anydress logo zwart
Menu
Proefmodel Blog

Proefmodel maken, moet dat nou echt?

Moet ik echt een proefmodel maken? Tijdens de lessen worden er veel projecten gemaakt uit de Knip, Burda of LaMaisonVictor. Nu is uit ervaring gebleken dat maar heel weinig mensen daadwerkelijk passen in de maten van deze bladen. Patronen uit deze bladen worden namelijk net als kleding uit de industrie gemaakt naar standaard matentabellen. Velen van ons naaien zelf kleding, omdat zij niet de juiste pasvorm in de winkel kunnen vinden. Daardoor klinkt het bijna logisch dat dit bij de maten in de patroonbladen dus ook niet overeenkomt.

Waarom een proefmodel?

Bij het meten van de maten en het vergelijken met de matentabel komen we vaak uit op extreem grote maten. Daarom is het verstandig om een proefmodel te maken. Ik adviseer om dit in de maat te doen die je over het algemeen draagt.

Sommigen ervaren dit als een hoop extra werk, maar uiteindelijk heeft het maken van een proefmodel ook veel voordelen:

  • Je kunt namelijk checken of het model je bevalt
  • Of de pasvorm naar wens is
  • Of het model je goed staat
  • Of het de juiste zones accentueert
  • En je doet extra naai ervaring op

Er zijn nog veel meer voordelen op te noemen, maar één van de belangrijkste is het voorkomt teleurstelling dat het kledingstuk niet zo uitpakt als dat je je had voorgesteld. Zo voorkom je dus ook dat je mooie en dure stof voor niets verknipt.

Nog niet overtuigd?

Nog een reden waarom ik zelf altijd met proefmodellen werk is om zelf getekende patronen te controleren, verhoudingen te checken en gemaakte keuzes goed of af te keuren. Dit is met name heel handig voor maatwerk. Maar het zorgt er ook voor dat je je klant kunt laten zien wat ze kunnen verwachten. Aangezien jullie allemaal maatwerk voor jezelf maken en dus eigenlijk jullie eigen klant zijn zou ik dus bijna zeggen dat het een pré is.

Soms zitten er in patronen verwerkingstechnieken die je nog niet eerder hebt toegepast, of zoals in de bladen vaak voorkomt, verwerkingen die moeilijker worden gemaakt dan nodig. Deze kun je dus mooi uitproberen in je proefmodel en besluiten of je ze op deze manier of een andere manier wilt toepassen.

Heb ik je inmiddels overtuigd? Wat zou voor jou de reden zijn om een proefmodel te maken??
Lfs Linda

Wil jij meer dan alleen een proefmodel maken? Wil je dieper op de technieken ingaan?? Dan is de Masterclass ‘Jurk’ misschien iets voor jou! We starten 19 mei a.s. https://anydress.nl/masterclasses-kleding-maken/6-daagse-masterclass-jurk/

 

Wil jij in het vervolg geen blog missen?? Schrijf je dan direct in.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen:

meer zoals dit:

Ebook naaiwijzer

E-BOOK: 5 VEEL VOORKOMENDE FOUTEN!

WAAROM JOUW ZELF GENAAIDE KLEDING NIET STAAT.