anydress logo zwart
Menu
Kleur&Stijl

Kleur, wat doet het met en voor je?

Sommige van jullie houden enorm van kleuren, dat zie je terug in kleding, de aangeschafte stoffen, accessoires en vermoedelijk ook in het interieur. Anderen daarentegen houden er helemaal niet van en jullie zien we dan ook voornamelijk in zwart. Kleuren kunnen veel voor je doen, maar ook een averechts effect hebben. Zo kan een kleur je laten stralen en jonger laten lijken, maar ook het tegenovergestelde effect hebben, namelijk dat het je vermoeidheid toont of dat je er ouder door lijkt. En dat willen we natuurlijk niet.

Soorten kleur

Er zijn verschillende soorten kleuren en al deze soorten hebben een andere uitwerking op jullie als persoon. Onder andere qua innerlijk, uiterlijk, uitstraling, zelfbeeld en zelfverzekerdheid. Hier zijn hele studies en opleidingen aan geweid, maar ook met een wat simpelere uitleg kun je al het een en ander aan effect bereiken.

 • Heldere kleuren ,dit zijn complementaire ongemengde kleuren.
 • Gedempte kleuren, dit zijn kleuren gemengd met grijs.
 • Koele kleuren, dit zijn kleuren gemengd met blauw.
 • Warme kleuren, dit zijn kleuren gemengd met goud.
 • Lichte kleuren, dit zijn kleuren gemengd met wit.
 • Diepe kleuren, dit zijn kleuren gemengd met zwart.

Wat is jou juiste kleur?

Er zijn een 3 tal kenmerken die invloed hebben op wat voor jou de juiste kleuren zijn. En dus invloed hebben op het feit of een zelfgemaakt kledingstuk je wel of toch wat minder leuk staat, wel of niet flatteert en of het je wel of niet laat stralen nl:

 1. Je huidskleur
 2. Je haarkleur
 3. En de kleur van je ogen

Waar kun je onder andere op letten:

 • Oefen jezelf in goed kijken.
 • Kijk bij daglicht en neem de tijd.
 • Kijk goed naar wat een kleur doet met de kleur van je huid, haar en ogen. Licht het op, zie je frisser uit, maakt het je huid egaler, maakt het je ogen sprankelender, klopt het contrast met de kleur en de huid, haar en ogen of zie je meer rimpeltjes en lijnen in je gezicht, wordt je huid dof en je ogen donkerder.

Het effect van kleuren

Als een kleur geen positief effect heeft, wil dat niet zeggen dat je de kleur niet kunt dragen, maar dat je een ander soort kleur moet kiezen. Even een voorbeeld. Een cursist uit de Masterclass droeg graag de kleur bruin. Zij heeft rossig haar en een hele lichte huid. De kleur bruin die ze droeg was een gedempte bruin (dus gemengd met zwart). Het effect van deze kleur was dat haar huid nog lichter werd, en ze er dus bleek en ziekjes uit ging zien. De conclusie die we hieraan kunnen verbinden is dat het contrast tussen de kleur en haar huid te groot was. Vervolgens hield ik haar een warme bruin voor (gemengd met goud) en ontstond het tegenovergestelde effect namelijk ze kreeg veel meer kleur in haar gezicht en zag er gezond en stralend uit. Een kleine nuance, een groot verschil.

Vind jij nu net als ik het ontzettend leuk om je eigen jurken zelf te maken? Maar ben je toch nog regelmatig teleurgesteld in het eindresultaat? Heb je het idee dat de juiste kleuren en stijl, aangevuld met de juiste naaitechnieken en een op maat gemaakt patroon de oplossing kan zijn. Kijk dan eens even bij de Masterclass Jurk en kom vanaf 19 mei jou perfect zittende jurk, volledig in jou persoonlijke stijl, kleuren en maten maken.

Wil jij in het vervolg geen blog missen?? Schrijf je dan direct in.

2 reacties

  1. Hoi Babbette,

   Kleurencheck is altijd handig. Geeft je gewoon wat meer inzicht en maakt keuzes makkelijker. Als je nog eventjes geduld hebt, want er is een digitale kleur- en stijlchecker in de maak!

   Kleurige groeten,
   Linda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen:

meer zoals dit:

Ebook naaiwijzer

E-BOOK: 5 VEEL VOORKOMENDE FOUTEN!

WAAROM JOUW ZELF GENAAIDE KLEDING NIET STAAT.