Menu

Zwart kleedt af … toch?

Het is jou vast ook van jongs af aan al ingeprent. Zo’n waarheid als een koe. Zo’n uitspraak die niemand ter discussie stelt, omdat het nu eenmaal zo is. Tenminste, als je vrouw bent. Van moeder op dochter, al generaties lang, geldt de regel: zwart kleedt af. Zwart laat ons als bij toverslag slanker lijken en zorgt dat alle oneffenheden als sneeuw voor de zon (of liever: schaduw) verdwijnen. Maar is dat wel zo?

Zwart kan absoluut prettig afkleden, maar pas op. Als zwart niet goed bij jou past, dan kan het een compleet ander effect hebben. Ik zal je uitleggen wat ik daarmee bedoel.

Kleurtypes

Sommige kleurtypes gedijen niet goed bij zwart. Zoals ik. Zwart komt al heel wat jaren mijn garderobe niet meer in, omdat het alle kleur uit mijn gezicht trekt. Ik heb een vrij lichte, bleke huid en geloof me, dan is zwart echt een no go. Of het wel goed met me gaat, vragen mensen dan. En als ik in de spiegel kijk, dan heb ik er inderdaad weleens beter uitgezien. Wat natuurlijk niet de bedoeling is …

Oké, dus zwart kan mensen zoals ik er minder flatteus uit laten zien. Maar hoe zit het dan met het vermeende afslankende effect? Mwah, valt tegen. Zwart absorbeert namelijk al het licht, waardoor jouw zwarte kledingstuk als één groot vlak oogt zonder diepte. Het enige wat je dan nog ziet, zijn de contouren. Met als gevolg dat je er niet slanker, maar juist massief uitziet.

Zwart verbannen?

Moet je zwarte kleding dan voorgoed verbannen? Tuurlijk niet. Het licht-absorberende effect wordt een stuk minder als je wat levendigheid aan het zwart toevoegt. Dat doe je bijvoorbeeld met  verschillende structuren, met glans, pailletten of kralen. Zorg voor semi-transparante vlakken met kant of voile, zodat er huid zichtbaar is. En gebruik sieraden om de boel wat op te lichten, de aandacht te verplaatsen en het zwarte vlak te doorbreken.

Misschien is het tijd om ook eens met andere kleuren te experimenteren. Met donkere kleuren bijvoorbeeld, want die hoef je echt niet links te laten liggen. Daarmee bedoel ik diepe, gedempte kleuren. Dat zijn kleuren die met zwart of grijs zijn gemengd. Denk aan grijsblauw, grijsgroen, taupe, nachtblauw, donkerpaars of antraciet. Combineer dit vervolgens met een lichtere kleur die bij jouw kleurtype past. Dat kunnen kledingstukken zijn, maar ook accessoires.

De donkere kleur het dichtst bij je huid zorgt voor diepte en de lichtere kleur voor een verticale belijning. Het effect? Je oogt langer en dus, jawel, slanker!

Kleurtype ontdekken

Fijn dat ik weet wat míjn kleurtype is, maar hoe zit het met dat van jou? Geen idee? Check dan eens mijn e-book Ontdek jouw Kleur en stijl. 

Niet alles valt of staat overigens met kleur. Stijl en shape hebben ook invloed. Ik kan nu wel leuk roepen dat je kant of transparantie toe moet voegen aan je zwart, maar wat als je daar niet van houdt? Dan is het dus niet jouw stijl. Verder heb ik ook uitgelegd, dat bij zwart alleen de contouren zichtbaar blijven. Het kan dan ook al voldoende zijn om je contour aan te passen.

Kleur, Stijl & Shape

Er is nog zoveel meer te vertellen over kleur, stijl en shape. Meer dan je in één bericht kunt vertellen.

Zo bestaan er grofweg 6 stijl types:

 • Naturel
 • Tijdloos chique
 • Gamine
 • Romantisch
 • Creatief en
 • Flamboyant.

Heb jij enig idee welk stijltype jij bent? In het e-book over Kleur en Stijl, leer ik je zowel jouw eigen Kleur als je Stijltype ontdekken. In het e-book vertel ik je er alles over en geloof me, het zal je enorm verrassen!

Tipje van de sluier? Zwart komt maar heel zelden in het kleurtype van vrouwen voor!

 

Liefs Linda

 

2 reacties

  1. Hoi Carla,
   Als je je herkent in onderstaande tekst, dan is dit hoogstwaarschijnlijk je hoofd stijlpersoonlijkheid inderdaad.

   Flamboyant: Toegepast in de stijlpersoonlijkheid betekent dit dat je houdt van groots, extravagant en theatraal. Je draagt lekker eigenzinnige design, geeft de voorkeur aan leer en hebt een zwak voor Asymmetrisch. Er wordt gebruik gemaakt van grootse maar sobere belijningen en legt de nadruk op slechts één kledingstuk. Veelal gebruikt met primaire unikleuren gecombineerd met zwart en een gedurfde print.

   Liefs Linda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen:

meer zoals dit:

E-BOOK: 5 VEEL VOORKOMENDE FOUTEN!

WAAROM JOUW ZELF GENAAIDE KLEDING NIET STAAT.