Hoe je als ervaren naaister tóch kunt twijfelen aan je eigen naaiprojecten (en waarom dat helemaal oké is!)

Zelfs na 15 jaar ervaring twijfelt een ervaren naaister soms aan haar projecten. Ontdek waarom dat normaal is en hoe online naailessen je kunnen helpen zelfverzekerder te worden!

Weet je, mensen denken vaak dat ik, met mijn 15 jaar ervaring als naaister, altijd vol zelfvertrouwen zit over mijn naaiprojecten. Maar laat me je een geheimpje verklappen: dat is niet altijd het geval!

Zelfvertrouwen in mijn vak, twijfels in mijn projecten

Ja, ik heb absoluut veel zelfvertrouwen als het gaat om mijn vak. Ik weet dat ik goed ben in wat ik doe, en daarom geef ik ook graag advies aan mijn cursisten. Ik zeg ze zonder aarzeling wat ik ergens van vind, vooral als ik denk dat iets beter of anders kan. Maar geloof het of niet, zelfs ik, met al mijn ervaring, loop soms tegen twijfels aan als het om mijn eigen projecten gaat. En dat is heel normaal!

Hulp vragen als ‘expert’: lastiger dan je denkt

Omdat ik vaak als de “expert” wordt gezien, voelt het soms ongemakkelijk om zelf hulp te vragen. Gelukkig leven we in een tijd waarin het een stuk makkelijker is geworden om hulp te krijgen via online communities. Of het nu een Facebookgroep is of een Instagram-account, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Onlangs vroeg ik om hulp bij een naaiproject waar ik over twijfelde. En weet je wat? Mijn twijfel werd bevestigd! Fijn, want dat betekent dat ik er iets aan kan doen. Maar ja, die online communities hebben ook zo hun nadelen…

De valkuilen van online communities

Een van de dingen die me tegenstaat in online communities is de vaagheid van veel vragen. Het gebeurt regelmatig dat iemand een vraag stelt, maar dat de context ontbreekt. Het gevolg? Er wordt antwoord gegeven op een vraag die eigenlijk niet de juiste is. Dit overkwam mij onlangs ook met een cursist.

Ze stuurde me een WhatsApp-bericht: “Ik ben bezig met mijn jurkpatroon, maar wil een andere mouw aan het patroon zetten. Welke staat het leukste?” Mijn eerste gedachte was: “Uh, dat kan van alles zijn en hangt volledig af van wat je zelf leuk vindt.” Maar toen ik verder keek, bleek de echte vraag te zijn: “Welk van de twee stofjes combineert het beste?”

Dus, heb je een vraag? Wees duidelijk! Geef wat context zodat je een nuttig antwoord krijgt.

Overweldigd door meningen: hoe je ermee omgaat

Een ander nadeel van online communities is de stortvloed aan meningen. Iedereen heeft wel iets te zeggen, wat je alleen maar meer aan het twijfelen kan brengen. En dan heb ik het nog niet eens over de antwoorden die totaal niet kloppen of die gewoon niets te maken hebben met de vraag.

En serieus, waarom moet hetzelfde antwoord 25 keer worden herhaald? Als iemand al het juiste antwoord heeft gegeven, waarom dan nog eens? Maar goed, dat is waarschijnlijk gewoon mijn persoonlijke frustratie…

Op zoek naar de juiste naai-community?

Misschien heb je, geen vriendinnen met dezelfde hobby, of heb je geen zakelijke pagina (zoals ik ) om je vragen te stellen. Als dat zo is, dan zijn mijn nieuwe online naailessen misschien precies wat je zoekt! Een gezellige groep met gelijkgestemde dames (en af en toe een heer) waar je onbeperkt vragen kunt stellen en ideeën kunt uitwisselen.

Het nieuwe seizoen is al begonnen, maar er zijn nog een paar plekken vrij. Wees er snel bij, want VOL = VOL!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *