anydress logo zwart
Menu
blog - stof te kort geen paniek

Stof te kort? Geen paniek! Ontdek creatieve oplossingen voor een uniek naaiproject

Het teleurstellende moment van stof tekort: Ontdek de creatieve oplossingen

Niet genoeg stof voor je naaiproject? Geen zorgen! Ontdek hier hoe je met creativiteit en handige tips toch een uniek kledingstuk kunt maken.

Een wat kortere trui: Lessen uit de praktijk

Eenmaal per seizoen verkoop ik mijn oude jaargangen van de naaitijdschriften die mijn cursisten tijdens de lessen kunnen gebruiken. Doe ik dit niet dan zou binnen de kortste keren mijn atelier veel en veel te klein zijn.

Afgelopen jaar schafte een cursist de jaargang Burda’s van 2020 aan. Tijdens haar vakantie nam ze het patroon over en naaide een lekkere trui. Toen ze mij de foto stuurde vertelde ze mij dat ze de trui wel wat korter had gemaakt, omdat ze niet voldoende stof had.

Laat dat nu voor haar juist helemaal de goede oplossing zijn geweest! Had haar trui namelijk langer geweest, dan was deze gestopt op het verkeerde punt op haar lijf, namelijk op het breedste punt van haar heupen. Dan had ze met haar leuke trui, haar heupen geaccentueerd. Dus een stof tekort was voor helemaal de juiste oplossing.

Er is altijd een oplossing: Creatieve ideeën bij stoftekort

Het gevoel van teleurstelling en frustratie is wellicht ook voor jou herkenbaar. Persoonlijk heb ik zulke momenten ook al eens meegemaakt.

Wat doe je als je stof tekort komt?
Het combineren van verschillende stoffen, het toevoegen van contraststroken, en het gebruik van andere stofresten voor voor toffe accenten. Denk buiten de gebruikelijke stofcombinaties en experimenteer met onverwachte combinaties en patronen. Soms moet je even wennen, laat het geheel even liggen, ga iets anders doen en keer dan weer terug. Dan kijk je met een frisse en vaak openere blik.

Dit zijn maar een paar voorbeelden van hoe je een tekort aan stof met een beetje creativiteit kunt oplossen.

De oplossing is er niet meteen, geduld.

Soms zie je de oplossing direct. Lijkt het wel voorbestemd. Want toevallig had je ook van die andere stof nog een stukje over, maar soms wil het ook niet direct lukken. Leg je project dan even in de wacht en laat je niet ontmoedigen. Probeer later nog nieuwe oplossingen uit.

Kijk verder: Inspiratie buiten je comfortzone

Kom je er niet uit. Neem dan eens een kijkje op Pinterest. Hier worden heel veel creatieve ideeën gedeeld en wie weet zit net jouw oplossing daar tussen. Sla een boek open ter inspiratie, ga zoeken naar een bijpassende stof op internet. Er zijn mogelijkheden te over.

Samen kijken.

De ervaring leert dat we vaak niet verder komen met onze oplossingen dan hetgeen we kennen of gewend zijn. Daarom kan het handig zijn om tijdens je naailessen of in een facebookgroep om hulp te vragen. Deel je ervaringen, vraag om advies en ontdek hoe anderen creatief omgaan met stoftekorten. Samen weet je namelijk altijd meer dan alleen.

Uiteindelijk zal je trots zijn. De beloning van creativiteit

Natuurlijk heeft deze zoektocht ervoor gezorgd dat het allemaal wat langer heeft geduurd voordat je naaiproject eindelijk het eindstation heeft bereikt, maar uiteindelijk is dat project wat dreigde in het ronde archief te eindigen omdat je stof te kort had, die superleuke jurk, rok of trui geworden. Die jurk, rok of trui, waar iedereen je complimenten over geeft. Waardoor jij elke keer weer een centimeter van trots groeit. Zo zie je maar, creativiteit zorgt voor unieke kledingstukken!!

Laat je niet demotiveren: De volgende keer beter!

Laat je de volgende keer dus niet meer demotiveren als je te weinig stof hebt, maar ga op zoek naar die leuke creatieve oplossing. En weet je wat het nog extra leuk maakt? Je hebt altijd een verhaal bij die jurk, rok of trui en je hebt een exemplaar waarvan je % zeker weet dat niemand anders het heeft.

Tips voor de volgende keer: de Naaiwijzer!

Ja, ook dit was weer een uitgebreide naaitip! Kan jij wel wat meer naaitips gebruiken? Zoals:

  • Wat is een slimme volgorde om iets te naaien?
  • Wanneer maak je een proefmodel?
  • Waar let je op bij online stoffen kopen?
  • Hoe zet je een zoom onzichtbaar vast?
  • En nog veel meer…

Dan is de Naaiwijzer! hetgeen jij nodig hebt. Niets is zo namelijk zo belangrijk als een goede basis! Anders was al je harde werk voor niks. Nu geen 19 euro maar slechts 9,-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen:

meer zoals dit:

Ebook naaiwijzer

E-BOOK: 5 VEEL VOORKOMENDE FOUTEN!

WAAROM JOUW ZELF GENAAIDE KLEDING NIET STAAT.