Menu

Is het al herfst in jouw kledingkast?

Inmiddels zijn we in Nederland wel gewend dat het in de zomer herfst en in de herfst voorjaar is. Toch vallen binnenkort de blaadjes van de bomen, lengen de avonden en moeten we uiteindelijk onze lichamen beschermen tegen de herfstige temperaturen. Tijd voor een switch van onze kleding!

Switch jij ook je kast?

Waar de één de complete herfst/winter- en lente/zomer-garderobe keurig gesorteerd in de kast heeft liggen/hangen, wisselt de ander per seizoen met de dozen van zolder of onder het bed. En de volgende heeft gewoon alles door elkaar in één kast. Hoe het er bij jou uitziet, is natuurlijk afhankelijk van de beschikbare ruimte in huis en portemonnee.

Slim switchen

Juist doordat de seizoenen in Nederland zo wisselend zijn, vinden veel dames het lastig om hun kledingkast te switchen: heb je net die lekkere warme truien tevoorschijn gehaald, vallen de mussen dood van het dak. Zorg er daarom voor

dat je in deze periodes laagjes kunt dragen.  Een t-shirtje met een kort mouwtje voor de warme dagen, maar een vestje ernaast voor als het wat frisser is.

Hoe ga je te werk?

Maar hoe ga je te werk? Haal om te beginnen alles uit je kast en maak een selectie van wat je de komende tijd zeker néet meer gaat dragen en wat misschien nog wel. De zeker-niet-stapel zoek je uit op wat versleten is en op wat mag blijven tot het seizoen zich weer aandient. Was, vouw, strijk en repareer waar nodig en berg dit netjes weg op de plek die jij er voor hebt bestemd.

Leg vervolgens al je kleding van het nieuwe seizoen naast de misschien-nog-wel-stapel.

De stapel sorteer je op combinaties: welk kledingstuk kan je combineren met een kledingstuk uit d collectie die je nu in de kast gaat hangen? Probeer er het liefst drie verschillende combinaties mee te maken. Kun je er niets mee combineren? Verplaats dit kledingstuk dan toch naar de zeker-niet-stapel.

Nu je alles van het oude seizoen hebt uitgezocht en weggeborgen, wordt het tijd voor het nieuwe seizoen. Loop deze kledingstukken nog eens door. Weet je zeker dat je alles wat je een jaar geleden hebt weggelegd weer gaat dragen? Weet je zeker dat alles nog past?? Maak hierin een selectie.

Check gelijk of er nog stukken zijn die je echt mist. Deze kun je dan gelijk op je TO-SEW lijst zetten voor de komende weken.

Alle kledingstukken die overblijven na je selectie van het vorige en komende seizoen en die nog in goede staat zijn, kun je verkopen of wegbrengen naar een kringloopwinkel. Zo maak je iemand anders blij met jouw overgebleven stukken.

Inruimen

Uitzoeken is één, maar inruimen is ook nog wel een dingentje voor sommigen. Hoe richt jij je kast het liefste in? De één hangt alle broeken bij de broeken, alle rokken bij de rokken, vouwt haar shirts netjes op stapeltjes en gooit ondergoed en sokken in een la. Terwijl de ander het liefst alles op hangertjes hangt en als kledingsetje bij elkaar.

De vraag is echter, wat zorgt ervoor dat het zo lang mogelijk overzichtelijk blijft? Persoonlijk hang ik de dingen het liefst zo veel mogelijk op en dan op kleur, gevolgd door de kleuren die er het beste bij passen. Zo kun je snel grijpen en combineren. Want als je net die dag geen zin hebt in dat setje wat je van te voren compleet in de kast hebt gehangen, dan moet je er nog een keer over nadenken. Voor veel mensen is dit geen fijne start van de dag 😉.

Kleine kledingstukken als sokken, panty’s en ondergoed liggen gesorteerd in verdeelvakken in mijn lades. En shirts en hemdjes liggen via de Marie Kondo-techniek opgevouwen in een andere lade.

Kies dus wat bij jou het beste past en wat zo lang mogelijk netjes blijft.

Ontbrekende stukken

Heb je veel ontbrekende stukken,of valt het wel mee? Maak een lijstje, bepaal wat je zelf kunt en wilt maken en wat je echt moet kopen. Maak vervolgens een planning voor wat je gaat maken en wanneer, inclusief boodschappenlijstje van wat je er voor nodig hebt. En voilà, je bent gelijk voorzien van projecten voor je volgende naaimomenten!

Maak ook een lijstje van de dingen die je wilt aanschaffen en ga gericht shoppen. Je weet namelijk wat je nodig hebt en waar het eventueel bij moet passen. En neem ook eens een kijkje bij tweedehands- of kringloopwinkels.

Hoeveel missende kledingstukken staan er nu op jouw TO-SEW lijstje?

2 reacties

  1. Hoi Linda
    Je hebt mij weer aan het denken gezet! Prima om het zo te gaan doen. Ik ga het eens georganiseerd doen dankzij dit blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen:

meer zoals dit:

E-BOOK: 5 VEEL VOORKOMENDE FOUTEN!

WAAROM JOUW ZELF GENAAIDE KLEDING NIET STAAT.