Liefs Linda

P.S. Er zijn bedrijven die paspoppen op maat maken, maar die zijn nogal kostbaar.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *