Fouten maken mag en is juist goed. Daar leer je tenslotte uiteindelijk toch het meeste van. En nobody is perfect!!! De meesten van ons zijn waarschijnlijk ook onwetend begonnen. Zelf heb ik in het verleden natuurlijk ook de nodige fouten gemaakt of gezien bij anderen. Middels dit blog zal ik jullie een aantal voorbeelden geven, waarmee ik hoop dat ik je kan helpen deze fouten in elk geval te voorkomen.
Verkeerde stofkeuze.
Met de keuze van de stof valt of staat je naaiproject. Wil jij een soepele jurk maken, dan kies je natuurlijk geen spijkerstof. Maar ook voor het maken van een blazer is een t-shirtstof niet geschikt. Veel dames hebben dan ook moeite met de keuze van de stof.
Indien je stoffen online koopt staat er vaak bij vermeld waar de stof geschikt voor is. Let dus goed op de omschrijving van de stof. Koop je je stof in de winkel dan kun je altijd advies vragen aan de verkoopster, maar voel vooral zelf ook goed.
Ben je op zoek naar een rekbare stof, pak de stof dan op en voel of je hem één kant op kan rekken of beiden, of dat hij helemaal niet rekt. Wil je een stevige stof, voel dan of de stof daadwerkelijk stevig is en hou hem omhoog om te kijken of de valling wat stug is. Hetzelfde geldt voor een soepele stof, pak hem beet en voel of hij zacht is. Hou hem omhoog en check of hij mooi soepel valt.
Ga ook niet altijd voor de goedkoopste optie. Maar kies voor een kwaliteitsstof. Deze geeft 9 van de 10 keer ook een beter resultaat, maar vooral ook een langduriger resultaat. Je steekt ten slotte toch een hoop tijd in een zelfgemaakt kledingstuk.
Uiteindelijk is het leren welke stoffen waarvoor geschikt zijn wel een weg van vallen en opstaan, maar als je rustig de tijd neemt en bewust een keuze maakt komt het wel goed.
Botte naald of speld.
Het is bijna een inkoppertje, maar wanneer heb jij de naald van je naaimachine voor het laatst vervangen. Zo zuinig als wij Nederlanders zijn, hebben wij ook vaak last van verkeerde zuinigheid.
Volgens de regels zou je voor elk nieuwe project een nieuwe naald moeten nemen, zelf doe ik dit echter ook niet, maar hou wel goed in de gaten dat je niet het hele jaar met dezelfde naald blijft naaien. Wissel hem na ongeveer 2-3 projecten. Vaak kun je het ook horen. Je machine gaat namelijk wat meer stampen.
Net zo streng ben ik wat betreft spelden. Koop goeie scherpe en dunne spelden. Één botte speld kan je hele naaiproject verpesten. Voelt een naald bot, gooi hem gelijk weg. Snappen jullie nu waarom er bij mij van die grote bakken met spelden staan ;).
Foutjes met je naaimachine
- Heb jij regelmatig knoopjes aan het begin van je naaiwerk? Dan vergeet je je draden vast te houden voordat je begint met naaien en dat vindt je machine niet fijn.
- Gebruik ook altijd eerst een proeflapje om te kijken of het verwerken van de stof naar wens gaat.
- Loopt je machine ergens op vast. Wees dan niet eigenwijs maar haal zowel je bovendraad als je spoel uit je machine en rijg hem opnieuw in, vaak is je probleem dan opgelost.
- Is je stiksel niet mooi, check dan even je steeklengte, breedte en de spanning van je steken.
Pasvorm problemen
Ieder zijn lichaam is anders en daardoor juist uniek. Toch proberen wij ons allemaal in hetzelfde confectiepatroon te wurmen en verwachten we ook nog dat het ons allemaal perfect zal staan.
Helaas, omarm je uniciteit en maak van te voren een proefmodel van het kledingstuk dat je wilt maken. Hierdoor kom je pasvormproblemen tegen en kun je deze op je patroon aanpassen voordat je dat mooie stofje gaat gebruiken.
Veel dames vinden het onnodig extra werk, echter ben ik ervan overtuigd dat de tijdsinvestering minder is voor het maken van een proefmodel dan bij het aanpassen van je kledingstuk als het niet goed past. Vooral omdat je soms niet alles meer kunt aanpassen en het over het algemeen het kledingstuk geen goed doet.
Maak jij deze foutjes nog? Dan heb ik je nu in elk geval gewaarschuwd!