In mijn vorige blog heb ik jullie verteld dat ik ook wel eens een ‘Help, ik heb niets om aan te trekken moment heb’. Heb je deze blog gemist, lees hem dan hier. Maar ik gaf jullie ook een deel van de oplossing en dat was om je eigen persoonlijke stijl te beschrijven c.q. onderzoeken.
De volgende stap naar de oplossing in je kledingkast
En voel jij je al stukken beter bij de aanblik van je kledingkast? Of denk je het kan beter, ik mis nog wat of er wringt nog wat. Dan heb je waarschijnlijk nog iets meer werk te verrichten.
Want uitzoeken wat je favorieten zijn is 1, maar niet alles past bij wat je in het dagelijks leven allemaal doet. Als namelijk al jou favorieten ‘deftige jurken’ zijn en je gaat amper naar een gelegenheid waar je deftig gekleed kunt gaan, dan kom je nog best wat tekort in je kast.
Daarom is het handig om naast je persoonlijk stijl ook te omschrijven wat jou levensstijl is. Welke activiteit vraagt om welk soort kleding? Welke kledingstukken horen bij welke activiteit en welke kledingstukken komen daarin overeen? Draag je op je werk dezelfde kleding als in je vrije tijd? Of zit daar een wezenlijk verschil in. Als je namelijk duidelijk hebt welke levensstijl je hebt, kun je deze langs de meetlat van je persoonlijk omschreven stijl leggen en checken welke punten in je kledingkast hierin overeenkomen.
Komen je levensstijl, persoonlijke stijl en je kledingkast met elkaar overeen?
Wat moet er worden opgelost in je kledingkast? In hoeverre komt je huidige kleding overeen met je eigen persoonlijk omschreven stijl. Kan je complete sets creëren?
Deze stap zorgt ervoor dat je bewuster kleding gaat maken die goed combineerbaar is. Mist je kledingstuk een stuk om mee te combineren? Dan ga je die eerst maken voordat je je aandacht naar de volgende outfit laat gaan. Of beter nog kijk eerst in je kast waar je stof mee te combineren valt en bepaald aan de hand daarvan wat je vervolgens maakt.
Oplossingsstrategie
Omdat het nu niet voor iedereen even gemakkelijk is genoemde problemen zo even op te lossen is handig om een strategie te bepalen voor het oplossen van de problemen in je kledingkast.
1. Pieces
Het is met name slim om een gebalanceerde evenwichtige garderobe te creëren, door je kast te vullen met Key pieces, Statement pieces en Basics. Tezamen maakt dit het basisbestanddeel van je persoonlijke garderobe. Zo zorgen de Basic pieces voor de combinatie mogelijkheden en verbindingen met je andere kledingstukken, de Key pieces voor het belangrijkste deel van je stijl en de Statement pieces voor een extremere uiting van je stijl. Hiermee leg je een extra accent in je stijl.
Een extra tip om een kledingstuk optimaal te kunnen gebruiken is te zorgen dat deze in minimaal 3 combinaties gedragen kan worden.
2. Kleur
Na het bepalen van je pieces, is het handig om te bepalen wat een geschikt kleurenpalet is wat bij jou persoonlijk omschreven stijl past. Dit kan je op eigen gevoel doen, maar je kunt hiervoor eventueel ook de hulp inroepen van een professional en deze een ‘Kleuranalyse’ laten uitvoeren.
Zorg voor een 3 tal kleuren in je kleurenpalet. Bepaal je neutralen, je basiskleuren en je accentkleuren. Het mooiste is als alles bij elkaar past. Het is de bedoeling dat je kleurenpalet het beste in je naar boven haalt op uiterlijk gebied. En er daarnaast ook nog voor zorgt dat je eindeloos veel combinaties kunt maken. Want we willen van de ‘Help, ik weet niet wat ik aan moet trekken’ moment af, weet je nog?
Daarnaast zorgt een goed kleurenpalet dat winkelen of zelf kleding maken uiteindelijk gemakkelijker wordt omdat elke kleur uit je pallet naadloos aansluit op je basis garderobe.
3. Kledingformules
En last but nog least. Creëer je eigen kledingformules. Een kledingformule is een combinatie van specifieke kledingstukken die je in diverse combinaties kunt dragen. Zoals bijvoorbeeld een kokerrok, een top en een jasje. Koop of maak je kledingstukken zo dat ze allemaal onderling uitwisselbaar zijn.
Bouw je ultieme garderobe, maar doe het rustig aan en stel prioriteiten. Koop of maak niet alles tegelijk want des te groter is de kans dat je terugvalt in je oude gewoontes en je uiteindelijk weer voor de kast staat en denkt ‘Help, ik weet niet wat ik aan moet trekken’. En daar proberen we nu juist vanaf te komen ;).
Veel succes.
Lfs Linda
P.S. Vind je het toch wat lastig om na het lezen van deze blog zelf aan de slag te gaan, dan is de workshop ‘Basisgarderobe maken in 3 dagen’ misschien een goed startpunt?