Koop en draag jij dezelfde fast fashion-troep als iedereen? Of durf jij je eigen pad te kiezen en écht uniek te zijn?
Laatst kreeg ik een appje van mijn man met een link naar een artikel. De titel? “Naaien op bestelling’ tegen enorme overproductie in vervuilende mode-industrie We weten allemaal dat de mode-industrie behoorlijk vervuilend is, maar wordt er echt iets aan gedaan? Nou… nee, eigenlijk niet. Naaien op bestelling klinkt nog steeds als een sprookje.
Het zal je vast niet verbazen, maar ik heb een flinke hekel aan de goedkope, snel kapot-gaande kleding van winkels zoals Primark, Temu en AliExpress. Laten we eerlijk zijn: als een kledingstuk bijna niets kost, kun je je afvragen of het allemaal wel klopt. Die lage prijzen, dat kan toch niet duurzaam of kwalitatief zijn? En ironisch genoeg bestellen we vaak spullen die vroeger gewoon in de dorpswinkel hingen. Vervolgens klagen we dat er geen leuke, lokale winkels meer zijn, terwijl we massaal bij die internationale giganten shoppen. Tja…
Goedkoop is vaak duurkoop
Die kledingstukken komen van de andere kant van de wereld, zijn meestal van lage kwaliteit en – misschien nog erger – kunnen zelfs schadelijk zijn voor onze gezondheid. Maar we zien het pas als het te laat is. En wat dacht je van de impact op het milieu en de slechte arbeidsomstandigheden waarin die kleding wordt geproduceerd?
Nu ben ik zelf geen heilige (mijn vervuilende benzinecabrio blijft een grote favoriet voor een ritje in het zonnetje), maar ik probeer wel mijn steentje bij te dragen waar ik kan. Zo kies ik steeds vaker voor kwaliteit boven kwantiteit. Laatst kochten mijn man en ik bijvoorbeeld nieuwe wandelschoenen. Ja, we schrokken flink van de prijs. Maar weet je wat? Die schoenen gaan járen mee. Met een beetje onderhoud doen ze makkelijk tien jaar dienst. Als je het uitrekent, kosten ze dan nog maar €21,90 per jaar!
En het mooiste? Mijn voeten hebben geen last van randen of naden. Het voelt bijna alsof ik op pantoffels loop!
Zelf maken voor een persoonlijke stijl en duurzaamheid
Ook bij het maken van mijn eigen kleding probeer ik bewustere keuzes te maken. Zo kies ik bijvoorbeeld voor “deadstock” stoffen, oftewel reststoffen van leveranciers en ontwerpers die anders weggegooid zouden worden. Ik teken mijn eigen patronen, zodat alles echt goed past, en ik zorg goed voor mijn zelf genaaide kleding. Als een kledingstuk niet meer geschikt is voor werk, dan geef ik het een tweede leven als comfortabele zondagse outfit of pyjama. Zo lang kan kleding meegaan als je er goed voor zorgt! Probeer dat maar eens met de wegwerpkleding van de grote modeketens.
Wat is jouw eerste stap?
Dus, wat kies jij? Blijf je hangen in de fast fashion-trend, of ga je voor een duurzamer alternatief? Misschien begin je met tweedehands items, kies je voor kleding van hogere kwaliteit of durf je zelfs zelf te naaien! Elke stap telt. Dus, vertel me: wat wordt jouw eerste stap naar een duurzamer kledingkast? Ik ben heel benieuwd!