anydress logo zwart
Menu
Blog keuzestress

Keuzestress!!

Keuzestress!!

Om maar meteen met de deur in huis te vallen … keuzes maken is niet mijn ding. Heel soms komt het goed, maar veel vaker zit ik met de handen in het haar.

Zóveel keuzes op één dag?

Enig idee hoeveel keuzes we gemiddeld per dag maken? Hou je vast … dat zijn er 30.000! Daar is serieus onderzoek naar gedaan, net als de basisredenen waarop onze keuzes gebaseerd zijn. Ze komen overeen met vijf heel menselijke behoeftes: overleving, liefde & erbij willen horen, macht, vrijheid en plezier. Zo bezien, bestaat onze hele dag uit keuzes maken. Om precies te zijn elke drie seconden, ook dat is serieus onderzocht. Wel herkennen we sommige keuzes niet meer als zodanig, omdat ze een automatisme zijn geworden. Maar toch, 30.000 😅

Keuzestress en naailes

Het zal je dus niet verbazen, dat ook naailes keuzestress geeft. Welk patroon wil je gebruiken? Welke stof ga je kiezen? Zal je die stof wel of niet kopen, want er is niet meer zoveel van? Ga je dat randje doorstikken, of niet? En zo kan ik nog wel even doorgaan. Twijfel je over je keuze, dan betekent dat dat je er eigenlijk niet honderd procent van overtuigd bent. Er is in de wereld van nu zo ontzettend veel mogelijk. Mogelijkheden die we ook nog eens allemaal willen verkennen. Het gevolg: veel te veel keuzes, waardoor we het soms gewoon niet meer weten.

Hoe kies je dan wél?

De generatie vóór ons benijdt onze generatie om alle keuzemogelijkheden die we hebben, terwijl wij de vorige generatie juist benijden om de beperkte keuzes die zij hadden. Lekker overzichtelijk als er niet zoveel te kiezen valt, toch? Typisch gevalletje van elk nadeel heeft z’n voordeel. Zal allemaal wel, maar hoe ga je dan die keuze maken?

Tackle the overwhelming clutter, op z’n Schiedams gezegd 😉 Oftewel: beperk je keuzes. Bedenk wat je echt zou willen, als je nergens rekening mee hoeft te houden. Keuzestress ontstaat juist door dat rekening houden met. Laat me je weer even mee terug nemen naar keuzestress bij de naailes. En hoe je die stress de nek kan omdraaien.

Welk patroon wil je gebruiken?

Heb je tijd, zin en energie om iets uit te testen, kies dan een nieuw patroon van een kledingstuk dat je graag draagt. Liever een snel project, even geen zin om zoveel na te denken, of sla je liever een aantal stappen uit het proces over? Ga dan voor een bekend patroon dat je door en door kent. Dit zorgt er meteen voor dat je de volgende vraag al gemakkelijker kunt beantwoorden.

Welke stof ga je gebruiken?

Als je een patroon voor een tweede keer maakt, dan is de keuze voor een stof niet zo moeilijk. Heb je bij je eerste versie een effen stof gebruikt, kies dan nu bijvoorbeeld een print. Of vice versa. Weet je nog niet hoe of wat, lees dan de patroonbeschrijving. Daar staat meestal vermeld welke stof je het beste kunt gebruiken. Hoef je alleen nog maar te kiezen voor een kleur, effen of print.

Koop je die stof wel of niet, want straks is ‘ie misschien op?

Weet je al wat je van die stof wilt maken en is er genoeg van? Dan zou ik de stof meteen aanschaffen. Heb je nog geen idee, laat de stof dan lekker liggen. Stel jezelf ook de vraag waarom je twijfelt of je de stof wilt kopen. Gaat het om geld, laat de stof dan beter liggen. Vind je de stof leuk, maar weet je niet wat je ervan moet maken? Ga dan na of de stof leuk genoeg is om je voorraad aan te vullen, of dat het eerder gaat om FOMO … je weet wel: fear of missing out. En aan achteraf spijt hebben, doen we niet. Is de stof uiteindelijk op, dan was ‘ie gewoon niet voor jou bestemd!

Ga je dat randje doorstikken, of niet?

Stel jezelf de vraag of doorstikken noodzakelijk is, of alleen voor de sier. Bij ‘noodzakelijk’ heb je het antwoord op je vraag al. Bij ‘sier’ kun je het beste een proeflapje maken en dat op de plek leggen waar het zou moeten komen.  Nu kun je makkelijk je keuze maken.

Zandloper

Van een keuze komt een keuze. Heb je één vraag beantwoord, dan volgt snel weer een nieuwe keuze. De meest succesvolle mensen hebben dat succes bereikt door snel te kiezen en de vraag niet te lang te overdenken. Daarom deel ik als bonus nog twee ultieme tips.

  • Gebruik een zandloper of andersoortige timer. Als de tijd om is, moet je gekozen hebben. En is het verboden om daarna nog van keuze te wisselen. Het gaat maar om stoffen, patronen en naaiprojecten. Geen levensbedreigende halszaken, hè?
  • Kies wat voor jou goed voelt, waar jij blij van wordt en laat je niet afleiden door wat anderen vinden.

Natuurlijk kun je niet altijd voor jezelf kiezen, maar in 99 procent van de gevallen wel. Daardoor leren we beter te voelen wat we zélf willen en ons niet zo veel van anderen aan te trekken
Het lijkt allemaal zo makkelijk als ik dit schrijf en jij dit leest. Toch kan ik niet ontkennen dat ik ook nog regelmatig struggle met al die 30.000 keuzes. Echt hè …

Wat is jóuw ultieme keuzetip?

 

Lfs Linda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen:

meer zoals dit:

Ebook naaiwijzer

E-BOOK: 5 VEEL VOORKOMENDE FOUTEN!

WAAROM JOUW ZELF GENAAIDE KLEDING NIET STAAT.