anydress logo zwart
Menu
Roklengtes

Wat is jouw perfecte roklengte??

De perfecte roklengte!

Het silhouet van een rok kan een heleboel doen voor je figuur, maar hoe zit het eigenlijk met de lengte? Het zal je vast zijn opgevallen dat de ene rok beter staat dan de andere maar hoe kom je erachter op welke lengte je een patroon moet afknippen? Om die vragen te kunnen beantwoorden, kijken we eerst naar het lichaam. Hoe zien je benen eruit? Als je slanke benen hebt, zullen veel lengtes goed staan. Zijn ze echter wat voller, dan kan je beter kiezen voor een rok die net boven of op het dunste gedeelte van de knieën komt. Onze ogen stoppen namelijk bij een onderbreking van een geheel. Door de horizontale lijn van je rok op een slank gedeelte te leggen, registreren we automatisch de rest als een stuk slanker.

Hoe zie je welke lengte meer voor je doet?

Pak een grote doek of sjaal en ga voor de spiegel staan. Houd de doek voor je met de onderkant op de grond en de bovenkant in je taille (of waar je je rokken normaal gesproken draagt). Beweeg hem langzaam omhoog. Kijk vooral naar je benen en wat voor effect het hierop heeft. Het kan zijn dat je een beetje moet zoeken voor je de juiste lengte(s) hebt gevonden maar vergeet niet dat de aanhouder wint. Elke centimeter kan namelijk een verschil maken.

Liever een rekenmiddel? Dat kan natuurlijk ook!

Voor de reken liefhebbers onder ons, bestaat er een formule om de ideale roklengte uit te zetten; de Gulden Snede, ofwel Phi/? (niet te verwarren met Pi/π). Deze formule verdeelt de gemeten lengte in een speciale verhouding die de ideale roklengte aangeeft. Om dit te doen, meet je vanaf je schouder recht naar beneden en deel je dit getal door 1,618. Vergeet niet om je schoenen aan te doen, dit is namelijk van invloed op de uitkomst. Draag je hakken van verschillende hoogtes, neem dan een hoogte dat overeenkomt met wat je gemiddeld draagt.

Stel dat je vanaf je schouder tot de grond 1,50 meter meet, je krijgt dan: 1,50 meter : 1,618 = 0,93 meter

Meet vanaf je schouder tot 93 cm en je hebt je ideale roklengte.

Tip: Meet vanaf de onderkant van de 93 cm tot aan je taille zodat je een makkelijk uitgangspunt hebt voor de benodigde lengte van de rok. Nu weet je precies hoe lang de rok moet zijn die je moet kopen of maken.

De meest voorkomende roklengtes

Een mini rok geven je benen extra lengte, wat voor korte vrouwen van pas kan komen. Heb je echter lange benen, dan kan dit in je nadeel werken. Kies dan liever voor een midi of maxi rok. Ook vrouwen met volle benen komen niet altijd weg met deze rokvorm omdat de nadruk teveel op het brede gedeelte wordt gelegd. Hoe kort de mini maximaal mag zijn, verschilt per persoon en wat voor panty je eronder draagt. Te kort kan namelijk ordinair overkomen terwijl een minirok met dikke panty of maillot al een heel ander beeld geeft.

Onder de term “midi” worden relatief veel lengtes verstaan; de ene vindt dat het onder de knie moet vallen, terwijl de ander eerder aan op of net boven de knie denkt. Het blijft in ieder geval zo dat de knie een belangrijk onderdeel is van deze lengte. Wil je de ideale midi rok? Maak dan gebruik van de informatie aan het begin van dit deze blog.

In tegenstelling tot de mini rok, kan de maxi rok door zo’n beetje iedereen gedragen worden. Let er enkel wel op dat wanneer je al klein bent, hij je niet nog kleiner maakt. Dit kan je doen door een top in dezelfde kleur te dragen, verticale strepen toe te voegen of te kiezen voor een maxi jurk. Ook helpt het om voor een recht(er) rokgedeelte te kiezen en er een hak onder te dragen.

Wat voor rok draag jij het liefst en waarom?

 

Liefs Jamie-Lee
Team Any Dress

6 reacties

 1. Een Alijn rok op de knie.
  Dit ivm mijn A/peerfiguur met lelijke benen.
  Een alijn doet echt iets voor m’n figuur. Voel me gelijk mooier, vrouwelijker en vijf kg lichter☺️

  1. Fijn hé. Zo zie je dus maar hoe de juiste roklengte en het juiste model het verschil kan maken. Hoe beter je weet wat bij je past en hoe je met kleding je sterke punten kunt accentueren, hoe mooier je je voelt.

   1. Mijn sterke punten zijn mijn lange slanke benen. Meestal draag ik een rok of jurk tot boven de knie. Maar in een frivole bui leg ik graag wat meer de nadruk op mijn benen door een minirokje en hakken te dragen. Voor het zakelijke accent dan wel in combinatie met een blazer of blouse met lange mouwen.

    1. Hoi Robine, net boven de knie of een minirok zijn bij lange benen inderdaad super rokken om te dragen. Als je nog eens wat anders wilt proberen, dan werkt ook een lange maxi-rok in een wat wijder uitlopend model heel goed. Dan hebt je voor een zakelijk accent niet eens meer die blazer nodig. Nette blouse erop, hakken eronder en gaan. De truc is dan een mooie split aan één kant zodat tijdens het lopen je been er af en toe mooi uitpiept. Gr. Linda

 2. Allemaal leuk en aardig maar dit is een persoonlijke smaak dat niet opgelegd dient te worden door een ander. Wat voor de één lelijk is, kan voor een ander juist perfect zijn. Leuk artikel maar het legt in zekere mate een indirecte vrijheidsbeperking op.

  1. Beste Petar,

   Het is absoluut niet mijn bedoeling iets op te leggen en een vrijheidsbeperking op te leggen. Je bent ten alle tijde vrij om te dragen wat je zelf mooi of fijn vind. En elke man en vrouw is goed zoals deze is!

   Er zijn echter dames die het lastig vinden om te achterhalen wat hen goed staat. Middels dit blog probeer ik handvaten te geven om dit voor jezelf te ontdekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen:

meer zoals dit:

Ebook naaiwijzer

E-BOOK: 5 VEEL VOORKOMENDE FOUTEN!

WAAROM JOUW ZELF GENAAIDE KLEDING NIET STAAT.