anydress logo zwart
Menu
Blog Negatieve gedachten naaien

Heb jij ook onzekere gedachten over naaien?

3 ONZEKERE NAAI GEDACHTEN OMDENKEN

Herken je dit ook bij jezelf? Die onzekere gedachten? ‘Ik ga geen blouse naaien want een kraag opzetten lijkt me zo ontzettend moeilijk’. Waarop je medecursist zegt, ‘dat heb ik nou ook met het inzetten van een broekrits, poeh, dat vind ik zo ingewikkeld’. Oftewel een onzekere gedachte! En geloof me, een onzekere gedachte zal het maken van die kraag en het inzetten van die broekrits echt niet gemakkelijker maker.

Eigenlijk vergeten we ook iets in deze volgorde, zoals mijn vriendin altijd zegt ‘kon je in één keer fietsen’? Nee, toch? Nou dat is hetzelfde als met naaien. De eerste keer is het best moeilijk en inspannend, de tweede keer is het moeilijk en de derde keer ga je er eens even goed voor zitten. Al met al moeten we in plaats van  het niet te doen, juist meters maken.

De onzekere gedachten over ‘Pasvorm problemen’

Velen van ons raken gedemotiveerd, waaronder ook ikzelf, als de pasvorm van je genaaide kledingstuk niet goed is. Je hebt er ten slotte veel tijd en aandacht aan besteed.

Nu zijn sommige van deze problemen nog wel eenvoudig op te lossen door hier en daar wat in te nemen of te verstellen, alleen dat maakt je stuk er over het algemeen niet mooier op. De manier om dit in de toekomst te voorkomen is om een proefmodel te maken. Dit hoeft niet zo netjes als je echte stuk, maar zo kun je wel achterhalen hoe de pasvorm is en je patronen alvast aanpassen, zodat je echte kledingstuk wel goed zit.

Ook een goede oplossing hiervoor is om les te nemen, zodat je leert snappen waardoor bepaalde fouten ontstaan en je dus inzicht krijgt in het probleem.

Over ‘Tijd verspilling’

Ook zo’n herkenbare in mijn beleving. We willen allemaal iets moois maken, al dan niet voor onszelf of voor onze gezinsleden, maar als het dan niet in 1 keer goed gaat zijn we dus bang dat we onze spaarzame tijd hebben verdaan met het maken van een kledingstuk wat uiteindelijk niet gedragen wordt. Persoonlijk ervaar ik dit bij het naaien van mijn lingerie. Man man man, wat een gevoel van tijdsverspilling. Helemaal omdat je bij lingerie niet tussentijds kunt passen en dus helemaal opnieuw moet beginnen.

Op zo’n moment is het belangrijk dat je jezelf leert omdenken. Ik zeg niet dat het altijd gemakkelijk is, maar verloren tijd is het natuurlijk niet. Je hebt er sowieso wat van geleerd. En naaien is net als fietsen, hoe vaker je het doet, hoe gemakkelijker het gaat. Ofwel meters maken.

Over ‘Stof verspilling’

Je hebt dat hele mooie stofje op de kop getikt, je hebt al een tijdje gewacht om het te gaan gebruiken zodat je zeker wist wat je ervan wilde maken en dan moet de schaar erin. Als dat nou maar goed gaat, want anders heb ik dadelijk nog niets aan dat mooie stofje gehad.

Deze angst herken ik dus helemaal niet. Want het is tenslotte maar een stofje! Ik heb inmiddels dan ook de schaar gezet in stofjes van 100 euro per meter of meer. En knip met alle gemak in stofje van cursisten. Natuurlijk is het jammer als het niet lukt er iets moois van te maken, maar als je er niets van maakt kun je er ook niet van genieten, want dan blijft het ook maar op de plank liggen.

Plus als je de eerste angst uit dit blog hebt overwonnen, valt er eigenlijk niet meer zo veel te vrezen van deze angst.

Aan de slag dus zou ik zeggen en mocht één van de onzekere gedachten zich onderweg voordoen, dan weet je nu hoe je hem om moet denken!

 

Lfs Linda

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen:

meer zoals dit:

Ebook naaiwijzer

E-BOOK: 5 VEEL VOORKOMENDE FOUTEN!

WAAROM JOUW ZELF GENAAIDE KLEDING NIET STAAT.