anydress logo zwart
Menu
blog - patroon op stof leggen

Patronen juist op de stof leggen – jouw sleutel tot naaisucces!

Patronen juist op de stof leggen – jouw sleutel tot naaisucces!

Hoe gaat het met jou na de feestdagen? Hopelijk heb je wat kunnen uitrusten. De kerstboom is weer opgeborgen, het vuurwerk is geknald, en wellicht ben je nog aan het nagenieten van die paar extra vrije dagen. Daarom even een kleine speldenprik van mij om je weer in de naaimood te krijgen, want wie weet heb je nog een lekker rustig weekend voor de boeg, waarin je heerlijk achter je naaimachine kunt kruipen.

Stap 1: Stof voorbereiden – de eerste stap naar naaisucces

Voordat je überhaupt aan het patroon denkt, is het van belang om je stof goed voor te bereiden. Wassen of doorstomen is de eerste stap. Maar let op! Het is cruciaal hoe je je stof opvouwt na het wassen. Onthoud: zelfkanten in de lengterichting op elkaar, niet in de breedterichting. Zo behoud je de juiste stofbreedte en vermijd je onnodige verrassingen.

Stap 2: Patronen juist op de stof – een kunst op zich

Als naaister met enige ervaring deel ik graag mijn geheimpje: ik leg mijn patronen altijd op de goede kant van de stof. Waarom? Simpelweg omdat je zo mogelijke beschadigingen of weeffouten direct ziet. Niets is frustrerender dan alles knippen en dan pas ontdekken dat er iets mis is met de stof.

Stap 3: Alles dezelfde kant op

We kennen allemaal het dilemma van te weinig stof. Toch adviseer ik je om je patroondelen allemaal in dezelfde richting te leggen. Het voorkomt problemen met patronen, vleug, of kleurverschillen door lichtval. Een beetje extra stof kopen is altijd beter dan spijt hebben van een mislukt project.

Stap 4: Bloemen omhoog! – speciale aandacht voor bloemige stoffen

Werken met bloemige stoffen? Zorg ervoor dat je bloemen omhoog staan! Niemand wil dat zijn bloemen eruitzien alsof ze dorst hebben. Het is een subtiele, maar belangrijke tip om je creaties levendig te houden.

Stap 5: Recht van draad – de finishing touch

Last but not least, zorg ervoor dat je patronen recht van draad liggen. Gebruik de recht van draadlijn op elk patroondeel als je kompas. Leg deze lijn evenwijdig aan de zelfkant, meet van begin tot eind, en voilà, je patroon ligt recht van draad.

Jij kan dit! – tijd voor actie

Nu je stof en patronen klaarliggen, kun je eindelijk beginnen. Het leggen van patronen op de stof is geen simpele taak, maar met deze tips ben jij er helemaal klaar voor. Veel plezier met naaien!

De Naaiwijzer – jouw onmisbare gids

En voordat ik afsluit, wil ik jullie herinneren aan een onmisbare tool voor elke naaister: de Naaiwijzer. Hierin vind je antwoorden op de meest gestelde vragen over naaien. Van slimme volgordes tot onzichtbare zomen, de Naaiwijzer is jouw gids naar naaisucces.

Speciale actieprijs – slechts 9,- in plaats van 19,-!

Voor een beperkte tijd bied ik jullie de Naaiwijzer aan voor slechts 9,- in plaats van 19,-. Klaar om je naaivaardigheden te verbeteren? Bestel nu de Naaiwijzer en geef jezelf een goeie basis voor al je naaiprojecten!

Happy sewing!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen:

meer zoals dit:

Ebook naaiwijzer

E-BOOK: 5 VEEL VOORKOMENDE FOUTEN!

WAAROM JOUW ZELF GENAAIDE KLEDING NIET STAAT.