Toekomst mode

De toekomst van Mode!

Mode komt en gaat in golfbewegingen. En zoals we allemaal weten komt mode uit een bepaalde periode ook steeds weer terug. Wordt het dus niet eens tijd voor wat nieuws?

Amber Jae Slooten

Zie je het voor je? We dragen allemaal hetzelfde pak en kunnen onszelf in de toekomst kleden met hologrammen. Dit radicale idee is van Amber J. Slooten wat zij onlangs presenteerde op de Dutch Design Week. Een complete collectie gemaakt op de computer zonder te verspillen, zonder fysieke kledingstukken en  modellen.

Voor de meesten van ons is dit misschien wat vergezocht. Maar het geeft wel aan dat de mode aan het veranderen is. En het is uitermate circulair, recycled en duurzaam. Woorden die de laatste tijd behoorlijk in de mode zijn en overigens niet alleen in de mode worden gebruikt.

Zero Waste Daniel

Ondanks dat levert het wel een nieuwe vorm van mode zoals bijvoorbeeld Zero Waste Daniel, een kledingmerk wat voor 100% is gemaakt van ‘scrap material’. Met als voordeel dus geen verspilling maar ook uniciteit, want er zal nooit een 2de exact hetzelfde exemplaar zijn.

Nog een dergelijk voorbeeld is The Girl and the machine. Een modelabel bestaande uit 3D geprint breiwerk, wat volledig aan de wensen van de klant kan worden aangepast. En custome made wordt geprint.

Optitex

Zoals je ziet ook in de mode is de digitale wereld niet meer weg te denken. Zo is Optitex (de softwarefabrikant waar ik mijn patroontekensoftware van heb) bezig met onder andere 3D visualisatie. Zo bestaat er al de mogelijkheid om via het programma een kledingstuk in elkaar te naaien en op de paspop te plaatsen welke de exacte maten heeft van het door jou gewenste menselijk lichaam. Waarna het vervolgens valling, plooien en te strak of te wijdt laat zien.

Verder proberen zij het proces te veranderen via de digitale wereld. Een bedrijf ontwikkeld digitaal een collectie, de klant bewonderd de collectie en kiest het gewenste model, veranderd indien nodig wat maten, kleuren en mouwlengtes en stuurt de opdracht naar de fabrikant. De fabrikant produceert het kledingstuk en levert het via het bedrijf wat de collectie heeft samengesteld aan de klant.

Mogelijkheden

Heel veel nieuwe mogelijkheden dus. De ene mogelijkheid misschien wat meer realistisch dan de ander, al kunnen de dingen snel gaan. Ofwel Mode blijft, vind ik,  een interessante industrie waar ondanks de herhaling toch steeds weer nieuwe producten worden ontworpen en waar steeds weer wat nieuws te leren valt en waar. Op wat voor manier dan ook.

Wat voor mogelijkheden zie jij in de toekomstige mode?

 

Lfs Linda

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *