anydress logo zwart
Menu
blog - aanpassingen aan je patronen

Zelf aanpassingen aan je patronen maken. Moeilijk? Welnee

Zelf aanpassingen maken aan je patronen, is niet moeilijk.

Ben jij ook wel eens enthousiast begonnen aan een naaiproject, maar liep je vast omdat het patroon niet helemaal naar jou wensen was? Geen zorgen! In deze blog leer ik je hoe je zelf eenvoudige patroonwijzigingen kunt maken.

Ik deel handige tips om jouw kledingpatronen aan te passen naar jouw eigen stijl en voorkeuren.

Zelf de hals aanpassen

Stel je voor: je hebt een perfect patroon gevonden, maar de hals is net niet wat je zoekt. Ik geef je praktische tips om de hals dieper te maken zonder problemen. Denk hierbij aan het haaks houden van de eerste centimeter op de middenvoorpandlijn en het voorkomen van lubberen en openvallen. Zo behoud je een mooie, aangepaste halslijn die perfect bij jou past.

  • Houd de 1e cm haaks op MV: Bij het intekenen van een nieuwe hals is het belangrijk dat de eerste centimeter haaks op de middenvoorpandlijn (MV) ligt. Zo voorkom je dat er een puntje ontstaat wanneer je de halslijn spiegelt. Op deze manier behoud je een mooie ronde hals.
  • Voorkom lubberen en openvallen: Als je de hals dieper maakt, vooral bij aanzienlijke wijzigingen, is het noodzakelijk om een kleine afvouwing richting je bustepunt te maken. Hiermee voorkom je dat de hals gaat lubberen en ongewenst openvalt.

Mouwen op maat

Vind je het patroon geweldig, maar zijn de mouwen niet helemaal jouw lengte? Geen paniek!

  • Meet de gewenste lengte: Bepaal hoe kort of lang je je de mouwen wilt hebben. Meet deze lengte af op je arm.
  • Markeer de nieuwe zoomlijn: Pak het patroon van je mouw erbij en meet deze na. Wil je hem korter maken, teken de nieuwe lengte dan af op je patroon. Wil je de mouw langer maken? Plak een extra stuk patroonpapier aan je mouw en trek de mouwlijnen langer door. Let er wel op dat deze aan de onderzijde niet te smal worden, anders kan je er niet meer in strak. Meet voor de zekerheid anders ook je polswijdte even na.
  • Zoom of werk af naar keuze: Let er alleen wel op dat je jouw zoom spiegelt, zodat je geen stof tekort komt of te veel hebt bij het afwerken van je zoom.

Patroon verkorten of verlengen

Wil je dat ene patroon net iets langer of korter? Ontdek hoe je de nieuwe lengte bepaalt en alle patroondelen eenvoudig gelijkmatig aanpast, zonder de vorm van het originele patroon te verliezen.

Het langer of korter maken van je patroon werkt eigenlijk vergelijkbaar als bij de mouwen.

  • Bepaal de nieuwe lengte: Pak alle patroondelen erbij die de lengte van je kledingstuk bepalen. Verander de lengte naar wens, door alle patroondelen met hetzelfde aantal centimeters in te korten of te verlengen.
  • Geen rechte lijn aan de onderzijde van je kledingstuk: Geen probleem. Verkort of verleng ook dan alle patroondelen met hetzelfde aantal centimeters. Zo blijft de vorm van je patroon gelijk met het originele patroon.

Kleine aanpassingen, grote impact

Nu je weet hoe je simpel deze aanpassingen kunt maken, wil ik je motiveren lekker te gaan experimenteren met kleine wijzigingen. Soms maken kleine aanpassingen namelijk al een groot verschil in hoe je kledingstuk valt en zit.

Deel je creaties!

Ik ben ontzettend benieuwd naar welke wijzigingen jij gaat uitproberen. En wat voor een verschil dit maakt voor jouw uitstraling. Laat me gerust het resultaat zien van je aangepaste patronen en het resultaat in jouw kledingstuk. Dat vind ik serieus heel erg leuk om te zien. Zo kunnen we elkaar inspireren.

Met deze eenvoudige tips wordt het aanpassen van je kledingpatronen een een piece of cake. Laat je niet tegenhouden door standaardpatronen en maak kleding die echt bij jou past. Heb je behoefte aan meer gedetailleerde naaitips? Overweeg dan de Naaiwijzer voor uitgebreide uitleg en inspiratie voor slechts 9,-. En maak kleding die echt bij jou past!

Veel plezier met het aanpassen van je patronen en laat je creativiteit de vrije loop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen:

meer zoals dit:

Ebook naaiwijzer

E-BOOK: 5 VEEL VOORKOMENDE FOUTEN!

WAAROM JOUW ZELF GENAAIDE KLEDING NIET STAAT.