blog - Je kunt zelf zoveel fouten voorkomen met patroontekenen!

Je kunt zelf zoveel fouten voorkomen met patroontekenen!

Niets zo frustrerend als na een aantal uurtjes achter de naaimachine te ontdekken dat hetgeen je hebt genaaid toch niet bij je staat, niet goed past of gewoon niet goed genaaid is.

Helaas overkomt mij dat ook nog steeds. Alleen is de reden dat dit bij mij gebeurd meestal dat ik te snel wil. Ohhh yes, ik heb tijd om te naaien, dus hup hup, snel snel. Met een teleurstellend resultaat.

En het grappigste is misschien nog wel dat dit hetgeen is dat ik mijn cursisten al allereerste afleer. Haal de snelheid eruit! Maar hé, bij de loodgieter lekt de kraan ook wel eens 😜

Veel verschillende valkuilen

Als je net begint met naaien en patroontekenen, kunnen er veel valkuilen zijn die je tegenkomt. Maar geen zorgen, ik neem je in dit speldenprikje mee en geef je enkele veel voorkomende fouten als voorbeeld, zodat jij ze niet meer hoeft te maken. En jouw volgende naaiproject wordt afgerond met een super mooi resultaat.

Het verkeerde model kiezen

Het begint allemaal met de juiste maat, patroon en model. Een veel voorkomende fout is het kiezen van een model dat niet past bij jou en jouw lichaam. Logisch, want de naaitijdschriften schotelen het je voor en op de plaatje ziet het er zo leuk uit!

Kijk dus goed naar je lijf, naar je eigen stijl en denk goed na of het gekozen model dat je wilt maken of tekenen wel past bij jou en je figuur?

Niet nauwkeurig meten

Laat jezelf nauwkeurig opmeten zodat je de juiste maat kiest of met de juiste maten gaat tekenen. Dit betekend dat je niet zelf je maten neemt, want je kunt nooit jezelf goed opmeten. Hoe vervelend het ook is, maar vraag hierbij altijd hulp!

Geen rekening houden met voldoende overwijdte

We hebben allemaal een uniek lijf. En al onze lijven zijn gewoon mooi! Maar door dit unieke zijn er ook heel veel verschillende wensen. En ook jij kan wel begrijpen dat dit niet eenvoudig in een standaard patroon te vangen is.

Jij vindt het misschien prettig meer overwijdte te hebben, terwijl je zus, je moeder, je dochter of je vriendin, liever alles heel erg aangesloten draagt.

Hier moet dus rekening mee gehouden worden bij de keuze van een patroon of het tekenen van een patroon. De hoeveelheid overwijdte heeft namelijk ook heel veel invloed op de pasvorm. Zorg er dus voor dat het patroon past bij je wensen.

Niet juist knippen van de stof

Op je patroondelen of de patroontekening staan verschillende extra hulplijnen en hulptekens weergegeven. Zoals bijvoorbeeld de recht van draad lijn. Deze bestaat meestal uit een rechte lijn voorzien van een pijl. Deze geeft aan in welke richting de recht van draad van de stof moet lopen.

Door deze pijl netjes evenwijdig aan de zelfkant te leggen (door dit na te meten aan het begin en einde van de pijl) zorg je ervoor dat de stof geen gekke draaiingen gaat maken, als de stof eenmaal geknipt is.

Als de verschillende hulptekens niet netjes worden overgenomen, heeft dit tot gevolg dan het kledingstuk minder gemakkelijk gemaakt kan worden en er fouten ontstaan. Knip dus netje en secuur. En vergeet de hulptekens niets.

Niet de juiste naadtoeslagen

Hoeveel naad gebruik jij bij het naaien? Ik ben een groot voorstander van schone patronen (wat zonder naden betekend). Je zal namelijk niet de eerste zijn die in de war raak tussen patronen met en zonder naadtoeslagen. Vooral tijdens het nameten gaat het vaak fout.

Vergeet dus niet te controleren of er naadtoeslag in je patroon zit en dat er meer naad aanwezig moet zijn bij de zomen dan bij de gewone naden.

Het verwisselen van patroondelen

Sommige patroondelen lijken heel erg op elkaar. Daardoor kan het wel eens gebeuren dat het verkeerde patroondeel op de verkeerde plaats gebruikt wordt. Zorg er dus voor dat je altijd duidelijk je patroondelen benoemd. En niet slechts op het grootste patroondeel, maar op alle patroondelen. Benoem het patroondeel en hoe vaak je dit van stof, versteviging en eventueel voering nodig hebt.

Neem je je patronen over uit een zelfmaakmodeblad noteer dan ook uit welk blad het patroon komt en welke maat je hebt overgenomen.

Geen proefmodel maken

Vind jij het maken van een proefmodel ook onnodig of teveel werk en tijd kosten? Het maken van proefmodel zorgt er wel voor dat je technieken eerst kunt oefenen, je kunt zie hoe je kledingstuk uiteindelijk wordt. Je daardoor nog aanpassingen aan je patroon kunt maken, je geen dure stof verknipt en uiteindelijk dus niet teleurgesteld raakt. Al met al kost het minder tijd dan alle fouten eerst maken.

Fouten elimineren

Best nog veel dingen om op te letten hé! Toch kun je veel van de genoemde fouten zelf al elimineren als je zelf leer om patronen te tekenen!

  1. Je tekent gewoon zelf je gewenste model.
  2. Je gebruikt 100% je eigen maten.
  3. Jij bepaald de door jouw gewenste overwijdte, want jij tekent zelf je patroon.
  4. Ik leer je aan patronen altijd zonder naadtoeslagen te tekenen.
  5. Ik leer je alle belangrijke informatie op je patronen te zetten.
  6. En een proefmodel, daar kom je bij mij niet onderuit. We passen deze namelijk helemaal aan op jou, zodat je straks gewoon een heel stel goede basispatronen hebt liggen.

Ben jij die teleurstelling na een aantal uurtjes achter de naaimachine helemaal zat. Bedenk dan dat je dit kunt oplossen door zelf te leren patroontekenen met de Patroontekenen Leerjaar 1.

We starten in September en zijn slechts 6 lesplekken beschikbaar! Twijfelen is dus geen optie, want voor je het weet ben je te laat 😉

P.S. Denk je nu na het lezen van dit Speldenprikje, poeh hé, dat zijn best veel dingen waar ik op moet letten, maar ik ben die teleurstellingen ook zat! Waar moet ik dan beginnen, dan begin je samen met mij bij de LIVE Online Naailessen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *