anydress logo zwart
Menu
Blog Welke kant strijk jij je naden op

Welke kanten strijk jij je naden op?

Naaien … het lijkt zo makkelijk, maar niets is minder waar. En denk je dat je het een beetje onder de knie krijgt, dan wordt de juf ineens wat strenger 😉. Als startend naaister kom je nog wel weg met een naad die nét de verkeerde kant op ligt, maar later in je naaicarrière moet je het toch écht veranderen. Waarna je zuchtend je trouwe vriend het tornmesje maar weer tevoorschijn haalt.

Hoe fijn is het dan om een soort van standaardlijstje te hebben. Zo’n lijstje waarop je meteen ziet hoe het in welke situatie met de naden zit? Ik schrijf bewust ‘een soort van’, want er zijn net zoveel situaties denkbaar waarin je het toch echt beter anders kunt doen. ‘Lekker bezig juf’; wat moet ik dan met dit lijstje?’, denk je nu misschien. Meer dan je denkt, want je hebt in ieder geval een leidraad. Of een leidnaad, zo je wilt …

 • Schoudernaden
  Schoudernaden strijk je óf open, of je strijkt ze samen naar achteren.
 • Borstcoupes
  De borstcoupes strijk je in principe naar beneden. Alle horizontale lijnen in je jurk vallen dan mooi naar beneden. Doordat je kledingstuk zo met de richting van de jurk meegaat, ondervindt het geen weerstand en valt het soepeler. Wil je liever het accent op je borsten leggen en ze wat groter laten lijken? Strijk de naden dan vooral naar boven en je smokkelt er zó een cupmaat bij!
 • Taillecoupes
  Tja, dit is er dus zo één waar de meningen nogal over verdeeld zijn. De één strijkt de taillecoupes altijd naar Midden Voor, de ander altijd naar de zijnaden of Midden Achter. Zelf strijk ik ze het liefst op zowel het voorpand als het achterpand naar de zijnaad. Maar er zijn genoeg min of meer ervaren naaisters die de coupes op het achterpand bij voorkeur richting Midden Achter strijken. Volg je het nog?
 • Taillenaad
  Deze is makkelijker: de taillenaad strijk je naar beneden. Zo blijft de naad netjes naar beneden liggen, als je in je jurk beweegt.
 • Zijnaden
  Twee keuzes: de zijnaden strijk je open, of samen naar achteren. Strijk je ze naar achteren, dan zijn zullen ze door de lichtval minder zichtbaar zijn.
 • Midden-achternaad
  De midden-achternaad strijk je het liefst open. Zo ontstaat namelijk een mooie verdeling op de rug en krijg je geen extra rand op het achterpand. Wil je deze naden toch samen strijken, dan maakt het niet uit welke kant je kiest.
 • Mouwnaden
  Voor de mouwnaden heb je twee keuzes: open strijken of naar achteren strijken.
 • Armsgatnaden
  Waar de één de armsgatnaden juist helemaal niet strijkt, strijkt de ander ze in de mouw in de richting van de zoom. Hoe jij het wilt, is aan jou …
 • Kruisnaden
  Kruisnaden van broeken strijk je het liefst open. Zorg er dan wel voor, dat je de kruisnaad twee keer hebt gestikt. Daarmee voorkom je losraken, want op deze naad staat veel spanning. Daarom strijken sommigen de kruisnaad toch liever samen één kant op.

Mis je nog een naad in dit soort van standaardlijstje? Of heb je behoefte aan iemand die je met naad en daad terzijde staat? Laat maar weten, ik help je graag verder!

Lfs Linda

 

Vind jij het leuk om meer te zien van Any Dress, volg me dan op Facebook of Instagram.

4 reacties

 1. op het rugpand heb ik bij de schouderlijnen ook figuurnaden. Naar welke kant strijk ik deze? Naar het midden van het rugpand of naar de armsgaten?

  1. Hoi Jeanette,

   Dank je wel voor je vraag. Je figuurnaden op de schouders zou ik richting je armsgaten strijken.

   Succes.

   Mvgr. Linda

   1. Om de naden van een prinsessenlijn te stikken, moet je de naden dan openstrijken of samen naae 1 kant, en zo ja naar welke?

    1. Beste Pita,

     Persoonlijk strijk ik een prinsessenlijn samen richting de zijnaad. Daarbij knip ik in de ronding geen driehoekjes uit, maar pers ik deze netjes glad op een persbol.

     Hopelijk lukt het je op deze manier. Mocht je nog meer vragen hebben, laat het me gerust weten.

     Mvgr. Linda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen:

meer zoals dit:

Ebook naaiwijzer

E-BOOK: 5 VEEL VOORKOMENDE FOUTEN!

WAAROM JOUW ZELF GENAAIDE KLEDING NIET STAAT.