Oké misschien was het slimmer geweest deze blog te schrijven voordat ik de blog schreef over ‘De juiste werkvolgorde’ . Want voordat je natuurlijk begint aan het naaien van je kledingstuk gaat er nog wel het één en ander aan vooraf. Daarom onderstaand voor jullie een stap voor stap stappenplan ;).
Stap 1: Wat ga je maken?
Bedenk wat voor kledingstuk je wilt gaan maken en kies een model. Dit kan uit één van de naai bladen zijn, maar ook een gekocht los patroon.
Stap 2: Maten nemen
Meet je lichaamsmaten en vergelijk deze met de maten uit het blad of je gekochte patroon om te achterhalen welke maat overeenkomt met jouw gemeten maten. Nu komt het nogal eens voor dat als je de tabellen van de diverse bladen geloofd, je een veel grotere maat moet hebben dan normaal. Indien dit het geval is kun je ook uitgaan van je confectie maat of één maatje groter dan je confectie maat.
Stap 3: Patronen overnemen
Zoek de desbetreffende patronen erbij op de raderbladen van het modeblad of het tissue patroon bij een gekocht model. Neem vervolgens de door jou gekozen maat over. Kijk even goed welk soort streepje bij jouw maat hoort, want de verschillende lijnen lopen langs elkaar op het blad. Vergeet ook niet alle markering, draadrichtingspijlen en verbindingstekens over te nemen. Deze staan er namelijk niet voor niets.
Stap 4: Aanpassingen
Aangezien patronen overeenkomen met confectie maten en we uiteindelijk geen van allen ooit 100% een confectiemaat zijn, is het misschien nodig om je patroon te verlengen of te verkorten. Op gekochte patronen staat het punt waarop dit moet worden gedaan aangegeven op het patroon. Bij patronen uit de bladen kies je:
- Voor rokken de heuphoogtelijn
- Voor mouwen de ellebooglijn
- Voor broeken de kniehoogtelijn en zoomlijn
- En voor een top het midden tussen de borsthoogte en de taillelijn. Bij een hele zware boezem neem je juist de borsthoogtelijn!
Controleer of je alle delen hebt en meet je patroondelen na om te kijken of je inderdaad voldoende ruimte hebt om je reeds eerder gemeten lichaamsmaten erin te laten passen. Hou er rekening mee dat bij los gekocht patronen de naad vaak in het patroon verwerkt zit.
Stap 5: Benodigdheden verzamelen
Kijk vervolgens in de werkbeschrijving hoeveel stof en welke andere benodigdheden je nodig hebt om het door jou gewenste kledingstuk te kunnen maken. Zo zorg je ervoor dat je alle benodigdheden in huis hebt voordat je aan de slag gaat.
Stap 5 kun je eventueel ook als stap 2 uitvoeren.
Stap 6: Wassen en strijken
Was en strijk de stof voordat je er mee aan de slag gaat. Dit zorgt ervoor dat je op voorhand de krimp uit de stof haalt, waardoor je kledingstuk niet meer kleiner wordt nadat jij het helemaal op je eigen maten hebt gemaakt.
Stap 7: Aan de slag
Yes eindelijk is het dan zover. Een heerlijk moment, want sommigen vinden de voorgaande stappen een noodzakelijke kwelling.
Maar nu gaan we eindelijk dan de patronen op de stof leggen. In de meeste bladen wordt een voorbeeld getoond van de wijze waarop de patroondelen op de stof gelegd moeten worden. Persoonlijk maar ik hier geen gebruik van omdat de delen vaak veel te ruim liggen en dat kost stof.
Let er in elk geval op of er een vleug in je stof zit. Of er een print in je stof zit of bloemen. Want het zou zonde zijn als deze op zijn kop komen te staan. Zorg ervoor dat je op de goede kant van de stof speld (eventuele stoffouten zijn dan zichtbaar) en dat alle patroondelen dezelfde kant uit liggen.
Stap 8: Naadwaarde
Teken op de stof de naadwaarde aan. Bij naden over het algemeen 1 cm naad en bij zomen 2.5 cm bij rekbare stoffen en 4 cm bij niet rekbare stoffen. Sommigen tekenen hun naad liever aan op het patroon. Ik doe dit persoonlijk niet, waarom? Mocht je iets aan je patroon moeten wijzigen dan voorkom je fouten. Je zal niet de eerste zijn die verkeerd meet omdat je naadwaarde op je patroon hebt staan.
Hou er rekening mee dat bij los gekocht patronen de naad vaak in het patroon verwerkt zit en dat deze 1,5 cm is in plaats van 1.
Stap 9: Markeringen
Neem alle markering van het patroon over op de stof, door het geven van een knipje of het plaatsen van een doorslagdraadje. En dan JAAAAAAAAA kunnen we beginnen met naaien.
Succes
Lfs Linda
P.S. Stuur je ons een foto van het eindresultaat??