De juiste materialen en hulpmiddelen voor patroontekenen
Als jij als naaister kleding wilt kunnen maken op je eigen maten, dan is het kunnen tekenen van patronen een must. Daarnaast helpt goede patroon technische kennis ook bij het aanpassen van bestaande patronen. Maar voordat je begint met tekenen is het wel handig dat je de juiste gereedschappen en hulpmiddelen bij de hand hebt. Dit scheelt je veel tijd en zal er voor zorgen dat je patronen netter en duidelijker worden.
Welke potloden, pennen en linialen gebruik ik?
Goede potloden en pennen zijn belangrijk omdat dit er voor zorgt dat je je patronen zuiver tekent. Daarom gebruik ik de volgende pennen en potloden:
- vulpotlood
- 4-kleurenpen
- gumpotlood
- geo-driehoek/naaisterhaak
- schaalmaatje
Een vulpotlood gebruik ik omdat deze mooie dunnen lijnen maakt, waardoor ik scherpe en strakke lijnen kan tekenen.
De 4-kleurenpen is voor het tekenen van hulplijnen en het opschrijven van extra informatie, zoals bijvoorbeeld hoeveel keer het patroon geknipt moet worden en of er nog vlieseline of voeringpatroondelen gemaakt moeten worden.
En het gumpotlood om eventuele fout getekende lijnen en rondingen uit te kunnen gummen. Waarom niet gewoon een gum? Omdat je met een gumpotlood secuurder kunt gummen. Want nauwkeurig werken is bij het tekenen van je patronen nog belangrijker dan bij het naaien van je kleding.
Omdat we tijdens het tekenen van patronen veel haakse hoeken tekenen is een geo-driehoek of naaistershaak een heel fijn hulpmiddelen. Zo weet je namelijk zeker dat je hoeken echt haaks zijn en je lijnen recht.
Niet alles naaisters vinden het fijn om direct hun patroon in het groot uit te werken. Zeker als je net begint met het tekenen van patronen kan dit nogal overweldigend zijn. Daarom teken ik ingewikkelde patronen altijd eerst op schaal. En dit is het gemakkelijkste te doen als je een schaalmaatje hebt. Zo kun je gewoon met de gemeten maten tekenen, maar teken je op schaal.
Verzamelen van maten
Voor het tekenen van patronen is het belangrijk om nauwkeurig maten te kunnen nemen. Goede meetinstrumenten zijn daarbij heel belangrijk. Een centimeter is onmisbaar om maten te kunnen meten. Let hierbij wel op dat je zowel bij het meten als het tekenen van je patroon dezelfde centimeter gebruikt en dat je je centimeter nooit oprolt. Door het oprollen van je centimeter kan hij namelijk uitrekken.
Zorg voor de duidelijk matenformulier. Hier vul je alle te meten maten op in. Voor sommigen is het zelf prettig om het matenformulier verder uit te werken en ook de 1/2 , 1/4 , 1/8 en 1/10 maat uit te schrijven. Zodat je tussentijds niet meer zoveel hoeft te rekenen.
Daarnaast geld ook, hoe meer maten hoe beter! Kun je dus iets extra’s meten om bijvoorbeeld je tekenwerk te controleren. Doe dit dan ook!
Geschikt papier voor het tekenen en uitwerken van je patronen.
Het kiezen van het juiste papier is belangrijk om ervoor te zorgen dat je patronen langer mee gaan en meermaals gebruikt kunnen worden. Laat dus het patroontekenpapier van de markt e.d. links liggen, want dit scheurt doorgaans al als je er naar kijkt.
Persoonlijk teken ik op ersatz papier. Het papier is dikker dan het standaard patroonpapier, maar nog wel transparant. Je kunt er dus nog prima doorheen kijken als je je patronen uitwerkt, maar het scheurt niet bij de eerste de beste te tekenen lijn.
Ersatz papier gaat heel lang mee en kan zelf als hij te lang in de vouw heeft gezeten, gewoon gestreken worden. Ideaal toch.
Conclusie
Het gebruik van de juiste materialen en hulpmiddelen helpt jou om betere en zuiverdere patronen te tekenen. Elke millimeter is er namelijk ééntje.
Wil jij je patroontekenkennis nu ook naar een hoger niveau tillen. En ben je klaar met die niet goed passende kooppatronen? Denk dans eens na over de Jaaropleiding Patroontekenen.
Dan krijg jij die genoemde materialen en hulpmiddelen van zelf in je bezit! Deze zitten namelijk bij de Jaaropleiding Patroontekenen inbegrepen.
Leer patronen tekenen die passen bij jouw lichaam en maten. Kijk voor meer informatie en/of schrijf je in! We starten 2 september.