anydress logo zwart
Menu
Blog over de kleur Paars

Paars, wat heb jij met deze kleur?

In 2018 was de kleur Ultra Violet/Paars de kleur van het jaar volgens het Pantone Colour Instituut. Je zou verwachten dat je dan aan alle kanten deze kleur terug ziet komen. Maar niets is minder waar.

Wel heb ik sinds die tijd of misschien zelfs al wel langer de wens om meer Paars te dragen in mijn kleding. Maar dat blijkt nog niet zo gemakkelijk. Want Paars of Ultra Violet is niet echt een kleur die je veel tegenkomt. En er is ook niet maar 1 kleur Paars.

Soorten Paars

Volgens verschillende kleuranalyse systemen zijn er verschillende soorten Paars. Zo kun je de soort Paars indelen naar de seizoenen of naar de warmte en koelheid van de kleur. Persoonlijk werk ik al een aantal jaren met het kleursysteem van de Pool Styling Groep. Welke bestaand uit de volgende kleursoorten:

  • Helder Paars. Dit is de pure samenvoeging van de kleuren blauw en rood uit de kleurencirkel en is daardoor een kleur Paars welke in zijn volle glorie aanwezig is.
  • Gedempt Paars. Is de kleur paars gemengd met grijs, waardoor de kleur matter en zachter wordt.
  • Koel Paars. Is net als helder Paars alleen een menging van rood en blauw, maar de kleur blauw heeft in dit geval de overhand.
  • Warm Paars. Is de kleur Helder Paars gemengd met de kleur goud, hierdoor ontstaat een warme rijke uitstraling.
  • Licht Paars. Is de kleur Helder Paars gemengd met de kleur wit. Je krijgt dan een lieflijke uitstraling omdat het meer een pastelkleur wordt.
  • Diep Paars. Is de kleur Helder Paars gemengd met de kleur zwart. Je krijgt dan een zeer zware luxueuse uitstraling.

Het is dus zaak goed uit te zoeken welke kleur Paars voor jou het beste werkt en dit is afhankelijk van je huidskleur, oogkleur en natuurlijk huidskleur. Maar voor iedereen is er dus een kleur Paars 😉

Betekenis van de kleur Paars

Doordat Paars een combinatie is van de kleur rood – welke een dynamische actieve kleur is – en blauw – welke een verkoelende en kalmerende kleur is- wordt Paars gezien als de warmste kleur van de alle koele kleuren.

Paars heeft daardoor ook een luxe en rijke uitstraling, maar staat ook voor fantasierijk en creativiteit. En wordt het ook geassocieerd met religie en spiritualiteit.

Iemand die kiest voor paars beschikt over een levendige geest met een constante stroom aan creatieve invallen en bijzondere denkbeelden. Dit brengt met zich mee dat het af en toe erg druk is in het hoofd.

Paars in je kleding

Als je bovengenoemde dus toepast in kleding kun je dus heel veel rijkdom, dramatiek en artisticiteit uitstralen. Om de voorkomen dat dit alles wat zwaar wordt kan je Paars super leuk combineren met  groen of oranje. Dan krijg je meer speelsheid in je outfit.

Ben je nu zelf niet zo’n liefhebber van Paars, dan kan je het ook op een minder heftige manier toepassen door te kiezen voor paarse accessoires. Essentieel is dan wel dat je de goede kleur Paars gebruikt, omdat het anders goedkoop kan overkomen.

Durf jij wel een beetje en heb jij groene ogen?! Ga dan zeker voor Paars, die zullen je ogen veel sprekender laten lijken.

Wat kleur voor jou kan betekenen

Ben jij nieuwsgierig geworden welke effect welke kleur op jou kan hebben of welke kleurtype je bent. Misschien is het dan leuk een keer mee te doen met de workshop ‘Kleur, Stijl en Shape’. Ben je meer van het zelf uitvogelen hoe of wat, dan kunnen de e-books ‘Ontdek jouw kleurtype’ of ‘Kleur-, Stijl- en Shape Gids je prima verder helpen.

 

Enne zoals jullie zien, zijn mijn teennagels al een tijdje Paars (voorzichtig beginnen 😉 ) en is mijn eerste Paarse jurk in de maak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen:

meer zoals dit:

Ebook naaiwijzer

E-BOOK: 5 VEEL VOORKOMENDE FOUTEN!

WAAROM JOUW ZELF GENAAIDE KLEDING NIET STAAT.