anydress logo zwart
Menu
blog - wordt een kei in verhoudingen inschatten en maak de mooiste kledingstukken

Wordt een kei in verhoudingen inschatten en maak de mooiste kledingstukken.

Wordt een kei in verhoudingen inschatten en maak de mooiste kledingstukken

Verhoudingen inschatten is een kunst op zich. Het is één van de belangrijkste onderdelen van het maken van mooie en goed zittende kledingstukken, maar het kan een ware uitdaging zijn.

Waarom is dat eigenlijk?

Wel, ons lichaam is ingewikkelder dan we vaak denken. Iedereen heeft een unieke lichaamsvorm, wat natuurlijk super is, maar het maakt het inschatten van verhoudingen wel veel moeilijker. Die ene goed geplaatste kontzak op 10 cm onder de taille kan er bij jou heel anders uitzien dan bij je vriendin. Dit maakt het ontwerpen van kleding op je eigen maten en verhoudingen des te uitdagender.

Verhoudingen inschatten kost tijd en oefening

Het is iets dat je gaandeweg leert, omdat je eerst heel vaak met je eigen lichaam wordt geconfronteerd voordat je het uiteindelijk beter leert begrijpen. Oefening baart kunst, en in dit geval, goed zittende en op maat gemaakte kledingstukken.

Het belang van patroontekenen

Als je nog niet zo bedreven of bekend bent met het zelf tekenen van patronen, kan het inschatten van verhoudingen nog lastiger zijn. Het begrijpen van de opbouw van een patroon helpt je heel erg bij het inschatten van verhoudingen.

Werk met de juiste informatie

Zelfs als je de kennis beheerst, is het belangrijk dat je werkt met de juiste informatie. Als je maten bijvoorbeeld niet correct zijn gemeten, kan het resultaat en de verhouding van jouw kledingstuk op een compleet verkeerde plek uitkomen dan dat jij in je hoofd had.

Paspop als hulpmiddel

Dit is dan ook één van de weinige keren dat ik je aangeef dat een paspop je kan helpen. Ondanks dat een paspop nooit 100% overeenkomt met jouw maten, helpt het je wel bij het kijken en zien van de juiste verhoudingen. Doordat de pop qua figuur gelijkenissen vertoont met jouw lichaam, leer je heel snel zien wat wel en niet werkt voor jouw lijf.

Proefmodel als redder

De beste optie blijft echter een proefmodel te maken. Tijdens het afpassen van je proefmodel kun je controleren of je inschattingen kloppen. Je kunt ook de verhoudingen op je proefmodel aanpassen of tekenen, waardoor je direct het resultaat ziet. Zodat je weet dat het kledingstuk past bij jouw lijf!

Kwalitatieve stoffen voor blijvende verhoudingen

Als je eindelijk de juiste verhoudingen hebt gevonden, zorg er dan wel voor dat je kiest voor kwalitatieve stoffen en bereid ze goed voor. Dit voorkomt dat de verhoudingen van je kledingstuk veranderen naarmate je het draagt.

Mini training ‘Patroontekenen zonder gedoe’

Ben jij nog niet zo ervaren met het inschatten van verhoudingen en zie je wat op tegen het leren patroontekenen omdat dat zo ingewikkeld is? Goed nieuws! Wegens het grote succes van de pilotversie van mijn laatste training ‘Patroontekenen zonder gedoe’, teken jouw perfect passende rok ga ik deze nog een keertje geven. Op dinsdagavond 14 november 2023 om 19.30 uur neem ik je mee in mijn eenvoudige patroontekenmethode, zodat jij leert een goed passend patroon te tekenen voor jouw rok. Waardoor jij weet dat de verhoudingen kloppen! Doe je mee? Voor slechts 27,- in plaats van 47,- euro.

Mini training ‘Patroontekenen zonder gedoe’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen:

meer zoals dit:

Ebook naaiwijzer

E-BOOK: 5 VEEL VOORKOMENDE FOUTEN!

WAAROM JOUW ZELF GENAAIDE KLEDING NIET STAAT.