anydress logo zwart
Menu
5 eenvoudige tips om je naaiwerk te verbeteren

5 Eenvoudige tips om je naaiwerk te verbeteren

Of je nu een beginner of een gevorderde naaister bent. Hoogstwaarschijnlijk heb je altijd de wil om je naaiwerk te verbeteren. Dit kan door ingewikkelde technieken aan te leren, maar soms kom je met een aantal eenvoudige tips ook al een heel eind. Dan kunnen die ingewikkelde technieken altijd nog 😉

Tip 1: Focus op je naaiwerk

Hou je aandacht erbij en focus je op je naaiwerk. Lees op je gemak de patroonomschrijvingen door en maak waar nodig aantekeningen. Zo verzamel je al de nodige informatie. Bijvoorbeeld hoeveel naadwaarde je moet gebruiken, welke accessoires je nodig hebt en of je stof geschikt is voor het door jou gekozen project.

Maar je komt er ook achter wat vermoedelijke de moeilijke stukken zijn, deze kun je dan inplannen op een gunstig moment. Een moment waarop je nog lekker fris en scherp van geest bent bijvoorbeeld.

Tip 2: Knip je naaiwerk secuur

Hoe secuurder je knipt hoe gemakkelijker en hoe netter je naaiwerk zal worden. Gebruik daarom een  goede degelijke en scherpe stofschaar of rotary cutter. Het is misschien even een investering, maar uiteindelijk bespaar je jezelf de helft van de tijd.

Wat extra helpt is om de gewenste naadwaarde even met een krijtje aan te tekenen op je stof. Ook hierdoor zal je netter kunnen knippen.

Nu beschikt niet iedereen over een eigen naaikamer, maar een tafel van een beetje formaat om aan te knippen is wel aan te raden. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de eetkamertafel. Hier kan je gemakkelijk omheen lopen, wat het knippen op de juiste manier (grootste gedeelte aan de rechtkant van de schaar) zal vereenvoudigen.

Tip 3: Afwerking

Leer jezelf aan dat je na het stikken van elke naad zowel de begin als de einddraden afknipt. Je de naad open of de juiste kant op strijkt en je naden terug knipt en vervolgens afwerkt met een zigzagsteek of een locker.

Hierdoor voorkom je dat draadjes in de weg of de knoop gaan zitten, je naden doen wat ze zelf willen, ze dikke proppen of richels vormen of rafelen tijdens het dragen.

Tip 4: Strijken

Ja, ik weet het. Velen van ons zijn absoluut geen fan van strijken. Maar ik beloof je dat je werk er stukken beter uit zal gaan zien. Strijk elke naad nadat je hem gestikt hebt. Strijk regelmatig kreuken uit je werk, dit voorkomt plooien die je er per ongeluk in kunt stikken en strijk voor.

Wil je een zoom op 2.5 cm breed, strijk dan eerst de stof op 2.5 cm om waarna je het vastspeld en stikt. Deze extra stap zal ervoor zorgen dat je zoom mooier wordt, maar ook gemakkelijker verwerkt kan worden.

Tip 5: Alle tijd

Last but not least, zorg ervoor dat je geen haast hebt. Als je maar 30 minuten hebt, zorg er dan voor dat je iets doet wat je ook af kunt ronden in 30 minuten. Deel je naaiwerk dus op in kleine delen. Probeer niet iets wat 45 minuten de tijd kost in 30 minuten te duwen, want dan zal je geheid niet tevreden zijn met het resultaat. En daar doe je het niet voor.

Een deadline helpt over het algemeen ook niet. Een deadline is prima, maar wees ook bereid als het er naar uit ziet dat je de deadline niet haalt deze gewoon te verschuiven.

Welke tip moet jij nodig gaan toepassen?

 

Lfs Linda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen:

meer zoals dit:

Ebook naaiwijzer

E-BOOK: 5 VEEL VOORKOMENDE FOUTEN!

WAAROM JOUW ZELF GENAAIDE KLEDING NIET STAAT.