anydress logo zwart
Menu
Blog Zuinigheid

Zuinigheid met vleit….

Van mijn ouders vroeger hoorde ik regelmatig de zin ‘Zuinigheid met vlijt, bouwt huizen als kasterelen!’

In mijn jaren dat ik bij Expresso Fashion op het atelier in Amsterdam werkte, was zuinigheid tot op de mm-er het uitgangspunt. 2 mm-er minder stofverbruik voor één model, zorgt voor 20 cm-er minder stofverbruik bij 100 modellen en 2 meter minder stofverbruik bij 1000 modellen. Alles om de kostprijs zo zuinig mogelijk te houden.

Tijdens de workshop ‘Jurk in 1 dag’, waren er twee vriendinnen die beiden dezelfde stof gebruikten. De ene vriendin wilde haar jurk eigenlijk wat langer. Het gevolg was alleen dat ze daardoor twee keer de lengte van de stof nodig had. Geen probleem natuurlijk, alleen als je twee keer de lengte nodig hebt, blijven er vaak grote stukken stof over waar je niet meer zoveel mee kan.

Dus zochten we een oplossing! DE GOUDEN TIP, leg je patronen van beiden jurken samen in.

Doordat de vriendin net iets smaller was in de taille paste haar jurk naast de jurk van de andere vriendin. Waardoor deze eenvoudig haar jurk langer kon maken en er geen grote verloren stukken stof overbleven.

Hele goede zuinigheid dus!

Regelmatig zie ik echter ook verkeerde zuinigheid zoals:

  • Weinig geld uitgeven aan stof. Vaak is de kwaliteit dan ook veel minder en is de stof daardoor lastiger te verwerken.
  • Weinig geld uitgeven aan garen, fournituren, naaimachine of gereedschap. Het gezegde ‘Goed gereedschap is het halve werk’ bestaat echt niet voor niets!
  • Niet voldoende stof kopen, waardoor je als er iets mis gaat niets meer kunt aanpassen. Ook zonde, want eigenlijk ben je dan helemaal niet zuinig. Meestal eindigt dit naaisel namelijk in de het ronde archief.

Met zuinig zijn is dus absoluut niets mis, maar denk wel goed na waar je zuinig mee wilt zijn.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen:

meer zoals dit:

Ebook naaiwijzer

E-BOOK: 5 VEEL VOORKOMENDE FOUTEN!

WAAROM JOUW ZELF GENAAIDE KLEDING NIET STAAT.